top of page

Is de aandelenbeurs straks 24/7 open?

In het kort:

  • De New York Stock Exchange (NYSE) onderzoekt de mogelijkheid om over te gaan op een 24/7 handelsmodel.

  • Het voorstel voor 24/7 handel wordt gedreven door trends zoals de opkomst van cryptocurrency markten die al non-stop opereren, en de vraag hiernaar voor aandelen.

  • Belangrijke uitdagingen bij de invoering van 24/7 handel zijn het beheersen van prijsvolatiliteit en de operationele en logistieke eisen van continue handel.


De New York Stock Exchange, het grootste beursplatform qua marktkapitalisatie, denkt erover na om misschien over te stappen naar een 24/7 handelsmodel. Deze stap zou niet alleen de handelsdynamiek wereldwijd veranderen, maar ook inspelen op de toenemende digitalisering en globalisering van financiële markten.


Het idee om over te stappen op een non-stop handelsmodel wordt voornamelijk aangedreven door de wens om de toegankelijkheid en efficiëntie van de markt te vergroten. Met name de opkomst en acceptatie van cryptocurrency, die zonder onderbrekingen worden verhandeld, hebben bewezen dat er een vraag is naar dergelijke handelsuren. Door het handelsvenster groter te maken, kunnen investeerders overal ter wereld reageren op wereldwijde gebeurtenissen die de markt beïnvloeden, ongeacht tijdsverschillen en daarmee de afhankelijkheid van openingstijden.


De openingstijden van de grootste beurzen en het bijhorende handelsvolume:

BRON: Investopedia


Een doorlopend handelsmodel zou niet alleen de toegankelijkheid vergroten, maar ook de marktliquiditeit en efficiëntie kunnen verbeteren. Bovendien zou het kunnen helpen de marktvolatiliteit te verminderen, die vaak optreedt bij de opening van de markten, door een directere integratie van nieuws en evenementen in de aandelenprijzen. Dit kan de markt voorspelbaarder en stabieler maken voor ons als investeerders.


Echter, de overgang naar een 24/7 handelsmodel brengt ook aanzienlijke uitdagingen met zich mee. Een van de grootste zorgen is de toegenomen prijsvolatiliteit, juist buiten de piekuren, die significant kan zijn gezien de lagere handelsvolumes. Daarnaast is er de logistieke uitdaging van het handhaven van operaties buiten de traditionele handelsuren, inclusief de behoefte aan personeel en technische infrastructuur die deze continue handel kan ondersteunen.


Clearinghuizen en andere financiële diensten moeten hun werktijden ook aanpassen om de klok rond te kunnen opereren. Brokers zoals Robinhood en IBKR bieden overigens al 24/7 handel aan voor Amerikaanse aandelen, waarbij eigen liqiditeit wordt gebruikt of een zogenaamde ´dark pool´, waar gehandeld wordt via Aziatische markten die op dat moment wel open zijn.


Er ligt op dit moment een voorstel voor 24/7 aandelenhandel van 24 Exchange, een partij die dit als eerste aan wil gaan bieden. Mocht de SEC deze aanvraag goedkeuren markeert dat een belangrijk eikpunt vanwaar waarschijnlijk grotere partijen ook aanvragen hiervoor in zullen dienen. Als de NYSE inderdaad overstapt op een 24/7 handelsmodel, zou dit een nieuwe fase kunnen inluiden waarbij de markten veel dynamischer zullen gaan worden. Echter, deze transitie zal nauwlettend gereguleerd moeten worden om de belangen en veiligheid van investeerders te beschermen. Komende tijd zal het afwachten zijn of dit daadwerkelijk zal gaan gebeuren, en in het geval dat, vooral wanneer.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page