top of page

Prosus geeft een kijkje in kwartaalcijfers, winst bijna verdubbeld

In het kort:

  • Prosus, een grote beursgenoteerde internetinvesteerder, verwacht in de eerste helft van het boekjaar bijna een verdubbeling van de kernwinst te zien.

  • Het bedrijf meldt een bovengemiddelde groei in de geconsolideerde e-commerceportfolio, exclusief Tencent, en benadrukt dat het op schema ligt om winstgevend te worden in dit segment.

  • Analisten van Jefferies uiten voorzichtigheid en wijzen erop dat beleggers moeten wachten op de volledige halfjaarcijfers op 29 november voor een dieper inzicht in de kasstroom en de kracht van de balans.


Prosus is een multinationaal mediaconglomeraat dat investeert in groeibedrijven en start-ups, met belangen in diverse sectoren, waaronder betalingen en fintech, advertenties, voedselbezorging, social media, retail en reizen. Het bedrijf is wereldwijd bekend vanwege zijn grote belang in Tencent, een Chinees internetbedrijf, waarvan het 26% van de aandelen bezit. Tencent vormt hiermee tevens het grootste bezit van Prosus.


Resultaten Prosus

Prosus, de beursgenoteerde internetinvesteerder aan het Damrak, heeft indrukwekkende resultaten gepresenteerd in de kwartaalupdate van vandaag. Volgens het bedrijf heeft de kernwinst bijna een verdubbeling laten zien in de eerste zes maanden van het boekjaar, eindigend in september 2023.


Het rapport benadrukt een bovengemiddelde groei in het geconsolideerde e-commerceportfolio, met uitzondering van Tencent. Prosus geeft aan op koers te liggen om winstgevend te worden in dit segment, wat wordt beschouwd als een veelbelovende ontwikkeling.


Het koersverloop van Prosus aandelen de afgelopen 4 jaar:


Lees ook: Dit is er aan de hand bij OpenAI

Groei van kernwinst en verwachtingen

Prosus meldt niet alleen een significante groei van de kernwinst per aandeel, maar voorspelt ook een stijging van de kernwinst uit voortgezette activiteiten in de eerste helft van het boekjaar. Verwacht wordt dat deze zal stijgen met 0,35 tot 0,38 dollar per aandeel, een groei van 91 tot 98 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2022. We horen hier meer over tijdens de algemene persconferentie, maar een positief beeld schetst deze verwachting zeker.


Deze indrukwekkende groei wordt toegeschreven aan de verbeterde winstgevendheid van de geconsolideerde e-commercebedrijven, investeringen verwerkt volgens de 'equity'-methode, met name Tencent, en een toename van de nettorentebaten.


Analisten voorzichtig, beleggers in afwachting

Analisten van Jefferies tonen echter voorzichtigheid en wijzen erop dat de verstrekte informatie in de trading update beperkt is. Ze adviseren beleggers te wachten op de volledige halfjaarcijfers die op 29 november worden gepresenteerd. Op dat moment zal een dieper inzicht in de kasstroom van de groep en de kracht van de balans mogelijk zijn.


Jefferies handhaaft een ´houden´ advies op Prosus, met een koersdoel van 74,00 euro.


Aandelen Prosus kopen? Dat kan via DeGiro #AD

Conclusie

Het aandeel Prosus sloot maandag 1,4 procent hoger op 30,66 euro, wat de gematigde positieve stemming rond de kwartaalcijfers vandaag weerspiegelt. Beleggers wachten voornamelijk op de aankomende gedetailleerde financiële presentatie op 29 november. Terwijl Prosus zelfverzekerd lijkt te zijn over de toekomstige winstgevendheid en kasstroomgeneratie in onder andere de geconsolideerde e-commerce activiteiten.


29 november is een belangrijke datum om te noteren als je benieuwd bent wat de exacte kwartaalresultaten van Prosus zullen zijn!


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page