top of page

Kan The Trade Desk weer gaan verrassen met de kwartaalcijfers?

In het kort:

  • Trade Desk Inc. (NASDAQ:TTD) kampt met een aandelenprijsdaling van 9,4% in de afgelopen drie maanden.

  • De Return on Equity (ROE) van Trade Desk is 7,1%, lager dan het industrie gemiddelde van 9,9%, wat de stabiele maar niet indrukwekkende winstgroei over de laatste vijf jaar kan verklaren.

  • De recente koersdaling is deels toegeschreven aan voorzichtige bedrijfscommentaren en externe economische factoren.


In de onvoorspelbare wereld van digitale advertenties heeft The Trade Desk (NASDAQ:TTD) zich vorig kwartaal wederom bewezen als een bedrijf dat weet hoe het de golven van verandering en uitdaging moet berijden. Met resultaten die de verwachtingen van analisten overtreffen, laat TTD zien dat het meer dan capabel is in de ad-tech arena. Terwijl de cijfers indrukwekkend zijn, werpt een voorzichtige omzetvoorspelling voor Q4 2023 vragen op over wat de toekomst in petto heeft.


De koers van The Trade Desk sinds de beursgang:


Q3 resultaten van The Trade Desk

Met een non-GAAP winst van $0,33 per aandeel, die de schattingen van $0,29 per aandeel met 13,6% overtrof, toont The Trade Desk zijn bekwaamheid in het navigeren van de ad-tech zeeën. Een minder indrukwekkende omzetrichtlijn voor Q4 2023 van $580 miljoen, 5,1% onder de verwachtingen van analisten, wekte zorgen over een mogelijke vertraging.Groei versus Verwachting

The Trade Desk heeft een robuuste groei laten zien, van $301,1 miljoen in Q3 FY2021 naar $493,3 miljoen in dit kwartaal. Deze stijging is een bewijs van het bedrijf's vermogen om zich aan te passen en te innoveren in een snel veranderende digitale advertentiemarkt.


Toch, de voorzichtige blik vooruit, met een verwachte groei van 18,2% jaar op jaar naar $580 miljoen voor het volgende kwartaal, suggereert een strategische conservatisme of een anticipatie op marktuitdagingen. Echter, met deze verlaagde verwachting kan het wellicht juist en wederom gaan verassen op donderdag, zoals we het gewend zijn van The Trade Desk. Voor het vierde kwartaal schatten analisten een winst per aandeel (EPS) van 41 cent op een omzet van $582 miljoen.


Enorme brutowinstmarge

Een brutowinstmarge van 81,1% in Q3 benadrukt The Trade Desk's efficiëntie en het vermogen om te investeren in nieuwe producten, sales en marketing, terwijl het winstgevend blijft. Deze marge, hoewel licht gedaald van 82,2% vorig jaar, toont aan dat het bedrijf zijn kosten beheert zonder onder druk gezet te worden door concurrenten om prijzen te verlagen.


Een Struikelblok of Slechts een Hobbeltje?

Met een Return on Equity (ROE) van 7,1% scoort Trade Desk onder het industriegemiddelde van 9,9%. Dit cijfer, een maatstaf voor financiële efficiëntie en winstgevendheid, toont aan dat Trade Desk weliswaar niet de financiële olympus bestijgt, maar zeker niet aan de zijlijn staat.


De recente koersdaling van Trade Desk is gedeeltelijk toegeschreven aan voorzichtige bedrijfscommentaren, waarbij economische externe factoren zoals stakingen in de auto-industrie en geopolitieke spanningen de adverteerders tot enige terughoudendheid hebben aangezet. Dit neemt niet weg dat het bedrijf, met een marktkapitalisatie van $34,96 miljard, nog steeds op de radar staat van zowel hedgefondsen als analisten. Aangezien we in eerdere kwartaalcijfers van andere bedrijven sterke ad-revenue hebben gezien zou dit best eens beter kunnen zijn de aanvankelijke verwachtingen.


De Kunst van het Overtreffen

The Trade Desk heeft een indrukwekkende staat van dienst als het gaat om het overtreffen van de verwachtingen van analisten, met een historie waarin het 97% van de tijd de EPS-schattingen heeft overtroffen. In een sector waar de dynamiek sneller verandert dan de seizoenen, is deze consistentie niets minder dan opmerkelijk en goed om te zien.Conclusie: Een Dans met Cijfers

Trade Desk navigeert door de complexe wereld van digitale reclametechnologie met zowel behendigheid als uitdagingen. Terwijl de aandelenprijs een verhaal van fluctuaties vertelt, blijft het fundament van het bedrijf solide, met ruimte voor groei en innovatie. In deze dans van cijfers en prognoses blijft Trade Desk een naam om in de gaten te houden, met de belofte van toekomstige winstgroei en marktleiderschap in de schijnwerpers van de digitale reclamewereld.


Gezien het verleden van het bedrijf om de verwachtingen structureel te overtreffen zou het mij niks verbazen als we mooie cijfers kunnen gaan zien van Trade Desk. Donderdag na het sluiten van de markt zullen we weten of TTD het weer neer weet te zetten of dat de verlaagde eigen verwachtingen toch werkelijkheid worden.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!