top of page

Windmolenparken: is Ørsted een interessante investering?

In het kort:

  • Ørsted A/S heeft te maken gehad met uitdagingen, waaronder een aanzienlijke daling van de aandelenkoers, kostenoverschrijdingen en vertragingen in Amerikaanse offshore windprojecten.

  • Stijgende inflatie en rentestijging hebben de groene energiesector beïnvloed, wat de winstgevendheid van groene energieprojecten heeft aangetast.

  • Ondanks de uitdagingen heeft Ørsted sterke financiële prestaties gerapporteerd in de eerste helft van 2023 en belangrijke partnerschappen aangekondigd, wat wijst op hun toewijding aan de overgang naar hernieuwbare energiebronnen en duurzame energieprojecten.

Recente ontwikkelingen en prestaties

Ørsted's aandelenkoers is eind augustus met 20 procent gedaald, waar het eerder al bergafwaarts is gegaan met de aandelen van Ørsted na een reeks negatieve gebeurtenissen.


De neerwaartse trend begon nadat Moody's zijn rating voor het bedrijf verlaagde, wat een impact had op het beleggerssentiment. Bovendien heeft Ørsted te maken gehad met aanzienlijke kostenoverschrijdingen en vertragingen in zijn Amerikaanse offshore windprojecten. Het bedrijf heeft een inkorting van €2,3 miljard aangekondigd voor zijn Amerikaanse portfolio, wat wijst op financiële uitdagingen.


De aandelenkoers van het aandeel Orsted in Deense Kronen (DKK):

Impact van inflatie en rentestijging

Een belangrijke factor die heeft bijgedragen aan de problemen van Ørsted en de bredere groene energiesector, is de stijgende inflatie en de rentestijging. Inflatie heeft geleid tot aanzienlijk hogere bouwkosten voor groene energieprojecten, en dit heeft de winstgevendheid van deze projecten aangetast. Tegelijkertijd hebben stijgende rentetarieven de financieringskosten verhoogd, wat drukt op de winstmarges.

Specifieke uitdagingen voor Ørsted

Ørsted staat voor enkele specifieke uitdagingen die de impact op het bedrijf vergroten. Allereerst ontbreekt het Ørsted aan een 'Plan B' om met deze problemen om te gaan. Hun Amerikaanse offshore windprojecten worden sterk beïnvloed door de opstartfase van de industrie en de bijbehorende infrastructuurkosten, zoals die van de Jones Act. Dit maakt het moeilijker om te anticiperen op kostenoverschrijdingen en vertragingen.

Daarnaast moeten groene energiebedrijven zoals Ørsted veilingen winnen om capaciteit toe te voegen en winstgevend te blijven. Ørsted heeft echter tot nu toe geen grote veilingen gewonnen, wat de groeivooruitzichten kan beperken.

Impact op aandeelhouders

Deze moeilijkheden hebben ook gevolgen voor de aandeelhouders van Ørsted. De aandelenkoers is aanzienlijk gedaald, wat aandeelhouders zorgen baart. De grootste aandeelhouder van Ørsted is de Deense staat, met een belang van 50 procent. Institutionele investeerders hebben ook aanzienlijke posities in het bedrijf, met 23 procent van de uitstaande aandelen.Sterke financiële sesultaten

De operationele winst (EBITDA) voor de eerste helft van het jaar kwam overeen met de verwachtingen en bedroeg €1,37 miljard. Interessant is de aanzienlijke stijging van de inkomsten uit offshore locaties, die stegen tot €1,20 miljard, een indrukwekkende toename van €0,45 miljard in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst bedroeg €0,36 miljard, en het rendement op geïnvesteerd kapitaal (ROCE) bereikte 13%.

Mads Nipper, Group President en CEO van Ørsted, toonde zich tevreden met de resultaten en verklaarde: "We zijn tevreden met de resultaten voor de eerste helft van 2023, waar onze offshore business sterke inkomsten genereert."

Strategische partnerschappen en mijlpalen

Nipper benadrukte ook de strategische updates en partnerschappen die tijdens de Capital Markets Day in Londen in juni zijn aangekondigd. Het bedrijf heeft gedurende de eerste helft van 2023 belangrijke mijlpalen bereikt en cruciale partnerschappen gevormd. Deze omvatten onder andere de ontvangst van ontwikkelingstoestemming voor Hornsea 4, een van 's werelds grootste offshore windparken met een potentiële capaciteit tot 2,6 GW. Ørsted sloot ook een samenwerkingsovereenkomst met ESB, het toonaangevende nutsbedrijf in Ierland, om gezamenlijk een offshore windportfolio in Ierland te ontwikkelen.


Daarnaast heeft het bedrijf een overeenkomst getekend om het 50% belang van Eversource in Lease Area 500 in de VS over te nemen, waarmee de leasecapaciteit van Ørsted in het noordoosten van de VS wordt uitgebreid tot meer dan 4 GW. De goedkeuring van een wet in New Jersey die Ocean Wind 1 in staat stelt om federale belastingkredieten te gebruiken zonder extra kosten, werd ook positief genoemd als een belangrijke mijlpaal. Bovendien verbindt Ørsted zich ertoe om alle zonnepanelen uit zijn wereldwijde portfolio van zonne-energiecentrales te hergebruiken of te recyclen, waarmee het bedrijf een industrienorm voor duurzaamheid heeft vastgesteld.

Vooruitzichten en slotopmerkingen

Ørsted handhaafde zijn EBITDA-richtlijn van €2,68 - €3,08 miljard voor het jaar, exclusief inkomsten uit nieuwe partnerschappen. Het bedrijf paste echter zijn verwachtingen voor inkomsten in de offshore sector aan en verwacht nu hogere inkomsten dan aanvankelijk geprojecteerd. In tegenstelling tot de verwachtingen zullen inkomsten van de Combined Heat and Power (CHP) centrales naar verwachting met ongeveer €0,53 miljard dalen ten opzichte van het voorgaande jaar.

De bruto-investeringsrichtlijn voor 2023 werd verlaagd met €0,80 miljard tot €5,87 miljard, voornamelijk vanwege het tijdstip. Desondanks verwacht Ørsted een soortgelijk bedrag van €0,80 miljard te investeren in het verwerven van eigendomsaandelen van Ocean Wind 1 en Lease Area 500 in de VS, waarmee de aanwezigheid van het bedrijf in de Amerikaanse offshore windsector wordt versterkt.

De financiële kerncijfers voor de eerste helft van 2023 in vergelijking met dezelfde periode in 2022 zijn als volgt: EBITDA: €1,37 miljard, een daling van 8%; winst (verlies) voor de periode: €0,36 miljard, in vergelijking met €0,80 miljard in 2022; kasstroom uit operationele activiteiten: €1,68 miljard, wat een aanzienlijke stijging weerspiegelt ten opzichte van €0,31 miljard in 2022.


Conclusie

De sterke financiële prestaties en strategische partnerschappen benadrukken de toewijding van Ørsted om de wereldwijde overgang naar hernieuwbare energiebronnen te stimuleren, en positioneren het bedrijf als een belangrijke speler in de sector van duurzame energie.


Het is belangrijk om de ontwikkelingen in de groene energiesector nauwlettend te volgen, omdat deze van invloed kunnen zijn op de energietransitie en de toekomst van duurzame energieprojecten. Ørsted en andere groene energiebedrijven zullen zich moeten aanpassen aan de veranderende marktomstandigheden en mogelijke oplossingen moeten vinden voor de huidige uitdagingen.


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!