top of page

Intel's kwartaalcijfers laten een groot gevaar zien

In het kort:

  • Intel's omzet stijgt in Q4 2023 met 10% tot $15,4 miljard, wat de verwachtingen van analisten overtreft.

  • De grootste divisie (Client Computing) toont een sterke groei van 33%, maar Data Center en AI divisie krimpt met ruim 10%.

  • Ondanks tegenvallende vooruitzichten voor Q1 2024, blijft CEO Pat Gelsinger optimistisch over Intel's strategische richting.


Chipgigant Intel heeft beleggers verrast met beter dan verwachte resultaten voor het vierde kwartaal van 2023, maar tempert helaas wel de verwachtingen voor het aanstaande kwartaal met een prognose die flink achterblijft bij de verwachtingen. Intel legt de nadruk op het feit dat het zich nog steeds in een periode van transitie bevindt, waarbij het zich moet aanpassen aan de verschuivende vraag, vooral in het licht van de AI-revolutie.


In het vierde kwartaal van 2023 wist Intel de omzet op te voeren tot $15,4 miljard, een toename van 10% vergeleken met het jaar ervoor. Daarmee maakt het bedrijf een einde aan zeven kwartalen op rij met een dalende omzet. Deze positieve draai is voornamelijk te danken aan de toenemende vraag in de PC-markt, waar Intel's Client Computing groep een omzetstijging van maar liefst 33% naar $8,8 miljard noteerde.


Desondanks is de vooruitzicht voor het eerste kwartaal van 2024 minder rooskleurig, met een verwachte omzet tussen de $12,2 miljard en $13,2 miljard, aanzienlijk lager dan de verwachtingen. De winst per aandeel wordt geschat op slechts 13 cent, ver onder de analistenverwachting van 33 cent per aandeel, wat wijst op aanhoudende uitdagingen voor Intel. Maar wat zit er precies achter deze cijfers en wat is het probleem voor Intel?


Terwijl Intel's grootste divisie het enorm goed doet, hebben de Data Center en AI divisie het beide erg moeilijk, met een omzetdaling van 10% tot $4 miljard. Dit is opmerkelijk, maar ook wel begrijpelijk te midden van de enorme concurrentie van rivalen zoals Nvidia en AMD, die profiteren van de explosieve groei in AI-gerelateerde infrastructuur. Intel lijkt simpelweg niet te kunnen concurreren met deze chipbedrijven. Dit kan een groot gevaar zijn voor de toekomst van Intel.


Ondanks deze uitdagingen blijft CEO Pat Gelsinger optimistisch over de toekomst, wijzend op Intel's vijfjarige plan om de achterstand in productiecapaciteiten in te halen en de kwaliteit van de eigen chips te verbeteren. Gelsinger benadrukt de vooruitgang in de transformatie van Intel, met kostenbesparingen door het ontslaan van (overbodig) personeel en het afstoten van minder essentiële bedrijfsonderdelen, alsmede de focus op het uitbreiden van de productiecapaciteit.


Intel's tegenvallende vooruitzichten voor het volgende kwartaal werpen echter een flinke schaduw over deze vooruitgang. Dit is ook de reden dat beleggers het aandeel van Intel enorm afstraffen. De koers van Intel daalde met ruim 8% na het uitbrengen van de kwartaalcijfers. Dit benadrukt de uitdagingen waar Intel voor staat in een competitief en snel veranderend markt, waarin de strijd in de chipsector onverminderd doorgaat. Intel lijkt tot nu toe niet goed genoeg gepositioneerd om te winnen van NVIDIA en AMD.


Aandelen Intel, NVIDIA & AMD zijn verkrijgbaar via DEGIRO

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!