top of page

Huizen werden goedkoper in 2023

In het kort:

  • In 2023 daalden de huizenprijzen in Nederland gemiddeld met 2,8% na bijna een decennium van prijsstijgingen.

  •  Ondanks de jaarlijkse daling vertonen de laatste maanden van 2023 tekenen van herstel.

  • Het aantal verkochte woningen nam in 2023 af met 5,5% naar 182.000, waar we nog steeds een dalende trend zien.


De Nederlandse huizenmarkt heeft in 2023 een daling ondergaan, waardoor de huizen gemiddeld gezien weer wat goedkoper zijn geworden. Dit is de eerste keer sinds 2013 dat de prijzen van bestaande koopwoningen op jaarbasis zijn gedaald. Deze daling doorbreekt daarom een decennium van onophoudelijke prijsstijgingen, waarbij de huizenprijzen bijna verdubbelden. Deze daling wordt voornamelijk gedreven door hogere hypotheekrentes en economische onzekerheden. Ondanks deze terugval, tonen recente cijfers wel weer aan dat de markt tekenen van herstel vertoont, gedreven door loonstijgingen en een afnemende angst voor een energiecrisis.


Belangrijkste punten:

  • Prijsdaling: In 2023 daalden de huizenprijzen gemiddeld met 2,8%, met de grootste daling in Utrecht (-4,8%) en de kleinste in Limburg (-0,8%).

  • Herstel signalen: Vanaf juni laat de markt weer een herstel zien, met in december een prijsstijging van 1,6% vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder.

  • Minder transacties: Het aantal verkochte woningen daalde met 5,5% naar 182.000, wat de trend van dalende verkochte woningen voortzet.


Met name in de provincie Utrecht, waar de huizenprijzen met 4,8% daalden, lijkt de correctie het meest uitgesproken. In tegenstelling tot de algemene trend, laat Utrecht in het laatste kwartaal echter wel een sterke opleving zien, met een significante prijsstijging die hoop biedt voor een algeheel marktherstel in Nederland.


Interessant om te weten is dat alle woningtypen een prijsdaling voor hun kiezen kreeg, waarbij appartementen met 3,2% de grootste daling ondergingen. Dit duidt op een marktcorrectie betreffende de hele vastgoedmarkt, ongeacht het type woning. De kleinste daling werd waargenomen bij vrijstaande woningen, met 2,5%, wat suggereert dat de markt hier relatief veerkrachtiger blijft.Een blik op de toekomst geeft wel weer wat meer vertrouwen. De recente opleving van de huizenprijzen (in de laatste twee kwartalen) biedt een glimp van optimisme. De gemiddelde verkoopprijs in december, die op €422.372 uitkwam, onderstreept dit herstel, hoewel het nog niet voldoende was om het verlies van 2023 volledig te compenseren.


2023 is het jaar geweest dat het einde betekent van een langdurige periode van onafgebroken prijsstijgingen op de Nederlandse huizenmarkt. Maar dit betekent niet dat het nu afgelopen is met de prijsstijgingen. De markt lijkt de afgelopen kwartalen al druk bezig egt zijn met een herstel. De komende maanden zullen cruciaal zijn om te bepalen of deze positieve trend doorzet.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Comments


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..