top of page

Europese bedrijven zijn massaal aan het wankelen

  • Europese Bedrijven Onder Druk: Meerdere grote Europese bedrijven, zoals Cabka, ASML, en LVMH, rapporteren significante omzetdalingen in het eerste kwartaal van 2024, wat wijst op economische instabiliteit in de regio.

  • Diverse Oorzaken en Vooruitzichten: De omzetdalingen worden veroorzaakt door factoren zoals kostenbesparingen bij klanten, lagere productie in de auto-industrie, en normalisatie na de lockdown. Ondanks de uitdagingen blijven sommige bedrijven zoals Nokia en Cabka voorzichtig optimistisch over hun toekomstige prestaties.

  • Financiële Verwachtingen: Verschillende bedrijven, waaronder Sligro en Nokia, bevestigen hun financiële doelstellingen en strategieën voor 2024 ondanks de huidige tegenslagen, wijzend op een complex en gemengd economisch landschap in Europa.


Deze bedrijven hebben al cijfers gerapporteerd

  1. Cabka rapporteerde een omzetdaling van 20% naar €44,1 miljoen in Q1 2024, vooral door kostenbesparingen bij Amerikaanse klanten. Het bedrijf blijft echter optimistisch met een verwachte omzetgroei van 5% voor het resterende jaar en een EBITDA-marge van 13% tot 15%.

  2. ASML zag een significante daling in nieuwe orders met een omzetdaling van 21% jaar-op-jaar, wat resulteerde in €2 miljard minder omzet. Ondanks deze tegenslagen handhaaft ASML zijn omzetverwachtingen voor 2024 op hetzelfde niveau als 2023.

  3. Just Eat Takeaway rapporteerde een lichte daling van 2% in de brutotransactiewaarde naar €6,6 miljard, met aanhoudende uitdagingen in Noord-Amerika, vooral met zijn dochteronderneming Grubhub.

  4. LVMH meldde een omzetdaling van 2% naar €20,7 miljard, maar toonde een kerngroei van 3% ondanks lagere verkopen in champagne en sterke dranken, die deels werden beïnvloed door negatieve wisselkoerseffecten.

  5. Sligro behaalde een omzetstijging van 2,7% tot €652 miljoen, voornamelijk gedreven door prijsverhogingen als gevolg van inflatie. De volumes daalden echter met 3,2%. Voor 2025 mikt Sligro op een EBITDA-marge van 7,5% van de omzet.

  6. Nokia zag een omzetdaling van 20%, maar rapporteerde een hogere winst dan verwacht, met sterke prestaties in zijn netwerkinfrastructuurdivisie. Het bedrijf herbevestigt zijn financiële verwachtingen voor 2024 met een operationele winst tussen €2,3 miljard en €2,9 miljard.

De dalende omzetten kunnen grotendeels worden toegeschreven aan de hogere rentetarieven in Europa, de aanhoudende hoge inflatie, en de veranderende politieke klimaat binnen de regio. Deze factoren hebben geleid tot verscherpte economische voorwaarden, waarin bedrijven moeite hebben hun groei te handhaven. In tegenstelling tot de Europese Centrale Bank (ECB), die geneigd is de rentes eerder te verlagen om de economie te stimuleren, heeft de Federal Reserve (Fed) in de VS een striktere houding aangenomen wat betreft renteverlagingen. Dit verschil in monetair beleid heeft invloed op de bedrijfsprestaties en de economische vooruitzichten in beide regio's.



Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page