top of page

Deutsche Bank weer positief over PayPal: dit is waarom

In het kort:

  • Deutsche Bank is sinds lange tijd weer positief over PayPal aandelen met een koopadvies en koersdoel van $74.

  • PayPal's financiële prestaties tonen groei, met een omzetstijging van 8,7% over het afgelopen jaar en een stijging van de netto-inkomstenmarge tot 25,6% in het recente kwartaal.

  • Ondanks de uitdagingen behoudt PayPal een aanzienlijk marktaandeel van 45,4% wereldwijd.


PayPal heeft onder leiding van CEO Alex Chriss nieuwe strategische stappen gezet die de prestaties van het bedrijf moeten gaan verbeteren. Deutsche Bank heeft het vertrouwen in PayPal bevestigd door de aandelen een 'koop'-advies te geven met een koersdoel van $74. PayPal bevindt zich op een cruciaal kruispunt. Met een koers-winstverhouding (P/E) van 15,4 lijkt het bedrijf volgens Deutsche Bank weer redelijk gewaardeerd, helemaal ten opzichte van het Amerikaanse marktgemiddelde van rond de 16x.


PayPal's aandelen hebben de afgelopen jaren een enorm volatiele periode doorgemaakt, waarbij ze van een hoogtepunt van $310 in 2021 zijn gedaald naar een huidig niveau rond $60. Deze prijsdruk weerspiegelt de cyclische lage volatiliteit van het aandeel, maar ook de potentie voor een toekomstige uitbreiding gezien de huidige ondergewaardeerde waardering .


De aandelenkoers van PayPal sinds de beursgang:


De kwartaalcijfers van PayPal

Hoewel PayPal de verwachtingen overtrof voor het vierde kwartaal van 2023, werd dit overschaduwd door een voorzichtig vooruitzicht voor het komende jaar. De prognose voor de winst per aandeel van het volledige jaar 2024 werd vastgesteld op $5.10, wat onder de analistenverwachting van $5.48 lag. Deze conservatieve schatting leidde tot een daling van de aandelenkoers als gevolg.


De aankondiging van een personeelsvermindering was een duidelijk signaal dat PayPal zich in zwaar weer bevind. Deze stap, bedoeld om de operationele efficiëntie te verhogen en kosten te drukken, werd gezien als een reactie op de toenemende druk om winstgevender te worden. Tegelijkertijd markeerde de introductie van nieuwe AI-functies een poging voor nieuwe technologische innovatie om de concurrentiepositie te verstevigen.



PayPal staat voor aanzienlijke uitdagingen in een steeds drukkere markt, waarin concurrenten zoals Apple Pay en Google Pay steeds meer marktaandeel probeerden te winnen. De vraag blijft hoe PayPal zijn leidende positie kan behouden en kan groeien in deze competitieve markt. De recente stappen zoals kostenverlaging en investeringen in technologie worden als cruciaal beschouwd voor het behoud van marktaandeel en het stimuleren van toekomstige groei.


PayPal heeft een omzetgroei van 8,7% over de laatste twaalf maanden laten zien, met een indrukwekkende stijging van de operationele inkomsten met 38% over het jaar. De netto-inkomstenmarge is gestegen tot 25,6% in het afgelopen kwartaal, wat een verbetering is ten opzichte van 21,2% vorig jaar. Deze verbeteringen zijn voornamelijk te danken aan lagere operationele kosten en efficiëntieverhogingen door de inzet van kunstmatige intelligentie en andere stroomlijningsinspanningen.


Ondanks een netto gebruikersdaling, het eerste in zijn geschiedenis, blijft PayPal een dominante speler op de markt van online betaalplatforms met een wereldwijd marktaandeel van 45,4%. Deze positie benadrukt de voorkeur van klanten voor de veiligheid en controle die PayPal biedt in vergelijking met andere betaalmethoden.


De verwachting voor de wereldwijde betaalmarkt

Kortgeleden is er een nieuwe analyse naar buiten gekomen van GLOBE NEWSWIRE over de verwachtingen en huidige status van de wereldwijde betaalmarkt. De wereldwijde betaalmarkt is momenteel getuige van een snelle transformatie, voornamelijk gedreven door digitalisering en technologische vooruitgang.


In 2023 werd de markt gewaardeerd op USD 2,64 biljoen en de verwachting is dat deze groeit tot USD 4,78 biljoen in 2029, met een sterke jaarlijkse groei van 10,5%. Deze groei wordt ondersteund door de verschuiving van traditionele betaalmethoden naar meer geavanceerde digitale oplossingen. Het gemak en de snelheid van digitale en mobiele betalingsopties veranderen het consumentengedrag aanzienlijk, waarbij vooral jongere generaties een sterke voorkeur hebben voor deze nieuwe betaalmethoden.


Bovendien is de opkomst van e-commerce een belangrijke drijfveer voor de ontwikkeling van digitale betalingen. De integratie van diverse betalingsoplossingen, zoals betalingsgateways en digitale wallets/portemonnees, speelt een cruciale rol binnen het e-commerce ecosysteem. Deze systemen bieden niet alleen gemak, maar verbeteren ook de efficiëntie van online transacties, wat essentieel is in een tijd waarin online winkelen steeds meer de norm wordt. Tegelijkertijd heeft de COVID-19-pandemie de vraag naar online transacties en contactloze betalingen versneld, een trend die naar verwachting zal aanhouden.


Op het vlak van technologie zien we een opmerkelijke impact van mobiele technologie, AI, machine learning, en blockchain op de betaalmarkt. Deze technologieën bieden niet alleen verbeterde beveiliging en transparantie, maar stellen bedrijven ook in staat om efficiënter en effectiever te opereren. Vooral blockchain heeft het potentieel om de efficiëntie binnen het betalingsverkeer drastisch te verhogen, gezien de inherente voordelen zoals verminderde fraudekansen en lagere transactiekosten. Verder stimuleert open banking door middel van API-integratie een meer collaboratieve benadering tussen financiële instellingen, wat leidt tot verbeterde klantervaringen en meer keuzevrijheid voor consumenten.


Desondanks blijven er uitdagingen bestaan, vooral op het gebied van beveiliging en regelgeving. De toename van cyberaanvallen en beveiligingsinbreuken vereist krachtige beveiligingsmaatregelen en strikte naleving van regelgevende normen zoals PCI DSS. Deze aspecten zijn essentieel om de integriteit van de betaalsystemen te waarborgen en het vertrouwen van zowel consumenten als bedrijven te behouden. Bovendien legt de complexe regelgevende omgeving een aanzienlijke last op betaaldienstaanbieders, die moeten navigeren door een labyrint van wetten en voorschriften die kunnen variëren per regio en land.


Kijkend naar regionale trends, blijft Noord-Amerika een dominante speler in de groeiende betaalmarkt, dankzij een sterke financiële infrastructuur en snelle adoptie van nieuwe technologieën. Aan de andere kant ontpopt Azië-Pacific zich als de snelst groeiende regio binnen de betaalmarkt, aangedreven door overheidsinitiatieven en een levendige fintech-sector. Spelers zoals UnionPay en AliPay spelen een sleutelrol in het stimuleren van de groei van betaaldiensten in deze regio, wat wijst op een geografische verschuiving in de dynamiek van de betaalindustrie.



Gezien de toenemende digitalisering van de economie en PayPal's sterke marktpositie, is het waarschijnlijk dat het bedrijf zal blijven profiteren van de groei in betalingsvolumes volgens Deutsche Bank. De recente strategische veranderingen onder leiding van CEO Alex Chriss en de gezonde financiële prestaties bieden een solide basis voor toekomstige groei, echter moeten we niet vergeten dat deze markt erg concurrerend is, en alleen maar meer concurrerend zal worden.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page