top of page

De vraag naar AI chips accelereert verder volgens TSMC kwartaalcijfers

In het kort:

  • TSMC realiseert sterkste maandelijkse omzetgroei sinds 2022 dankzij AI-chiphausse: In maart rapporteerde TSMC een omzet van 195,2 miljard nieuwe Taiwanese dollar ($6,1 miljard), een stijging van 34,3% op jaarbasis, de snelste groei sinds november 2022.

  • Wereldleider in halfgeleiders profiteert van AI-explosie: Als 's werelds grootste contractfabrikant van halfgeleiders, vervaardigt TSMC chips voor bedrijven variërend van Apple tot Nvidia, met AI-chips als drijvende kracht achter deze groei.

  • Verwachtingen hooggespannen ondanks toenemende concurrentie: Met een aandelenstijging van bijna 40% dit jaar en een jaarlijkse omzetgroei van 50% in AI-gerelateerde inkomsten, blijven investeerders optimistisch ondanks nieuwe concurrentie van bedrijven als AMD en Intel.


Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), de onbetwiste koploper in de halfgeleiderindustrie, heeft een indrukwekkende financiële prestatie neergezet met de snelste maandelijkse omzetgroei sinds november 2022. In maart bereikte de omzet een hoogtepunt van 195,2 miljard nieuwe Taiwanese dollar ($6,1 miljard), een stijging van 34,3% ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit fenomenale succes wordt toegeschreven aan de bloeiende vraag naar kunstmatige intelligentie (AI) chips, een sector waarin TSMC een cruciale rol speelt door de productie voor grootmachten als Apple en Nvidia.


Het eerste kwartaal van TSMC liet eveneens een robuuste groei zien, met een omzet van 592,6 miljard nieuwe Taiwanese dollar, een toename van 16,5% op jaarbasis. Deze cijfers benadrukken de centrale positie van TSMC in de wereldwijde supply chain voor halfgeleiders, met name in de explosief groeiende markt voor AI-chips. De productiecapaciteit van TSMC, gecombineerd met zijn technologische expertise, stelt het bedrijf in staat om te voldoen aan de toenemende vraag naar geavanceerde halfgeleiders die de ontwikkeling van AI-toepassingen ondersteunen.


De AI-markt is echter aan verandering onderhevig, met nieuwe spelers zoals AMD en Intel die hun eigen AI-chips introduceren om de concurrentie met Nvidia aan te gaan. Daarnaast zijn er tal van startups die zich ook op deze markt begeven, waarvan sommigen TSMC als hun productiepartner hebben gekozen. Ondanks deze toenemende concurrentie, blijft het vertrouwen van de investeerders in TSMC onverminderd sterk, zoals blijkt uit de bijna 40% stijging van de aandelenkoers dit jaar.


Een opmerkelijk detail is de spectaculaire groei van TSMC's AI-gerelateerde omzet, die jaarlijks met 50% toeneemt. Dit onderstreept het potentieel van AI-technologie en de cruciale rol van TSMC in deze ontwikkeling. Analisten voorspellen een voortzetting van deze trend met een verwachte omzetstijging van 23,7% voor het hele jaar, na een terugval in 2023. Dit optimisme is gebaseerd op de aanhoudende vraag naar AI-chips, die essentieel zijn voor de verdere ontwikkeling van kunstmatige intelligentie en de digitale transformatie van diverse industrieën.

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page