top of page

De onverwacht explosieve terugkeer van deze twee aandelen

In het kort:

  • AMC Entertainment haalde ongeveer $250 miljoen op door 72,5 miljoen aandelen te verkopen tegen een gemiddelde prijs van $3,45 per aandeel, aangewakkerd door de hernieuwde interesse in memestocks.

  • De terugkeer van ene 'Roaring Kitty', bekend van de GameStop-hype in 2021, zorgde voor een enorme stijging in de aandelenkoersen van AMC en GameStop.

  • AMC en GameStop zagen hun aandelen stijgen met respectievelijk 94% en meer dan 100%, getriggerd door sociale media en hierop reagerende retail-beleggers.


De aandelen van GameStop zagen een bizarre stijging van maar liefst 98% tijdens de vroege handel op Wall Street, om daarna weer terug te vallen in een volatiele handelsdag. AMC volgde een vergelijkbaar pad met een stijging tot 120%. Naast GameStop en AMC zagen andere memestocks zoals BlackBerry en Tupperware ook significante koersstijgingen, waarbij BlackBerry met 18% steeg en Tupperware met 24%.


AMC Entertainment heeft ongeveer $250 miljoen aan nieuw aandelenkapitaal opgehaald, waarmee het bedrijf de aandelenverkoop afgelopen maandag heeft afgerond. De aandelen van AMC openden maandag op $3,52, een stijging van ongeveer 21% ten opzichte van vrijdag, wat waarschijnlijk AMC ertoe aanzette om zijn aandelenverkoop af te ronden tegen deze verhoogde prijzen. Terwijl deze wilde handel op maandag doorging, verdubbelde AMC meer dan en bereikte een intraday-piek van $5,88.


Het aandeel sloot maandag op $5,19, een stijging van meer dan 78%. Wellicht dat het management zich toch nog eens zal afvragen of dit nu goed getimed was, aangezien de gemiddelde verkoopprijs van $3.45 toch ruim onder de huidige prijs ligt, echter is dit uiteraard de onvoorspelbaarheid van aandelen als deze.


De aandelen van AMC Entertainment de afgelopen drie maanden:

BRON: Macrotrends


Roaring Kitty, ofwel Keith Gill, was de katalysator achter de initiële meme stock gekte rond GameStop in 2021. Zijn recente terugkeer online, gemarkeerd door een cryptische afbeelding op X, wakkerde direct een koop gekte aan onder amateur handelaren.


De invloed van zijn posts is ongekend; de eerdere rally van GameStop was al indrukwekkend, maar deze recente activiteit veroorzaakte direct enorme stijgingen in de aandelenkoersen van zowel GameStop als AMC.


De aandelen van GameStop en AMC zijn dus niet gestegen door hun bedrijfsresultaten maar puur en alleen door platforms zoals Reddit en X. Deze gemeenschappen kunnen enorme marktbewegingen teweegbrengen, zoals maar weer blijkt uit de aanzienlijke stijgingen na Gill's posts. Dit fenomeen toont de blijvende invloed van sociale media op de financiële markten, waarbij individuele beleggers massaal hun geld inleggen.


De aandelenkoers van GameStop de afgelopen drie maanden:

BRON: Macrotrends


Het blijft onzeker hoe lang de invloed van deze nieuwe hype rond het aandeel op sociale media voelbaar zal zijn in de markt. Wat wel duidelijk is, is dat de kracht van memestocks en hun vermogen om markten te bewegen niet onderschat moet worden.


Short-sellers in meme-aandelen zoals GameStop (NYSE:GME), AMC Entertainment (AMC), en SunPower (SPWR) zagen gezamenlijk meer dan $1,6 miljard aan verliezen op dinsdag. Voor GameStop (GME) verloren handelaren, degenen die gokten tegen de stijging van de aandelenkoers, op dinsdag $1,36 miljard aan verliezen. Shorts leden maandag al ongeveer $862 miljoen aan verliezen.


AMC Entertainment (AMC) shorts stonden voor $244 miljoen aan verliezen deze dinsdagmiddag, na maandag al $127 miljoen te hebben verloren. SunPower is een ander meme-aandeel waar shorts hard geraakt worden. Shorts leden dinsdagmiddag $94 miljoen aan verliezen, na maandag al ongeveer $19 miljoen aan verliezen te hebben geleden.De terugkeer van Roaring Kitty en de daaropvolgende koersstijgingen van AMC en GameStop zijn een bijzondere ontwikkeling op de beurs, die eerder doen denken aan de crypto wereld dan aandelen. Het benadrukt maar weer de complexiteit en onvoorspelbaarheid van de moderne aandelenmarkten, waarbij sociale media voor aandelen als deze een steeds belangrijkere rol spelen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..