top of page

Carry Traders: Een Duistere Dans met Wisselkoersen

In het kort:

  • Definitie: Carry trade is een investeringsstrategie in de valutamarkt waarbij geld geleend wordt in een valuta met lage rente, om te investeren in een valuta met hogere rente.

  • Winst: De trader verdient aan de spread tussen de rentepercentages, zoals lenen in Japan tegen 0,5% en investeren in Nederland tegen 3%.

  • Risico: Fluctuaties in wisselkoersen kunnen grote impact hebben; de terugdraaiing van carry trades kan extra marktdruk veroorzaken.


In de schaduwwereld van de valutamarkten ontplooit zich een listig spel dat bekend staat als de carry trade. Een strategie zo verleidelijk in zijn eenvoud, maar geladen met verborgen gevaren. Dit is geen wereld voor de financieel onschuldigen, maar een speeltuin voor de sluwste investeerders die durven te dansen op de koord van wisselkoersschommelingen.


De Mechanismen van Carry Trade


In de kern is carry trade een slimme, bijna sluwe strategie. Je leent geld in een valuta waar de rente belachelijk laag is - denk aan Japan met zijn bijna nihil-rente. Met dit goedkope geld ga je naar een land waar je voor je euro's, dollars of wat dan ook, een hogere rente krijgt. Het lijkt bijna op het spelen van een economisch monopolyspel: goedkoop inkopen, duurder uitlenen.


Neem een voorbeeld waar de cijfers spreken als de belofte van goud. Een investeerder leent 10 miljoen yen tegen een rente van 0,5% per jaar. Dit zet hij om in euro's, €65.500, om precies te zijn. Vervolgens zet hij dit bedrag op een Nederlandse bank tegen 3% rente. Het resultaat? Een winst van 2,5%, meer dan €1.600 per jaar. En dat zonder een cent eigen vermogen te riskeren.


De Sinistere Kant van de Medaille


Maar wacht, het verhaal krijgt een donkere wending. Het zwaard van Damocles in dit verhaal is de wisselkoers. Een onvoorspelbare kracht die de hele opzet kan doen wankelen. Een kleine schommeling in de wisselkoers en plotseling verandert de winst in een verlies.

En dan is er het effect van de massa. Als veel handelaren tegelijkertijd hun carry trades willen terugdraaien, veroorzaakt dit een vloedgolf in de markt. Er ontstaat een koopdruk op de geleende valuta en een verkoopdruk op de valuta waarin geïnvesteerd werd. Een perfecte storm die de markten in chaos kan storten.


Conclusie: Een Spel voor de Durfals


Carry trade is geen strategie voor de zwakkeren onder ons. Het vereist een ijzeren zenuwstelsel en een diep begrip van de valutamarkten. Het is een financiële hoogvliegerij, een spel waarbij de inzet hoog is en de beloningen verleidelijk, maar waar de risico's altijd op de loer liggen. In de wereld van de carry trade zijn de slimsten en sluwsten misschien de winnaars, maar ze dansen altijd op het ritme van een onvoorspelbare markt.

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!