top of page

Beleggers mogen gerust ademhalen

Bijgewerkt op: 27 mrt. 2023

  • Diep in de avond (voor ons) hebben de toezichthouders alsnog plannen goedgekeurd om zowel depositohouders als financiële instellingen die gelieerd zijn aan Silicon Valley Bank te ondersteunen.

  • SVB en Signature Bank zullen beide worden ontbonden en er zal worden gezorgd dat depositohouders op maandag volledige toegang hebben tot hun geld.

  • De Federal Reserve zal ook bijdragen door een aparte faciliteit op te zetten die leningen tot een jaar verstrekt aan instellingen die getroffen zijn door de val van SVB.

  • "Vandaag nemen we krachtige maatregelen om de Amerikaanse economie te beschermen door het vertrouwen van het publiek in ons banksysteem te versterken", de toezicht houders.

  • De beurs reageert enthousiast op de aankondigingen. Bitcoin steeg ruim 8% en de Futures staan flink in het groen. Zowel de S&P als de Nasdaq staan ruim in het groen en stijgen dus waarschijnlijk!

Op zondag heeft de Amerikaanse overheid een plan opgesteld om mensen die hun geld bij Silicon Valley Bank hadden gestald te ondersteunen. Dat is een essentiële stap is om een enorme paniek te voorkomen als gevolg van de instorting van Silicon Valley Bank.

Deposito's bij zowel SVB als Signature Bank in New York, dat zondag om vergelijkbare redenen werd gesloten, zullen als onderdeel van meerdere stappen die functionarissen dit weekend hebben goedgekeurd, volledige toegang hebben tot hun geld. Signature was een populaire financieringsbron voor crypto bedrijven.


De emoties liepen hoog op voor de aankondiging van de plan. Zo ging een bekende VC op twitter in een schreeuwende toon mensen waarschuwen.

Janet Yellen gaf duidelijk aan dat ze gingen helpen maar dat ze niet op een bail-out moesten wachten. Het zou om een ander vorm van hulp gaan.

Anderen zeiden weer dat de mannen van Silicon Valley bewust paniek veroorzaken om gered te worden. Hij vindt dat Silicon Valley Bank wanbeleid heeft gevoed waardoor ze in de problemen zijn gekomen. Bijvoorbeeld door zich niet in te dekken tegen renterisico.


De regeling gaat als volgt


Vanaf maandag hebben mensen met geld bij de bank, volledige toegang tot hun geld.

Het Ministerie van Financiën heeft zowel SVB als Signature aangewezen als systeemrisico's, waardoor het wettelijk de mogelijkheid heeft om beide instellingen te ontmantelen op een manier die "alle depositohouders volledig beschermt", aldus de verklaring. Het depositoverzekeringsfonds van de FDIC zal gebruikt worden om depositohouders te dekken, van wie velen niet verzekerd waren vanwege de garantie van maximaal $250.000 op deposito's.

De Federal Reserve heeft ook aangekondigd dat het een nieuw Bank Term Funding Program opzet om instellingen te beschermen die getroffen zijn door de marktonrust als gevolg van het falen van SVB. Soort corona noodfonds maar we behandelen de details hieronder.

Een gezamenlijke verklaring van de betrokken regelgevers benadrukte dat er geen bailouts of kosten voor belastingbetalers verbonden zijn aan de nieuwe plannen. Aandeelhouders en sommige crediteuren zullen niet worden beschermd en zullen al hun investeringen verliezen. Enkel mensen die gewoon geld hadden geparkeerd bij SVB zullen deze terug krijgen.

"Vandaag ondernemen we een zeer belangrijke actie om de Amerikaanse economie te beschermen door het vertrouwen van het publiek in ons banksysteem te versterken", aldus een gezamenlijke verklaring van Fed-voorzitter Jerome Powell, minister van Financiën Janet Yellen en FDIC-voorzitter Martin Gruenberg.


De Federal Reserve heeft plannen aangekondigd om een fonds op te zetten die leningen zal aanbieden aan verschillende financiële instellingen voor een periode van maximaal één jaar. Om gebruik te kunnen maken van deze optie, moeten de instellingen hoogwaardige onderpanden zoals Treasuries en andere leningen met een sterke onderpand als zekerheid aanbieden.

Volgens de Fed zal deze maatregel het banksysteem versterken om deposito's te beschermen en de voortdurende verstrekking van geld en krediet aan de economie te waarborgen. Het Ministerie van Financiën zal tot $25 miljard uit zijn Exchange Stabilization Fund beschikbaar stellen als vangnet voor mogelijke verliezen.

De Fed biedt hiermee vertrouwen aan beleggers dat ze er altijd zullen zijn om te zorgen dat de markten niet in complete chaos belanden.

De beurs reageert enthousiast op de aankondigingen. Bitcoin steeg ruim 8% en de Futures staan flink in het groen. Zowel de S&P als de Nasdaq staan ruim in het groen en stijgen dus waarschijnlijk!

6 opmerkingen

6 comentarios


Rabi Safi
Rabi Safi
29 mar 2023

😀

Me gusta

Ian
Ian
14 mar 2023

Het wordt een interessante week zo te zien

Me gusta

Duidelijk omschreven column! Super, thanks

Me gusta

Andddd its gone. Dikke groene futures was van korte duur. Waar reageren beleggers nu op?

Me gusta

Blij mee!

Me gusta

Net binnen..