top of page

Bedrijven zetten vol in op AI: opvallende toename zichtbaar

In het kort:

  • Bedrijven uit de S&P 500 hebben in hun recente kwartaalbesprekingen met analisten opvallend vaak kunstmatige intelligentie (AI) besproken, een duidelijke toename ten opzichte van voorgaande kwartalen.

  • De toenemende aandacht voor AI weerspiegelt het groeiende optimisme op Wall Street over de inzet van AI-technologieën om nieuwe diensten aan te bieden en de efficiëntie in verschillende industrieën te verhogen.

  • Hoewel technologie-giganten zoals Intel, Alphabet en Microsoft domineren in de AI-discussies, nemen ook bedrijven die niet traditioneel als "techbedrijven" worden gezien, AI steeds vaker in hun strategische gesprekken op.

Bedrijven die hun resultaten voor het tweede kwartaal rapporteerden, hebben artificial intelligence nog vaker benadrukt dan in het vorige kwartaal. De toename in discussie over AI bij kwartaalgesprekken onderstreept de groeiende rol van AI in hedendaagse bedrijfsstrategieën.


Volgens een analyse van Reuters hebben bedrijven uit de S&P 500-index die eerder dit jaar voorop liepen in het bespreken van AI tijdens hun kwartaalgesprekken, zichzelf overtroffen in hun meest recente gesprekken. Op de conference call van Intel afgelopen donderdag bijvoorbeeld, werd AI maar liefst 58 keer genoemd, een aanzienlijke toename ten opzichte van de 15 vermeldingen in april.Intel, die de boot lijkt te hebben gemist met betrekking tot componenten voor AI-computing, probeert nu zijn achterstand in te halen op concurrenten als Nvidia. Nvidia's chips zijn de motor achter technologieën zoals ChatGPT, en Intel wil niet achterblijven. Ondanks een daling van 15% in de omzet in het tweede kwartaal, is Intel vol optimisme over een mogelijke opleving in de vraag naar personal computers, wat een piek van bijna 10% in de aandelenkoers veroorzaakte.


Andere technologiegiganten zoals Alphabet en Microsoft hadden ook AI hoog op hun agenda in de recente kwartaalgesprekken. Op Alphabet's gesprek werd AI 62 keer genoemd, een stijging ten opzichte van 52 vermeldingen drie maanden geleden. Microsoft's call vermeldde AI 58 keer, een sprong van 35 vermeldingen in het vorige gesprek.


Deze groeiende gesprekken over AI weerspiegelen de recente optimistische houding van Wall Street ten aanzien van het gebruik van generatieve AI en aanverwante technologieën om nieuwe diensten aan te bieden en de efficiëntie te verhogen. Andrew Ng, medeoprichter van Google Brain en een bekende naam in de AI-wereld, zei ooit: "AI is de nieuwe elektriciteit. Net zoals elektriciteit ongeveer 100 jaar geleden industrieën heeft getransformeerd, heeft AI de potentie om dat nu ook te doen."Bijna een derde van de S&P 500-bedrijven die deze maand hun resultaten rapporteerden, heeft AI minstens één keer genoemd in de gesprekken met analisten. Dat is een toename ten opzichte van ongeveer een kwart van de bedrijven in het eerste kwartaal.


Wat opvalt, is dat niet alleen technologiegiganten, maar ook bedrijven die niet traditioneel als "techbedrijven" worden gezien, steeds meer over AI praten. Zo werd AI maar liefst 58 keer genoemd tijdens gesprekken van Moody's Corp en S&P Global Inc deze week, toen ze de integratie van technologie in risicobeoordelingssoftware en andere gebieden promootten.


Ook in de verzekeringssector wordt AI steeds vaker genoemd. Zo maakt Travelers Companies gebruik van de technologie in hun acceptatie- en schadeafhandelingsprocessen en werd AI meer dan 10 keer genoemd in hun recente gesprekken.Met deze toenemende nadruk op AI binnen verschillende industrieën blijft één ding duidelijk: AI wordt steeds meer gezien als een integraal onderdeel van de bedrijfsstrategie en het toekomstige succes van bedrijven. Of het nu gaat om het optimaliseren van processen, het verbeteren van klantinteracties of het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten, AI lijkt een vast onderdeel te worden van de bedrijfsvoering van vrijwel iedere onderneming.

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..