top of page

Dit aandeel wordt de Lionel Messi van de AI-wereld genoemd

Bijgewerkt op: 2 aug. 2023

In het kort:

  • De aandelen van Palantir, een data-analysebedrijf, stegen de afgelopen dagen met bijna 25% terwijl het bedrijf blijft profiteren van het vertrouwen van beleggers in zijn kunstmatige intelligentie software.

  • CEO Alex Karp zei dat de vraag naar het nieuwe A.I.-platform van Palantir "ongekend groot" is.

  • Analisten voorspellen een sterk tweede kwartaal voor Palantir, met een verwachte omzet van $551 miljoen.


In een markt die steeds meer wordt gedreven door technologische innovatie, blijft Palantir Technologies een indrukwekkende groei zien. Het data-analysebedrijf, dat het beste bekend staat om zijn werk met defensie- en inlichtingendiensten van de Amerikaanse overheid, zag zijn aandelen maandag met maar liefst 11% stijgen. Dit is vooral te wijten aan de groeiende verwachtingen van beleggers rondom de kunstmatige intelligentie software van het bedrijf.


Alex Karp, CEO van Palantir, heeft aangegeven dat de vraag naar het nieuwe A.I.-platform van Palantir "ongekend groot" is, een bewering die het enthousiasme van beleggers alleen maar lijkt te versterken. Sinds het begin van het jaar zijn de aandelen van het bedrijf met meer dan 210% gestegen.


Dan Ives, directeur bij Wedbush Securities, omschreef Palantir in een interview met CNBC als "de [Lionel] Messi van A.I.", verwijzend naar de beroemde voetballer. Ives suggereert dat Palantir een 'gouden pad' heeft gevonden om Artificial Intelligence te commercialiseren en beschrijft het bedrijf als het bezit van een "AI-fort dat ongeëvenaard is".


Wedbush Securities heeft Palantir een outperform rating en een prijsdoel van $25 gegeven. Het aandeel is de afgelopen hard op weg om dit te bereiken en steeg met bijna 25% de afgelopen dagen.


"Palantir zal naar verwachting profiteren van de uitbreiding van nieuwe use cases in de komende 6-12 maanden, dankzij zijn omvangrijke partner-ecosysteem en uitgebreide product mogelijkheden. Dit zal voldoen aan de snel toenemende vraag naar grootschalige generatieve kunstmatige intelligentie," schreven de analisten van Wedbush in een nota.


Karp erkende in een opiniestuk in The New York Times de 'hype' rond A.I. en de risico's die de technologie met zich meebrengt. Hij riep op tot meer samenwerking tussen de overheid en de technologiesector, en stelde dat de aandacht "urgent gericht moet zijn op het bouwen van de technische architectuur en het regelgevingskader die slotgrachten en vangrails rond A.I. zouden bouwen."


Analisten bij William Blair hebben ook hun omzetprognoses voor het tweede kwartaal voor Palantir verhoogd naar $551 miljoen van $529 miljoen, voorspellend dat het bedrijf waarschijnlijk een impuls zal ervaren van zijn SPAC-klanten die failliet zijn gegaan. Volgens de analisten hadden SPAC's een "significant positieve impact op de resultaten van het eerste kwartaal ten opzichte van de consensus," en zij verwachten dat deze trend zich in het tweede kwartaal zal voortzetten.


Voor nu is het afwachten of Palantir de grote verwachtingen kan waarmaken. Hierover weten we meer wanneer het bedrijf haar kwartaalcijfers uitbrengt. Dit zal op 7 augustus gebeuren. Op De Belegger blijf je op de hoogte van al het relevante nieuws rondom Palantir.

2 opmerkingen