top of page

Avantium lanceert claimemissie, wat betekent het voor jou als belegger?

Bijgewerkt op: 30 jan.

Samenvatting:

  • Avantium Claimemissie: Avantium heeft een claimemissie van €50 miljoen gelanceerd.

  • Aanbod en Korting: Aandelen worden aangeboden voor €1,87 per stuk, met een korting van 35,1% op de TERP. Aandeelhouders kunnen met 8 bestaande aandelen 5 nieuwe kopen.

  • Doel van Emissie: De opbrengst wordt gebruikt tot de nieuwe FDCA-fabriek operationeel is, volgens CEO Tom van Aken.


Uitleg Claimemissie Avantium: Avantium, een bedrijf gespecialiseerd in chemische technologieën, heeft een claimemissie aangekondigd waarbij nieuwe aandelen worden uitgegeven. De totale waarde van deze emissie bedraagt 50 miljoen euro. Een claimemissie is een manier voor een bedrijf om extra kapitaal te vergaren door nieuwe aandelen uit te geven. Bestaande aandeelhouders krijgen hierbij het 'recht' of de 'claim' om deze nieuwe aandelen te kopen, vaak tegen een gereduceerde prijs.


Wat Betekent Dit Voor Bestaande Aandeelhouders?


  • Kooprecht Nieuwe Aandelen: Als je al aandelen van Avantium hebt, heb je het recht om nieuwe aandelen te kopen. Voor elke 8 aandelen die je bezit, kun je 5 nieuwe aandelen kopen.

  • Prijs en Korting: Deze nieuwe aandelen worden aangeboden voor €1,87 per stuk. Dit is een korting van 35,1% op de TERP (Theoretische Ex-Rechten Prijs), wat in feite de aangepaste gemiddelde prijs van een aandeel is na de uitgifte van nieuwe aandelen.

  • Invloed op Aandeelwaarde: Claimemissies kunnen invloed hebben op de waarde van bestaande aandelen. Als de markt de emissie ziet als een positieve stap (bijvoorbeeld voor groei of het financieren van een nieuw project), kan dit een positief effect hebben. Echter, het kan ook leiden tot verwatering van de aandelen, waarbij de waarde van bestaande aandelen daalt omdat er meer aandelen in omloop zijn.


Achtergrond en Doel van de Emissie: Avantium heeft aangekondigd dat enkele bestaande aandeelhouders zich al verbonden hebben aan de uitgifte, wat aangeeft dat er vertrouwen is in het plan van het bedrijf. Nieuwe investeerders zoals Pieter Kooi en SENFI hebben ook interesse getoond. De opbrengst van de emissie zal waarschijnlijk worden gebruikt voor de ontwikkeling en operationalisering van de nieuwe FDCA-fabriek. FDCA (Furandicarboxylic Acid) is een belangrijke grondstof voor de productie van bioplastics. CEO Tom van Aken van Avantium ziet dit als een essentiële stap voor het bedrijf om voldoende middelen te hebben tot de fabriek volledig operationeel is. Dit geeft aan dat het bedrijf in een transitiefase zit waarbij kapitaal cruciaal is voor groei en ontwikkeling.


Toegevoegd 30/01/2024:


Vraag: Ik wil gebruik, als Avantium aandeelhouder, gebruik maken van mijn kooprecht Claimemessie. Hoe moet ik dat regelen? Antwoord: Je kan dit regelen door contact op te nemen met je broker, zij leggen je alle voorwaarden en rechten uit.

5 opmerkingen