top of page

3 Redenen Waarom de Beurs Een Klap Zou Kunnen Krijgen

In het kort:

  • Inflatie en stijgende rentetarieven in de VS kunnen een sterke impact hebben op de wereldwijde beurs.

  • Groei van de Amerikaanse economie vertraagt en consumentenuitgaven zijn zachter dan vorig jaar.

  • De niet-opgeloste schuldplafond onderhandelingen en de angst voor wanbetaling maken de Amerikanen onzeker en pessimistisch over de economie.

De Amerikaanse economie is een beetje zoals een op hol geslagen paard - soms galoppeert het zo hard dat het bijna onmogelijk te temmen lijkt. De laatste maanden heeft dit paard, aangedreven door inflatie en rentestijgingen, een beetje vaart verloren. En dit zou zomaar kunnen leiden tot een dreun op de wereldwijde beurzen.

"De inflatie is aan het pieken en matigt, maar blijft veel te hoog," waarschuwt Mark Zandi, hoofdeconoom bij Moody's Analytics. In eenvoudige woorden, inflatie betekent dat de prijzen van goederen en diensten stijgen. Als de inflatie te hoog wordt, kost het meer om dingen te kopen, wat uiteindelijk de economie kan vertragen. Vandaag zagen we dat PCE (de feds favoriete inflatie cijfer) hoger uit kwam dan de verwachting & sommigen denken dat hierdoor de rente nog iets hoger kan.


Maar dat is niet het enige probleem. De groei van de Amerikaanse economie vertraagt ook, en de uitgaven van consumenten zijn niet zo sterk als vorig jaar. Dit wordt veroorzaakt door de aanhoudende hoge inflatie, stijgende rentetarieven en groeiende zorgen over een mogelijke recessie.

"De gemiddelde consument is slechter af dan een jaar geleden, wat betreft uitgaven," zegt Sofia Baig, econoom bij besluitvormingsbedrijf Morning Consult. Als mensen minder uitgeven, kan dit de economie ook vertragen, omdat bedrijven minder geld binnenkrijgen.
Maar de grootste zorg voor veel Amerikanen is het schuldplafond, een wettelijk vastgesteld maximum voor hoeveel geld de Amerikaanse regering mag lenen. Op dit moment wordt er nog onderhandeld over het verhogen van dit plafond, en veel mensen zijn bang voor een mogelijke wanbetaling. Dat zou betekenen dat de Amerikaanse regering niet in staat zou zijn om haar schulden af te betalen, wat een grote klap zou zijn voor de wereldeconomie.

Joanne Hsu, directeur van de Surveys of Consumers, zegt het nog sterker: "Als het schuldplafond wordt overschreden, kunnen we niet langer rekenen op de veerkracht van de consument om de economie te stutten en de catastrofale economische gevolgen te vermijden." Gelukkig lijkt het erop dat dit niet gaat gebeuren.


Het is duidelijk dat we ons in een precaire situatie bevinden. Laten we hopen dat de Amerikaanse economie zich kan stabiliseren en het op hol geslagen paard weer onder controle kan krijgen, voor het een wereldwijde beursklap veroorzaakt. "We dansen op het randje," waarschuwt Laura Veldkamp, financieel professor aan de Columbia University. Laten we hopen dat we niet vallen.


Voor de lange termijn belegger die slim met zijn vermogen omgaat kan zo'n daling de perfecte kans zijn om te profiteren van hogere rendementen.

Laat altijd een like achter als je een artikel tof vindt! Dan maken we meer ervan!


21 - 25 Juni gaan we met de community naar Spanje! Er zijn nog een aantal plekken beschikbaar dus wees er snel bij! Lees hier meer informatie! Je mag ook een partner meenemen!

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!