top of page

“Waardeer-koning” Aswath Damodaran waarschuwt Nvidia Aandeelhouders

In het kort:


  • Aswath Damodaran, ook bekend als de 'Dean of Valuation', stelt dat het huidige aandeel van Nvidia niet gerechtvaardigd is door zijn prijs, ondanks de overtuigende groei in de kunstmatige intelligentie (AI) sector.

  • Nvidia zou volgens Damodaran de gehele AI-markt moeten domineren om de huidige aandelenprijs te rechtvaardigen, iets wat hij als een te risicovolle belegging ziet.

  • Damodaran blijft echter overtuigd van het potentieel van AI om grote veranderingen teweeg te brengen die invloed kunnen hebben op bedrijfswaarderingen.


Aswath Damodaran, de beroemde 'Dean of Valuation', heeft een kritische blik geworpen op de huidige prestaties van Nvidia, een van de voortrekkers van de AI-boom. Hoewel hij het succesverhaal van Nvidia erkent, beweert hij dat de huidige aandelenprijs van het bedrijf eenvoudigweg niet gerechtvaardigd is.


Het is een gedurfde bewering. Nvidia is dit jaar met maar liefst 185% gestegen en heeft daarmee de rest van de S&P 500 ruimschoots overtroffen.


Investeerders zien een gouden toekomst voor de chipmaker in de opkomende AI-industrie. En toch, zegt Damodaran, zou Nvidia moeten streven naar niets minder dan volledige dominantie in de AI-markt om de huidige prijs te rechtvaardigen.


Damodaran is een professor in financiën aan de NYU, bekend om zijn scherpzinnige beoordeling van aandelen, en volgens hem is dit een gok die hij niet bereid is te nemen. Na een sterke stijging van Nvidia's aandelen, die het bedrijf een marktwaarde van $1 biljoen gaf - een eer die alleen is weggelegd voor een select groepje bedrijven, zoals Apple, Microsoft, Alphabet en Amazon - besloot Damodaran zijn aandelen in Nvidia van de hand te doen.


Het lijkt op het eerste gezicht misschien een vreemde zet. AI is tenslotte een sector die elke onderneming vooruit lijkt te stuwen. Maar Damodaran is onverbiddelijk. Hij gelooft in de kracht van AI - een technologie die volgens hem de potentie heeft om onze manier van leven en werken drastisch te veranderen. Maar dat betekent niet dat elke AI-aandelenprijs gerechtvaardigd is.


De toekomst van AI is onmiskenbaar spannend, maar het is cruciaal om de waarde van bedrijven in deze sector zorgvuldig te analyseren. Nvidia heeft zonder twijfel indrukwekkende prestaties geleverd, maar zoals Damodaran ons herinnert, moet de aandelenprijs altijd overeenkomen met de onderliggende waarde van het bedrijf.


En hoewel AI de gesprekken verandert en mogelijkheden biedt, is het volgens Damodaran duidelijk dat de prijs van Nvidia dat simpelweg niet doet.


Laat altijd een ❤️ achter als teken van waardering! Zo weet ik ook wat je zoekt!Bình luận


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!