top of page

Vraag van een vaste lezer: Is dit het moment om Adobe aandelen te kopen?

Dit is een column op basis van de vragen van Maike;

  • "Een paar maanden geleden gaf je aan dat Adobe voor jou groen licht gaf en als je een som geld zou hebben deze aan zou kopen.Vorige week NVidia verkocht (dankzij jou ooit aangekocht en goed aan verdient, dank daarvoor). Adobe gaat heel rustig omhoog en ik denk erover om hier meer van te kopen.. Ik hoor jou niet meer over het aandeel. Toch zou ik graag jouw visie horen. Heeft het zijn top bereikt?"

  • "Ik zie in jouw portefeuille dat je het merendeel in dollars aankoopt in plaats van euro's. Is dat voordeliger?"


Met een kop koffie in de ene hand en mijn andere hand dansend over het toetsenbord, open ik mijn inbox om de vele vragen van lezers uit de community te doorlopen. Het is een dagelijkse routine, een bron van inspiratie en vandaag biedt een brief van Maike de prikkel om deze column te schrijven. Maike, zoals vele anderen, stelt interessante vragen over de beurs en haar werkingen, en deze vragen verdienen een bredere uiteenzetting.


Adobe, AI en de onvoorspelbare markt

Allereerst, het klopt dat Adobe enkele maanden geleden hoog op mijn lijstje stond. Tegelijkertijd met Palantir, trouwens. De reden hiervoor is dat beide bedrijven enorm kunnen profiteren van de impact van AI. Echter, deze potentie maakt de aandelen ook onvoorspelbaar.


Het klopt dat de koers/winstverhouding van Adobe vrij hoog is, in feite staat het aandeel bijna 60% hoger dan toen ik mijn analyse deelde. Echter, qua price to sales ratio is Adobe nog steeds zeer aantrekkelijk. Maar ondanks deze aantrekkelijkheid zie je druk op de marges.

De grote vraag die de markt zich stelt is: zal AI het moeilijker of juist makkelijker maken voor Adobe om haar marges te verbeteren? De tijd zal het leren, maar op dit moment zou ik persoonlijk niet direct instappen.


En Maike, fantastisch dat je flink wat winst hebt geboekt met Nvidia, dat was voor mij ook een enorme klapper!Dollars versus Euro's

Je tweede vraag is zeker niet dom, Maike. In feite is het een vraag die ik vaak krijg. Het maakt in principe niet uit in welke valuta je aandelen koopt, omdat de valutakoers automatisch wordt verwerkt in de beurskoers. De keuze voor het kopen in dollars of euro's kan echter wel invloed hebben op transactiekosten en liquiditeit.


Het kan soms goedkoper zijn om een euro-variant te kiezen, omdat je dan niet te maken krijgt met valutakosten. Maar vaak is de liquiditeit bij deze aandelen lager, wat betekent dat je moeilijker van je aandelen afkomt als je ze wilt verkopen. Bovendien kan de koers van euro-varianten achterlopen op de dollar-variant vanwege verschillen in beurstijden tussen landen.

Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Nu abonneren

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..