top of page

TSMC aandelen stijgen ondanks waarschuwing

We moeten het hebben over chipmaker TSMC, een grote leverancier van onder andere Apple, Nvidia en AMD. Ze voorspellen een omzetdaling van maar liefst 16% in het tweede kwartaal. De reden? Consumenten worstelen met een overvloed aan voorraden en de verzwakkende wereldeconomie zorgt voor een sombere vraag naar chips. We zitten ook in een economische cyclus waarin overschotten zijn in plaats van tekorten en waar de prijzen lager worden in plaats van hoger.


In het kort:

  • Chipmaker TSMC, een grote leverancier van Apple, voorspelt een omzetdaling van 16% in Q2 2023.

  • De daling wordt veroorzaakt door een overvloed aan voorraden en een zwakke vraag naar chips in de wereldeconomie.

  • TSMC verwacht een herstel in Q3 2023 en investeert voor de lange termijn in technologie en capaciteit.

  • TSMC boekte een lichte winststijging in Q1 2023, maar zag de omzet dalen met 4,8%.

  • TSMC vraagt subsidies aan onder de Amerikaanse CHIPS-wet om de chipproductie in de VS te stimuleren.

TSMC, de grootste contractchipmaker ter wereld, zei dat de voorraadniveaus in de industrie momenteel hoger zijn dan verwacht. Ze verwachten pas in het derde kwartaal weer een gezonder evenwicht te bereiken. CFO Wendell Huang vertelde dat hun bedrijf in Q2 2023 waarschijnlijk nog steeds te maken zal hebben met aanpassingen van klantenvoorraden. Maar het is niet allemaal slecht nieuws. TSMC investeert namelijk voor de lange termijn, ondanks de huidige zwakte in de markt. CEO C.C. Wei verwacht dat hun bedrijf een dieptepunt zal bereiken in het tweede kwartaal en daarna zal herstellen. Dit komt overeen met de verbeterde vooruitzichten van Apple, Nvidia en AMD - enkele van TSMC's grootste klanten.

Voor 2023 ziet TSMC de groei van de wereldwijde halfgeleidermarkt (exclusief geheugen) met een middelgrote enkelcijferige procentdaling jaar op jaar. Ze verwachten dat de foundry-markt in het hoge enkelcijferige percentage zal dalen. Toch zegt TSMC dat hun bedrijf beter zal presteren dan beide markten.

In het eerste kwartaal boekte TSMC een verrassende stijging van de nettowinst met 2% ten opzichte van vorig jaar. De omzet daalde echter met 4,8%, in lijn met hun voorspelling. Geavanceerde computing-chips en smartphone-chips waren goed voor respectievelijk 44% en 34% van de omzet.

Voor het kwartaal tot 30 juni verwacht TSMC een omzet tussen de $15,2 en $16 miljard, vergeleken met $18,16 miljard een jaar eerder. In 2023 verwachten ze een daling van de omzet met een laag tot gemiddeld enkelcijferig percentage.

Over de Amerikaanse CHIPS-wet, bedoeld om de Amerikaanse chipproductie te stimuleren, zei CFO Huang dat TSMC subsidies aanvraagt, maar geen details kan geven. CEO Wei gaf aan dat de vraag naar hun geavanceerde 3-nanometer chips nog steeds achterloopt op het aanbod. Hij voegde eraan toe dat nieuwe producten van klanten in het derde kwartaal de vraag naar deze chips verder zullen stimuleren.

Tot slot kondigde TSMC aan dat hun nieuwe fabriek in de zuidelijke stad Kaohsiung in Taiwan zich zal richten op geavanceerdere chips dan de eerder aangekondigde 28-nanometer technologie. CEO Wei zei ook dat TSMC de mogelijkheid onderzoekt om een gespecialiseerde fabriek voor autochips in Europa te bouwen.

Ondanks een daling van 27,1% in 2022, is de aandelenkoers van TSMC dit jaar met ongeveer 14% gestegen, wat het bedrijf een marktwaarde van $433,9 miljard oplevert. Op donderdag steeg het aandeel met 0,6%, terwijl de benchmarkindex met 0,4% daalde.

Het is interessant om te zien hoe TSMC omgaat met de huidige marktomstandigheden en de uitdagingen op het gebied van vraag en aanbod. Ondanks de voorspelde omzetdaling blijft het bedrijf investeren in de toekomst en anticiperen op een herstel in de tweede helft van het jaar. We zullen de ontwikkelingen op de voet volgen en kijken hoe de situatie zich ontvouwt. Dus, dat was het laatste nieuws over TSMC. Wat denken jullie over de huidige situatie in de chipmarkt en de plannen van TSMC? Laat het weten in de reacties hieronder!


We steken enorm veel tijd in dit soort artikelen zonder reclame inkomsten omdat we het leuk vinden om hiermee bezig te zijn dus als je ons wil bedanken: Like deze post en deel het met mensen die beleggen ook interessant vinden!

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!