top of page

Tesla Kwartaalcijfers - Wat zijn mijn verwachtingen?

Bijgewerkt op: 13 mrt. 2023

Het is kwartaalcijferseizoen en voor veel bedrijven is het een moment om op de weegschaal te gaan staan. Afgelopen jaar was er een populariteitswedstrijd waarbij veel populaire aandelen (mede dankzij YouTubers) enorme stijgingen hebben meegemaakt en zoals we weten is de beurs op de lange termijn een weegschaal. Je mag dan populair zijn maar pas wanneer je op de schaal gaat staan is het tijd om te laten zien wat er echt in het vat zit!

Banken hebben het erg goed gedaan, mede dankzij de stijgende rente. Netflix heeft het als eerste techbedrijf helaas laten afweten. Groei van het aantal abonnees is flink afgenomen en onder verwachting waardoor het flink is gezakt. Nu is Tesla aan de beurt!


Productie cijfers

Tesla wist dit kwartaal 180.833 auto's te produceren en er 184.800 te leveren. Ze breken hiermee opnieuw hun eigen kwartaalrecord op zowel productiegebied als leveringsaantallen.


De cijfers zijn enigszins opvallend, omdat de eerste drie maanden van 2021 allesbehalve vlekkeloos verliepen voor Tesla. Ze kregen te maken met een brand in Californië & een stop door de wereldwijde chiptekort.

Productie cijfers - Tesla

Wat verwacht Wallstreet?


Wallstreet heeft zeer hoge verwachtingen voor de groei van non-GAAP winst per aandeel. De verwachting is dat dit 208% hoger ligt dan een jaar terug en dus groeit naar $0.77. Daarnaast wordt er een omzet van 10.3 Miljard verwacht. Dat is een groei van 72%. Ook de marges staan onder een vergrootglas. Door de stilgelegen productie van dure modellen zoals Model S & X wordt er een lagere bruto winst marge heel aannemelijk en sommigen zeggen dat het rond 24% kan zijn in plaats van 27% een jaar terug. Dit zou wel een domper zijn en eventueel gevolgen hebben voor het aandelen.


Omzet Tesla


Wat vind ik belangrijk?

Nu Tesla op de weegschaal gaat staan ben ik, net als Wallstreet, benieuwd naar de bruto winst marges. Dit is een belangrijk indicator voor de financiële gezondheid van een bedrijf en toont aan dat het een goede businessmodel heeft. Daarnaast zijn de marges van autobouwers sowieso erg laag en dus ben ik benieuwd naar de stand van zaken omtrent robotaxis/full selfdriving.


In 2019 zei Musk dat het er binnen een jaar zou zijn en dus ben ik benieuwd hoe ver we zijn hiermee. Zeker na een ongeluk waarbij Tesla wordt beschuldigd. De politie geeft aan dat FSD aan stond terwijl Tesla beweert van niet. Dus zeer interessante ontwikkeling om te volgen!


Als alles laatste ben ik benieuwd naar de verwachtingen voor komend jaar. Naar mijn weten hebben ze nog geen duidelijke productie cijfers of andere cijfers naar buiten gebracht!


Wat vind jij? Laat het hieronder achter!

Comments


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..