top of page

Salesforce trekt zich terug uit overname Informatica

In het kort:

  • Salesforce staakt gesprekken overname Informatica: De onderhandelingen tussen Salesforce en Informatica over een mogelijke overname zijn afgebroken omdat ze het niet eens konden worden over de voorwaarden.

  • Aandelenprijs en waardering Informatica: De aandelenprijs van Informatica steeg recentelijk vanwege de verwachte overname, maar Salesforce's bod lag onder deze gestegen prijs. Informatica's marktwaarde is ongeveer 11,2 miljard euro.

  • Invloed op aandeel en strategie van Salesforce: Het afbreken van de gesprekken laat zien dat Salesforce mogelijk meer terughoudend wordt in zijn overnamestrategie, wat past bij de druk van activistische investeerders om meer op eigen groei te focussen.


Overnamegesprekken salesforce en informatica

Salesforce, een bedrijf bekend om zijn agressieve overnamestrategie, lijkt een stap terug te doen met betrekking tot de overname van Informatica, een cloud-data managementfirma. De gesprekken, die in een vergevorderd stadium waren, zijn afgebroken omdat beide partijen het niet eens konden worden over de dealvoorwaarden, met name de prijs per aandeel. Salesforce bood tussen de 30 en 40 dollar per aandeel, terwijl de aandelen van Informatica recent waren gestegen tot 38,48 dollar bij het sluiten van de markt, mede door speculatie over deze overname.


Marktreactie en bedrijfswaardering

Informatica's beurswaarde inclusief schuldenlast bedraagt nu ongeveer 11,2 miljard euro. De recente koersstijging van Informatica's aandelen weerspiegelt de marktverwachtingen van een overname, wat het voor Salesforce moeilijker maakte om een aantrekkelijk bod te plaatsen zonder overmatig te betalen. Na het nieuws van het afbreken van de gesprekken hebben de aandelen van beide bedrijven een reactie laten zien; Salesforce aandelen stegen, wat suggereert dat de markt de terughoudendheid voor grote overnames positief interpreteert in lijn met de eerdere kritiek van investeerders.


Salesforce's overnamestrategie en aandeelhouderreacties

In de afgelopen jaren heeft Salesforce meer dan 70 bedrijven overgenomen, met als hoogtepunten de overnames van MuleSoft, Tableau en Slack. Echter, na de laatste grote overname van Slack, welke 27 miljard dollar kostte, drongen activistische aandeelhouders zoals Elliott Investment Management en Starboard Value aan op een strategiewijziging. Zij argumenteerden dat Salesforce zich meer moest richten op interne omzetgroei in plaats van groei door overnames, vooral omdat de kosten voor software door (potentiële) klanten werden teruggedrongen en de inkomsten na een snelle groei tijdens de coronapandemie terugliepen.


In reactie hierop heeft Salesforce maatregelen genomen zoals het terugkopen van eigen aandelen ter waarde van 20 miljard dollar, het snijden in kosten, en het herzien van de overnamestrategie. Deze aanpassingen lijken vruchten af te werpen, gezien de positieve reactie van de markt op de recente strategische beslissingen.



Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page