top of page

Salesforce en de strijd om winst & groei: Welkom bij de wereld van de grote jongens

In het kort:

  • De interne machtsstrijd binnen Salesforce heeft geleid tot een kritische heroverweging van hun groei versus winstgevendheid strategie, met CEO Marc Benioff die de focus naar kostenbeheersing verschuift.

  • Bret Taylor's vertrek, gevolgd door vijf topmanagers, signaleert een verandering in de bedrijfscultuur en strategie van Salesforce. Onder druk van activistische investeerders neemt Salesforce maatregelen om winstgevendheid te herstellen.

  • De gebeurtenissen bij Salesforce illustreren de delicate balans die nodig is in bedrijfsleiderschap, waarbij groei belangrijk is, maar zonder winstgevendheid uiteindelijk niet duurzaam. Ondanks de uitdagingen heeft Salesforce laten zien dat het bereid is zich aan te passen en te vechten in de competitieve wereld van de tech-industrie.


Het begon allemaal met een stille, maar onmiskenbare spanning tussen twee titanen. Salesforce, het wereldberoemde softwarebedrijf, had zichzelf jarenlang op de kaart gezet met zijn cloud software en recent gekochte collaborative tool Slack. Maar toen Marc Benioff, de charismatische oprichter en CEO van Salesforce, de teugels deelde met Bret Taylor als co-CEO, begonnen er scheurtjes te ontstaan in de fundering van de organisatie.


Taylor, een innovator in hart en nieren, had een visie voor het bedrijf die in contrast stond met die van Benioff. Terwijl Taylor pleitte voor kostenbeheersing om de winstgevendheid te verhogen, had Benioff een passie voor groei, waarbij kosten soms op de tweede plaats kwamen. Het was een verhaal zo oud als de tijd zelf - het compromis tussen winst en groei.


Het leidde tot een verdeeldheid die niet beperkt bleef tot de bestuurskamer. Salesforce, een bedrijf dat bekend stond om zijn vrijgevigheid - denk aan de zescijferige auto's voor zijn topmanagers - begon te worstelen met dalende koersen en klanten die hun uitgaven aan cloudsoftware terugschroefden. Er waren tekenen van een zwakke economie en het werd steeds duidelijker dat er bezuinigd moest worden.


In de zomer van 2022 kreeg Salesforce nog meer klappen toen de aandelen daalden tot $155 en de omzet- en winstprognoses neerwaarts bijstelde. (Persoonlijk kocht ik op 127 per aandeel bij). Toen begonnen activistische investeerders zoals Starboard Value zich te roeren. Ze zetten de druk op het bedrijf om agressievere kostenbesparingsmaatregelen te nemen. Het was tijd, betoogden ze, dat Salesforce de broekriem aanhaalde en keek naar zijn grootste uitgave: het personeel, ofwel Benioff's 'Ohana'.Maar in deze storm van economische tegenslag en interne verdeeldheid, was er een andere kwestie die het toneel begon te domineren. Was Bret Taylor daadwerkelijk de co-CEO van Salesforce of was hij slechts een marionet in handen van Benioff?


Benioff had in naam de leiding gedeeld, maar de controle nooit echt losgelaten. Taylor, die bijna de volledige executive suite onder zijn beheer had, merkte dat Benioff nog steeds een aanzienlijke invloed uitoefende op het bedrijf. Uiteindelijk voelde Taylor zich zo gefrustreerd dat hij abrupt de strijd aanging om de enige CEO van Salesforce te worden.


Benioff won de 'showdown', en Taylor verliet het bedrijf. In de nasleep daarvan volgden nog vijf topmanagers. Het was duidelijk: Benioff was terug aan de macht.


Toen begon echter de werkelijke strijd. De activistische investeerders waren niet verdwenen. Ze bleven druk uitoefenen en bekritiseerden de 'laissez-faire' bedrijfsstijl van Benioff. Hoewel Benioff overtuigd was van zijn groeistrategie, moest hij accepteren dat er veranderingen nodig waren. Hij begon maatregelen te nemen om de kosten te verlagen, het personeelsbestand te verminderen en het bedrijf weer op de weg naar winstgevendheid te krijgen.


De dramatische gebeurtenissen bij Salesforce zijn meer dan alleen een interne machtsstrijd. Het is een les in de fijne kunst van leiderschap en de delicate balans tussen groei en winstgevendheid. In een markt waar de groei soms eindeloos lijkt, kan de realiteit hard aankomen. Benioff heeft een harde les geleerd, een die vele CEO's vóór hem hebben geleerd: groei is belangrijk, maar zonder winstgevendheid is het niet duurzaam.


In deze turbulente tijden heeft Salesforce laten zien dat het in staat is zich aan te passen. Het heeft de verleiding van ongebreidelde groei opgegeven en begint een nieuw pad van kostenbeheersing en winstgevendheid te bewandelen. Het is een zwaar bevochten strijd, maar één die nodig is in de competitieve wereld van de tech-industrie.


Er is één ding dat zeker is: Salesforce is een bedrijf dat niet bang is voor verandering. Met Benioff weer aan het roer, kunnen we rekenen op een spannende toekomst vol uitdagingen, overwinningen, en misschien zelfs wat verrassingen.


Salesforce gaat woensdag rapporteren. Het bedrijf verwacht een totale omzet tussen $8.16 en $8.18 miljard, met een verwachte winst per aandeel tussen $1.60 en $1.61. Analisten schatten de omzet op $8.17 miljard, een stijging van 10.2% vergeleken met vorig jaar, en de winst per aandeel op $1.61, een stijging van 64.3%.


Ondanks interne verdeeldheid en macro-economische uitdagingen, heeft Salesforce in het verleden laten zien dat het in staat is om de verwachtingen te overtreffen. Nu begint het bedrijf een nieuw hoofdstuk in zijn zoektocht naar groei en winstgevendheid, geleid door oprichter en CEO Marc Benioff. Terwijl de wereld van de grote jongens onvoorspelbaar en veeleisend blijft, is Salesforce vastbesloten om zich aan te passen en te gedijen in deze competitieve industrie.


Laat altijd een like achter als je een artikel tof vindt! Dan maken we meer ervan!


21 - 25 Juni gaan we met de community naar Spanje! Er zijn nog een aantal plekken beschikbaar dus wees er snel bij! Lees hier meer informatie! Je mag ook een partner meenemen!

Comments


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..