top of page

NVIDIA presenteert nieuwe AI-chip

In het kort:

  • NVIDIA presenteert een vernieuwende AI-chip met een betere capaciteit en een geavanceerd geheugen.

  • CEO Jensen Huang prijst de innovatieve en verbeterde snelheid en capaciteit van de nieuwe GH200 Grace Hopper Superchip.

  • Grote spelers als Microsoft en Alphabet kondigen ook flinke investeringen aan in AI-infrastructuur.

Als het gaat om technologische vooruitgang, blijft NVIDIA de lat hoger leggen. Recentelijk heeft het bedrijf wederom een sprong in de toekomst van Artificial Intelligence aangekondigd met de introductie van de GH200 Grace Hopper Superchip.


De aandelen van NVIDIA hebben de afgelopen tijd een opmerkelijke stijging doorgemaakt. Sinds de start van dit jaar staan de aandelen al ruim 210% hoger. "Beleggers hebben AI herkend als dé nieuwe markt voor chips," aldus financieel expert de Vries. Dit heeft veel te maken met de belofte van generative Artificial Intelligence, een technologie die tekst, beelden en video's analyseert om op basis daarvan eigen content te genereren. Een goed voorbeeld hiervan is OpenAI's ChatGPT, dat vorig jaar gelanceerd werd.


Wat deze nieuwste chip zo bijzonder maakt, is de integratie van HBM3e technologie. Volgens NVIDIA's CEO Jensen Huang, die de onthulling van de nieuwe chip deed tijdens een keynote in Los Angeles, heeft deze chip "het snelste geheugen ter wereld". Huang benadrukte: "Deze processor is ontworpen voor een wereldwijde uitbreiding van datacenters."


De zogenaamde 'superchip' is eigenlijk een combinatie van NVIDIA's Grace CPU en de Hopper GPU, waardoor ze efficiënter samen kunnen werken. Met een geheugencapaciteit van 141 gigabytes en een bandbreedte van 5 terabytes per seconde, gaat de GH200 een stap verder dan de huidige H100-chip van het bedrijf.


Tijdens een videoconferentie lichtte NVIDIA's Ian Buck toe dat de nieuwe chip niet alleen sneller is, maar ook grotere AI-modellen op één GPU kan laten draaien. "Dit resulteert in een betere prestatie voor bepaalde toepassingen, ook op het gebied van Artificial Intelligence", zei Buck.


Wat de kosten van deze nieuwe chip zullen zijn, is nog niet bekend gemaakt. Wel wordt verwacht dat de nieuwe chips vanaf het tweede kwartaal van het volgende jaar beschikbaar zullen zijn. De verwachtingen zijn voor nu in ieder geval hoog, zowel wat betreft de prestaties als de vraag vanuit de markt.


NVIDIA heeft zijn naam al ruimschoots waar gemaakt in de wereld van AI-chips en blijft waarschijnlijk een leidende rol spelen. Maar het bedrijf is niet de enige die het potentieel ziet van Artificial Intelligence. Techgiganten Microsoft en Alphabet (moederbedrijf van Google) hebben beide hun voornemen aangekondigd om de komende jaren fors te investeren in AI-infrastructuur.


Terwijl de markt zich voorbereidt op een nieuwe golf van innovaties, is het duidelijk dat Artificial Intelligence een aanzienlijke rol zal blijven spelen in de toekomstige ontwikkelingen. Het pad dat voor NVIDIA ligt kent zowel uitdagingen als kansen. Hoe deze technologische verschuivingen uiteindelijk onze samenleving zullen beïnvloeden, blijft nog onzeker. Voor nu kijken we met veel interesse naar alle gaande ontwikkelingen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl