Netflix in Zwaar Weer: Kan Netflix haar dominante positie behouden?
In het kort:
Met de komst van diverse nieuwe streamingdiensten is de positie van Netflix als streaming-gigant steeds meer in gevaar gekomen.
Netflix heeft te maken met verlies van abonnees en stagnatie van inkomstengroei, maar heeft duidelijke plannen om deze ontwikkeling te keren.
Ondanks de potentie van Netflix's nieuwe strategieën, bestaat er onzekerheid onder beleggers over de toekomst van het bedrijf.
De bekende streaminggigant Netflix heeft lange tijd de kroon gedragen in de markt van online streamen. Dit heeft het bedrijf tot een van de favorieten op de beurs gemaakt. Toch beginnen sommigen zich af te vragen of het hoogtepunt van Netflix voorbij is.
In het beleggingslandschap zijn tegenstrijdige meningen aan de orde van de dag, wat leidt tot dagelijkse schommelingen in de aandelenkoers. De vraag rijst: verliest Netflix zijn greep op de markt? Is de glorietijd voorbij? Of is er nog ruimte voor een comeback en lange termijn succes? Laten we eens kijken naar de recente prestaties van Netflix en de risico's die beleggers in gedachten moeten houden.
De Concurrentie Neemt Toe
De afgelopen jaren is het aantal streamingdiensten explosief toegenomen. Met nieuwe en reeds gevestigde spelers zoals Disney+'s van Walt Disney, Discovery's Max (voorheen HBO Max), Amazon Prime en Peacock van Comcast hebben entertainmentzoekers meer opties dan ooit. Deze diensten bieden een scala aan opties, waaronder originele content, sport en live-uitzendingen, die meer kunnen aanspreken dan het aanbod van Netflix. Hierdoor zijn sommige kijkers overgestapt naar deze platforms, terwijl anderen ervoor kiezen om zich op meerdere platforms te abonneren.
In een poging om beter te concurreren, heeft Netflix zijn abonnementsprijzen verhoogd om meer originele content te kunnen financieren. Dit heeft het voor abonnees duurder gemaakt om hun lidmaatschap te behouden, wat waarschijnlijk heeft bijgedragen aan het verlies van abonnees in 2022.
Beleggers begonnen zich zorgen te maken over deze stagnering van abonnees (en de vertraging van de inkomstengroei die hieruit voortvloeide), wat leidde tot een uitverkoop van aandelen in de eerste helft van 2022.
Netflix's Plannen voor Groei
Ondanks deze uitdagingen heeft Netflix maatregelen genomen om zijn groei opnieuw te versnellen. Een van die maatregelen was het introduceren van een betaalde deelfunctie, die leden in staat stelt om tegen een extra vergoeding een ander huishouden toegang te geven tot hun Netflix-account. Dit bleek een succes en resulteerde in het tweede kwartaal van 2023 in een toename van 5,9 miljoen wereldwijde abonnees.
Om haar kijkers geïnteresseerd te houden, investeert Netflix in meer originele content. Omdat Netflix in zoveel verschillende landen actief is, produceert het bedrijf content in meer dan 50 verschillende talen. Deze strategie is niet alleen gunstig voor het aantal abonnees, maar helpt ook om Netflix te onderscheiden van de concurrentie.
In 2023 lanceerde Netflix bovendien een goedkoper abonnement met advertenties. Het bedrijf hoopt dat deze strategie op de lange termijn zal bijdragen aan de groei van de inkomsten. Het maakt de dienst toegankelijker voor sommige abonnees, genereert extra inkomsten uit advertenties en maakt het bedrijf concurrerender met andere streamingdiensten.
Tot slot hoopt Netflix met zijn initiatieven op het gebied van videogames, gelanceerd eind 2021, op de lange termijn de inkomstengroei te bevorderen door in te spelen op een grote en groeiende markt.
Zorgen Onder Beleggers
Ondanks deze positieve ontwikkelingen, zijn er ook zorgen. Na de bekendmaking van de kwartaalcijfers van het tweede kwartaal van 2023 daalde het aandeel met 8%. Beleggers straften het bedrijf om twee redenen.
Ten eerste stelde de gemiddelde opbrengst per lidmaatschap (ARM) beleggers teleur. De ARM daalde jaar op jaar met 3% (of een verlies van 1% bij het meenemen van wisselkoerseffecten). Nog zorgwekkender was dat het management verwacht dat de ARM in het derde kwartaal vlak tot licht dalend zal zijn. Dit kan duiden op een afnemende prijskracht van Netflix en een mogelijke verdere stagnering van de inkomstengroei op korte termijn.
Ten tweede gaf het management teleurstellende omzetprognoses voor het derde kwartaal, wat de vrees van sommige beleggers bevestigde dat het bedrijf moeite heeft om de groei te herstarten.
Is het succes van Netflix definitief voorbij?
Er zijn duidelijk risico's voor Netflix, waaronder een hoge waardering, toenemende concurrentie en vertragende groei. Het management heeft plannen om deze risico's aan te pakken, maar het is nog niet duidelijk of deze plannen zullen werken. Voor nu blijft de onzekerheid rondom Netflix bestaan en we zullen pas de komende jaren zeker weten of Netflix haar dominante marktpositie kan weten te verdedigen.
Commentaires