top of page

Lineaire en Exponentiële Groei

Bijgewerkt op: 13 mrt. 2023

In het leven denken we vaak lineair. We hebben een verwachting waar we ongeveer gaan belanden - zowel financieel als in je persoonlijke groei. In werkelijkheid groei je vaak exponentieel. Als je op persoonlijk vlak groeit, raak je die kennis niet meer kwijt en komt er alleen maar meer bovenop. Het stapelt en alle kennis die je hebt opgebouwd helpt je om zelf met nieuwe en betere inzichten te komen. Dat is exponentiële groei.

Met geld is werkt het ook zo. Elk jaar dat je 5% rendement haalt stapelt het en groeit je vermogen exponentieel. Dit is echter heel moeilijk om meteen in te zien. Dat is waarom mensen vaak verbaasd zijn hoe hard ze zijn gegroeid als ze terug kijken. Exponentiële groei is niet intuïtief en lastig te begrijpen.. maar als je terug kijkt dan is het altijd heel zichtbaar! De vraag is dan ook: Wanneer begin jij met groeien en als je al begonnen bent.. deel je ervaringen op Discord of reageer hieronder!De term exponentiële groei wordt soms verkeerd gebruikt


De term exponentiële groei wordt soms verkeerd gebruikt als alleen een snelle groei bedoeld wordt. Je kan ook exponentieel krimpen als je een verkeerde belegging doet of niet aan je persoonlijke ontwikkeling werkt. Exponentiële groei is ook niet altijd toepasselijk op fysieke zaken.


(Bron: Wikipedia)

"Exponentiële groei kan snel of langzaam gaan, maar bij reële, fysieke zaken niet altijd voortduren. Op den duur is deze fysiek onmogelijk. Nog wel denkbaar is bijvoorbeeld een constante inflatie, waardoor prijzen exponentieel stijgen. Dit kan namelijk af en toe gecompenseerd worden door grotere bankbiljetten en invoering van grotere geldeenheden, waardoor dit onbeperkt kan voortduren. Ook het aantal besmettingen bij een infectie door een besmettelijk virus kan in eerste instantie exponentieel groeien als er geen maatregelen worden getroffen. De groei zal echter in ieder geval afvlakken als iedereen besmet begint te raken, of als er beperkende omstandigheden zijn, zoals lage bevolkingsdichtheid."


Bekijk deze video om een voorbeeld te zien - Het ziet er gek uit met de thumbnail maar het legt exponentiële groei erg goed uit!

De Koning van Perzië verveelde zich en loofde een onmetelijke rijkdom uit voor degene die hem zijn interesse in het leven weer terug kon bezorgen. Niemand had enig succes, totdat Zarathustra opstond en een spel bedacht..schaken! De Koning was helemaal in zijn nopjes en zei tegen Zarathustra dat die mocht vragen wat hij maar wilde, en dat het hem gegeven zou worden.


Zarathustra was een bescheiden man en zei dat hij één graankorrel op het eerste vierkantje van het schaakbord wilde en op elk volgend vakje het dubbele daarvan enz. enz. Het leek de koning een bescheiden wens, maar de totale graanoogst zou niet genoeg zijn. Het aantal graankorrels is een getal van 20 cijfers en weegt zo'n 1,2 biljoen ton. Een file vrachtwagens die elk 10 ton kunnen vervoeren en 8 meter lang zijn en bij elkaar 1,2 biljoen ton graan aan boord hebben, is zo'n miljard kilometer lang: 23600 maal rond de aarde, 2450 maal naar de maan.


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!