top of page

Live koers AEX IndexDe AEX koers is de belangrijkste graadmeter van de Nederlandse aandelenmarkt. Het is een gewogen gemiddelde van de 25 grootste en meest verhandelde bedrijven op de Amsterdamse beurs. De AEX bestaat sinds 1983 en begon toen met een waarde van 100 punten.


Nu, 30 jaar later, staat de AEX op ongeveer 700 punten. Dat betekent dat de beurs in die periode met maar liefst 600% is gestegen! Dat klinkt heel indrukwekkend, maar hoe zit het met het rendement? Het rendement is namelijk niet alleen afhankelijk van de koersstijging, maar ook van de dividenduitkeringen.


Dividend is een deel van de winst dat een bedrijf uitkeert aan zijn aandeelhouders. Het dividendrendement is de verhouding tussen het dividend en de koers van het aandeel. Hoe hoger het dividendrendement, hoe meer je als belegger ontvangt voor je investering.


Als we het dividendrendement meenemen in de berekening, dan komen we op een heel ander getal uit. Het gemiddelde dividendrendement van de AEX koers over de afgelopen 30 jaar was ongeveer 3%. Dat betekent dat je als belegger elk jaar 3% van je investering terugkreeg in de vorm van dividend.


Als we dat optellen bij de koersstijging, dan komen we op een totaal rendement van ongeveer 900% over 30 jaar. Dat is nog steeds heel mooi, maar niet zo spectaculair als de koersstijging alleen. Het betekent dat je als belegger elk jaar gemiddeld 9% rendement hebt behaald met de AEX koers.


Dat is natuurlijk een stuk beter dan je geld op een spaarrekening zetten, waar je nu nauwelijks rente krijgt. Maar het is ook niet zonder risico. De AEX koersheeft namelijk ook flinke dalingen gekend in die 30 jaar. Denk bijvoorbeeld aan de dotcom-crisis in 2000, de financiële crisis in 2008 en de coronacrisis in 2020. In die jaren verloor de beurs soms wel meer dan 40% van zijn waarde.


Dus als je wilt beleggen in de AEX, moet je wel tegen een stootje kunnen. Je moet niet in paniek raken als de koersen dalen en je moet geduld hebben om te wachten op het herstel. Je moet ook spreiden over verschillende sectoren en bedrijven om je risico te verlagen. En je moet niet meer beleggen dan je kunt missen.


1 opmerking

1 Comment


Rabi Safi
Rabi Safi
Mar 29, 2023

😀

Like

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!