top of page

Heeft de lithiumprijs een weg omhoog gevonden?

In het kort:

  • China's lithiummarkt kampt met een overaanbod en zwakke vraag, wat leidt tot een bearish sentiment ondanks productieverlagingen in Australië en mogelijke verstoringen in China.

  • Ganfeng Lithium ziet een lange-termijn uptrend voor lithium, ondersteund door de groeiende vraag naar energieopslag en elektrische voertuigen.

  • Goldman Sachs denkt hier echter compleet anders over, en voorspeld een verdere scherpe daling gedurende 2024.


In de schaduw van de onstuitbare opmars naar een groenere toekomst, bevindt de lithiummarkt zich in een paradoxale staat. Enerzijds is er de onmiskenbare rol van lithium in de energietransitie, van elektrische voertuigen tot hernieuwbare energieopslagsystemen. Anderzijds is de markt verzadigd met een overaanbod, wat leidt tot dalende prijzen en margedruk voor producenten.


Het is een marktscenario dat doet denken aan een shakespeareaans drama, waarbij elke acteur zijn rol speelt in een verhaal vol intrige en onzekerheid. Recentelijk zien we een kleine opleving van de Lithiumprijs, van het absolute laagste punt net onder de 90.000 Yuan naar een huidige prijs van 108.500 Yuan.


De prijsontwikkeling van Lithiumcarbonaat in CNY sinds 2018:


Productieverlagingen: Een druppel op een gloeiende plaat?

Recente aankondigingen van productieverlagingen door Australische lithiumproducenten en productieverstoringen in China leken een lichtpuntje te bieden. Deze maatregelen zorgden voor een kortstondige stijging van de futuresprijzen op de Chinese markt. Toch blijft de impact beperkt. De fundamentele vraag- en aanboddynamiek is ongewijzigd: een overaanbod en een gebrek aan vraag drukken zwaar op de markt. Deze realiteit is een koude douche voor wie hoopte op een snel herstel van de lithiummarkt.De prijzen van lithiumcarbonaat, essentieel voor de productie van elektrische voertuigen, hebben een duizelingwekkende achtbaanrit achter de rug. Na te hebben gepiekt in november 2022, zijn de spotprijzen in de grootste elektrische voertuigmarkt ter wereld, China, gekelderd tot ongeveer een zesde van die piek. Deze prijsval heeft mijnbouwers hard getroffen, met winstdalingen en de dreiging van verminderde wereldwijde output als gevolg. De prijsdaling onderstreept de volatiliteit van de lithiummarkt en de uitdagingen waarmee producente