top of page

Goudmijn Van €16 Miljard: Microsoft's CoPilot Stuwt De Omzet Tot Nieuwe Hoogten

In het kort:

  • Microsoft heeft zich getransformeerd van een bedrijf dat de slag om de cloud heeft gemist in 2008, naar een dominante kracht in de AI revolutie, waardoor mijn persoonlijke aandelen in het bedrijf met 70% zijn gestegen.

  • Ondanks technische indicatoren die suggereren dat de aandelen zich in overbought territorium bevinden en een potentiële omkering voor de deur staat, zijn analisten en beleggers positief over de toekomst van Microsoft in de AI-sector.

  • Er zijn echter ook zorgen. Sommige experts uiten bezorgdheid over de hoge prijs van Microsoft's Copilot tool en de mogelijkheid om deze effectief te monetariseren.


Zoals de zon na een donkere nacht altijd weer opkomt, zo heeft ook Microsoft de belofte van een nieuwe dageraad waargemaakt. Een dageraad waarin het bedrijf, na de slag om de cloud gemist te hebben in 2008, nu de AI revolutie aanvoert. Het bewijs? Mijn persoonlijke aandelen in Microsoft zijn inmiddels met 70% gestegen.


Microsoft's aandelen bereikten deze week een recordhoogte. Volgens FactSet, een financieel data en software bedrijf, is de waardering van Microsoft gestegen naar meer dan 31 keer de winst over de komende twaalf maanden. Ter vergelijking, de koers/winst-verhouding van de bredere S&P 500 ligt bijna op 20. Deze ongekende groei is voornamelijk toe te schrijven aan Microsoft's gedurfde stappen in de wereld van kunstmatige intelligentie.


Hoewel technische indicatoren suggereren dat de aandelen zich in overbought territorium bevinden en een potentiële omkering dreigt, zijn analisten en beleggers over het algemeen positief over de toekomst van Microsoft. Volgens Wall Street-analisten is het aandeel Microsoft, ondanks de steile prijsstijging, nog steeds een solide investering.


"Ik denk niet dat het hype is," zegt Nancy Tengler, CIO van Laffer Tengler Investments. "Ik denk dat ze het kunnen monetariseren. Bijna iedereen gelooft dat generative AI in de komende decennia een kritieke plek zal zijn, en ik denk dat Microsoft ver vooruit is op iedereen anders."

Ondanks deze hoopvolle voorspellingen zijn er ook zorgen. Sommige experts, waaronder Guggenheim's John DiFucci en Independent Solutions Wealth Management's Paul Meeks, hebben bezorgdheid geuit over de hoge prijs van Microsoft's Copilot tool en de mogelijkheid om deze effectief te monetariseren.


"Ik ben absoluut bullish erop, ik denk gewoon dat het onmogelijk is om te kwantificeren," zegt Meeks.

Wat kan Co-Pilot opleveren?


Als we alleen kijken naar de Microsoft 365 Consumer-abonnees, dan zouden we 45,3 miljoen abonnees hebben.


Als elke abonnee €30 per maand betaalt voor de CoPilot-service, dan zou de maandelijkse omzet zijn:


45,3 miljoen gebruikers * €30 per gebruiker = €1,359 miljard


Voor de jaarlijkse omzet, omdat er 12 maanden in een jaar zijn, vermenigvuldigen we de maandelijkse omzet met 12:


€1,359 miljard * 12 = €16,308 miljard


Daarom zou de maandelijkse omzet van de CoPilot-service €1,359 miljard zijn, en de jaarlijkse omzet zou €16,308 miljard zijn als elke Microsoft 365 Consumer-abonnee zich zou abonneren op de service. Het is echter belangrijk om op te merken dat dit een theoretische berekening is, en dat de daadwerkelijke omzet zal afhangen van hoeveel abonnees zich daadwerkelijk abonneren op de CoPilot-service. Het geeft een beeld bij te potentie.


Ongeacht de zorgen blijft het feit dat Microsoft's groei, aangedreven door haar stappen in de AI-industrie, indrukwekkend is. Het bedrijf heeft zich getransformeerd van een bedrijf dat worstelde om gelijke tred te houden met de cloud-gebaseerde toekomst, naar een bedrijf dat nu op het snijvlak van technologische vooruitgang staat.


Terwijl we vooruitkijken, is het belangrijk om niet te vergeten dat elke technologische revolutie haar eigen set van uitdagingen en risico's met zich meebrengt. Toch blijft één ding duidelijk: Microsoft's AI-revolutie is in volle gang, en ik ben dankbaar dat ik er deel van uitmaak.

Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!