top of page

Goed nieuws voor Bitcoin en crypto

In het kort:

  • Grayscale behaalt een grote overwinning in hun poging om de Bitcoin Trust om te zetten in een Bitcoin ETF.

  • De uitspraak zet de deur verder open voor een mogelijke goedkeuring van een Bitcoin ETF.

  • De crypto markten reageren positief: Bitcoin en crypto-gerelateerde aandelen, zoals Coinbase, zien een sterke stijging.

Vandaag was een goede dag voor beleggers in cryptocurrencies. De Amerikaanse beurswaakhond, de Securities and Exchange Commission (SEC), had eerder een stokje gestoken voor Grayscale's plan om hun Bitcoin Trust te veranderen in een zogenoemde ETF. Maar die beslissing is nu op z'n kop gezet door een federale rechtbank.Voor degenen die nieuw zijn in de wereld van beleggen: een ETF is een beleggingsfonds dat op de beurs verhandeld wordt, vergelijkbaar met hoe je aandelen koopt of verkoopt. De poging van Grayscale om een Bitcoin ETF te creëren is bijzonder omdat het directe blootstelling aan de Bitcoin prijs zou bieden. Dit in tegenstelling tot de al bestaande Bitcoin futures ETF's.


Met deze recente ontwikkeling lijkt de oprichting van zo'n ETF nu onvermijdelijk. Grote namen zoals BlackRock en Fidelity hebben al interesse getoond en aanvragen ingediend bij de SEC. Zoals Ji Kim, hoofd van de Crypto Council for Innovation, opmerkte: "De impact van deze beslissing reikt veel verder dan alleen Grayscale of Bitcoin. We kijken hier naar een baanbrekend moment voor de hele cryptowereld."


Toen het nieuws bekend werd, was de vreugde in de crypto-community enorm. Bitcoin zag de prijs opveren met een mooie 7%, waarmee het de grens van $27,900 passeerde. Maar het waren niet alleen cryptocurrencies die in de schijnwerpers stonden. Ook een aantal bedrijven die zich met crypto bezighouden hadden reden tot feest. Coinbase, een belangrijk handelsplatform, zag zijn aandelen met een indrukwekkende 15% omhoogschieten. Grayscale's eigen Bitcoin Trust, GBTC, kon natuurlijk niet achterblijven en maakte een sprong van maar liefst 19%.Het recente oordeel ten gunste van Grayscale heeft zonder twijfel de financiële wereld even opgeschud. Maar zoals met de meeste juridische beslissingen, is het nog niet meteen zwart-wit. De SEC heeft nog steeds de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan tegen de beslissing. Ondanks deze onzekerheid, overheerst een algemeen gevoel van optimisme. Zoals een Grayscale-woordvoerster treffend opmerkte: “Dit markeert een significante vooruitgang voor zowel Amerikaanse investeerders als het gehele Bitcoin-landschap.”


Maar waarom is de SEC eigenlijk tegen een Bitcoin ETF? Hun hoofdzorg was simpel: de markt van Bitcoin zou gemakkelijk het doelwit kunnen worden van fraude en manipulatie. Rechter Neomi Rao stelde echter een goede vraag: Als de SEC fondsen kan goedkeuren die in Bitcoin futures handelen, waarom dan zoveel bezwaar maken tegen deze ETF? Het antwoord van de SEC was niet goed genoeg volgens de rechter, waardoor Grayscale in het gelijk werd gesteld.


Het valt nog enigszins te bezien wat de lange termijn effecten van deze uitspraak zullen zijn. Sommige analisten, zoals Dan Dolev van Mizuho Securities, waarschuwen dat een Bitcoin ETF de Bitcoin-handel verder zou kunnen commoditisering, wat kan leiden tot prijsdruk op de lange termijn. Andere analisten wijzen juist op het feit dat het nu makkelijker wordt om te handelen in Bitcoin, wat de prijs omhoog zou moeten duwen.Eén ding is echter wel heel duidelijk: deze uitspraak is een doorbraak in de verspreiding van crypto en maakt het steeds toegankelijker om te beleggen in Bitcoin. Het onderstreept de ontwikkelingen van cryptocurrencies en de blockchain en daarmee ook hun plaats in de economie. Houd echter wel in gedachte dat deze beslissing van de rechter nog niet definitief is. De reactie van de SEC op deze uitspraak en de toekomstige regelgeving rondom cryptocurrency zullen cruciaal zijn voor de toekomst. Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.