De Kakkerlak in mijn portefeuille: Waarom Bitcoin dit jaar met bijna 149% is gestegen
Samenvatting:
Technologische Veerkracht: Bitcoin's stijging is deels te danken aan de robuuste blockchain-technologie.
Toekomstig Potentieel: De groei van crypto duidt op breed toekomstig gebruik en innovatie, zoals NFT's en nieuwe digitale toepassingen.
Financiële Erkenning: Bitcoin wordt steeds meer erkend als een legitieme beleggingsoptie, met interesse van grote fondsbeheerders en positieve juridische ontwikkelingen.
De kakkerlaktheorie van crypto toegelicht
De vergelijking met kakkerlakken, hoewel misschien onsmakelijk, is treffend. Kakkerlakken zijn taaie beestjes. Hun hoofd eraf hakken werkt niet: ze kunnen nog een week zonder leven. Plat slaan helpt ook niet echt: hun flexibele exoskelet kan tot wel 900 keer hun lichaamsgewicht dragen. En ze doorspoelen? Sommige soorten houden meer dan een halfuur hun adem in. Voor velen zijn kakkerlakken een ongewenste plaag, maar ze lijken onverwoestbaar.
Net zo onverwoestbaar lijkt de cryptosector. Financiers en regelgevers beschouwen het vaak als een plaag. Criminelen gebruiken crypto voor het witwassen van geld, terroristen voor betalingen en hackers eisen losgeld in Bitcoin. Veel cryptomunten worden gecreëerd zodat de makers er met het geld vandoor kunnen gaan.
Toch blijft de industrie overeind. Cryptovaluta kregen het zwaar te verduren door hogere rentetarieven in 2022. Grote figuren in de sector, zoals Changpeng Zhao en Sam Bankman-Fried van 's werelds grootste cryptobeurzen, wachten op hun vonnis wegens financiële misdrijven. Ondanks de klap en de strengere regelgeving, overleeft crypto en bloeit het zelfs op: Bitcoin bereikte op 11 december een piek van bijna $45,000, een stijging vanaf slechts $16,600 aan het begin van het jaar.
De Ongrijpbaarheid van Crypto
Een reden voor deze veerkracht is de aard van de technologie zelf. Bitcoin, Ether en andere munten zijn geen bedrijven - ze kunnen niet failliet gaan of worden gesloten. Ze gebruiken blockchains, databases van transacties, geverifieerd door een gedecentraliseerd netwerk van computers. Deze computers blijven het netwerk onderhouden in ruil voor nieuwe tokens. Alleen als de waarde van de tokens naar nul daalt, stort de hele structuur in. En er blijven redenen om aan te nemen dat sommige cryptotokens meer waard zijn dan niets.
Het bezitten van crypto wordt gezien als een gok op een toekomst waarin het gebruik van de technologie wijdverspreid is. Mensen in dictatoriale landen gebruiken nu al Bitcoin en stablecoins (tokens gekoppeld aan een harde valuta zoals de dollar) om te sparen en soms betalingen te doen. Kunstenaars en musea blijven non-fungible tokens (nft's) creëren of verzamelen. Zelfs Donald Trump verkoopt zijn portret voor $99 per stuk en heeft plannen om het pak dat hij droeg tijdens zijn boeking in stukjes te knippen en als kaarten te geven aan kopers van minstens 47 nft's in één transactie.
Tijdens de bloeiperiode haalde de cryptosector veel geld op en trok slimme ontwikkelaars aan. Zij werken nu aan nieuwe toepassingen, zoals social-media-applicaties of 'play-to-earn'-spellen. Misschien worden deze nooit breed geadopteerd, maar zelfs de kleine kans dat ze slagen is iets waard.
Crypto: Geen Tijdelijke Hype
Een tweede reden is dat met elke cyclus van groei en instorting duidelijker wordt dat crypto geen bubbel is zoals de tulpenmanie in de jaren 1630 of de rage rond Beanie Babies in de jaren '90. Hoewel Bitcoin een volatiel asset is, lijkt zijn prijsgeschiedenis meer op een bergketen dan op een enkele piek. Het lijkt sterk gecorreleerd met tech-aandelen, maar slechts matig met de bredere markt. Een asset dat op en neer gaat, en niet parallel loopt met andere investeringen in een portfolio, kan een nuttige diversificatie zijn.
Dat Bitcoin zichzelf heeft gevestigd als een serieus asset lijkt de bron van de laatste stijging. In augustus oordeelde een Amerikaanse rechtbank dat de Securities and Exchange Commission, de belangrijkste marktregulator in de VS, "willekeurig en grillig" was toen ze een poging van Grayscale, een investeringsfirma, om een $17 miljard trust volledig geïnvesteerd in Bitcoin om te zetten in een exchange-traded fund (ETF), afwees. Dit zou beleggen in Bitcoin makkelijker maken voor de gemiddelde belegger.
In oktober bevestigde de rechtbank haar uitspraak, wat effectief betekent dat de SEC moet toegeven. De grootste fondsbeheerders, waaronder BlackRock en Fidelity, hebben ook aanvragen ingediend om ETF's te lanceren. Gezien de rendementen die Bitcoin in het verleden heeft geboden en de correlaties met andere activa, kan dit leiden tot een stroom van geld naar Bitcoin, aangezien zelfs verstandige beleggers overwegen een klein deel van hun pensioenpot of portefeuilles te investeren in crypto voor diversificatie.
Veel mensen voelen een instinctieve afkeer wanneer ze een kakkerlak zien. Maar ondanks hun gebreken hebben de beestjes nut - ze zetten rottend materiaal om in voedingsstoffen en eten andere plagen, zoals muggen. In mijn portefeuille heeft deze kakkerlak een totale spreiding van 2%. Crypto heeft ook zijn nut, zoals portfoliodiversificatie en geld veilig houden onder dictatoriale regimes. En zoals is gebleken, is het vrijwel onmogelijk om het te doden.
Comments