top of page

De gigantische opmars van Apple, kunnen we meer verwachten in 2024?

In het kort:

  • Recordhoogte voor Apple's marktwaarde: Apple sloot op woensdag op een recordhoogte, waardoor de marktwaarde de grens van $3,1 biljoen bereikte, bijna gelijk aan de gecombineerde marktwaarde van alle beursgenoteerde bedrijven in Parijs.

  • Resultaten derde kwartaal: Ondanks omzetdalingen in het vierde opeenvolgende kwartaal van fiscaal jaar 2023, rapporteerde Apple een netto-inkomen van $22,96 miljard, aangedreven door sterke iPhone-verkopen en een recordomzet van $22,3 miljard in de dienstensector.

  • Uitdagende vooruitzichten en innovatieve investeringen: De vooruitzichten voor het komende kwartaal zijn conservatief, vooral met een daling van 34% in de Mac-omzet. Wall Street is echter positief voor 2024.


Recordhoogte voor Apple

Op woensdag sloot Apple op een recordhoogte, waarmee de marktwaarde de grens van $3,1 biljoen bereikte. Opmerkelijk genoeg nadert dit cijfer de gecombineerde marktwaarde van alle beursgenoteerde bedrijven in Parijs, die rond de $3,2 biljoen ligt volgens een index samengesteld door Bloomberg. Hierdoor is Apple groter dan de beurs van alle landen behalve de zes grootste ter wereld.


De aandelenkoers van Apple sinds de beursgang:


Het is niet de eerste keer dat het in Cupertino, Californië gevestigde bedrijf Parijs overtreft in waarde. Tijdens de tweede helft van het vorige jaar wisselden de twee regelmatig van positie, met als achtergrond een selloff waarbij centrale banken de rente verhoogden om inflatie tegen te gaan.


Ondanks de records op de Franse beurs, gedreven door luxemerken zoals Louis Vuitton en Hermes International, heeft Apple zich als een raket gelanceerd, met een stijging van meer dan 50% in 2023 en een toevoeging van ongeveer $1 biljoen aan de marktwaarde. Deze indrukwekkende prestatie komt als een ommekeer, vooral gezien de druk op het aandeel in oktober als gevolg van zorgen over omzetgroei en verkopen in China.


Resultaten derde kwartaal

Voor het vierde opeenvolgende kwartaal van het fiscale jaar 2023 heeft Apple melding gemaakt van omzetdalingen, waardoor de totale jaaromzet van de laatste vier kwartalen voor het eerst sinds 2019 is gedaald. In het vierde fiscale kwartaal van 2023 rapporteerde het bedrijf een kwartaalomzet van $89,5 miljard, wat neerkomt op een lichte daling van 0,7%. Desondanks boekte Apple een netto-inkomen van $22,96 miljard, een indrukwekkende stijging van bijna 11% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Een belangrijke factor die bijdraagt aan de veerkracht van Apple is de aanhoudende sterke verkoop van iPhones, goed voor $43,8 miljard in het kwartaal. Ondanks leveringsproblemen met de iPhone 15 Pro- en iPhone 15 Pro Max-modellen, die meer dan een maand geleden zijn uitgebracht, blijft d