top of page

Cybersecurity Topper Okta schiet de lucht in & past een slim cashflow trucje toe

In het kort:

  • Okta rapporteerde een omzet van $556 miljoen voor het tweede fiscale kwartaal, een stijging van 23% ten opzichte van vorig jaar en boven de verwachtingen.

  • Het bedrijf rapporteerde een Non-GAAP winst van 31 cent per aandeel en blijft leidend in het winnen van identiteitsmanagement business van AI-softwarebedrijven.

  • Ondanks positieve resultaten houdt Okta een voorzichtige nabije toekomstvisie aan.


Okta, het bedrijf dat bekend staat om zijn software voor identiteitsbeheer, heeft recentelijk beter dan verwachte financiële resultaten gepubliceerd. De CEO, Todd McKinnon, gaf aan dat ze een veel betere vrije kasstroom zagen dan verwacht en een top-line groei die zowel boven de voorspellingen van het management als van analisten uitkwam.

Voor het tweede kwartaal, dat eindigde op 31 juli, postte Okta een omzet van $556 miljoen. Dit is een stijging van 23% ten opzichte van vorig jaar en ligt ruim boven de consensus van $535 miljoen en de eigen voorspelling van het bedrijf die tussen de $533 miljoen en $535 miljoen lag.

Op een non-GAAP basis was de winst 31 cent per aandeel, wat de consensus van 22 cent overtrof. Op basis van algemeen geaccepteerde boekhoudprincipes leed Okta echter een verlies van $111 miljoen, of 68 cent per aandeel. De vrije kasstroom was een positieve $49 miljoen, in vergelijking met een verlies van $24 miljoen een jaar eerder.

Wat betreft de toekomstige vooruitzichten was de begeleiding van Okta indrukwekkend. Voor het volgend kwartaal verwacht het bedrijf een omzet van $558 miljoen tot $560 miljoen, een stijging van 16%. Ze voorspellen ook non-GAAP winst van 29 tot 30 cent per aandeel. Ter vergelijking: de consensus onder analisten had een omzet van $553 miljoen en een winst van 20 cent per aandeel voorspeld. Ook voor het jaar hebben ze een betere outlook aangegeven dan waar analisten op rekenen.

Bovendien vertelde Okta dat mede-oprichter Frederic Kerrest, die in november zijn functie als COO neerlegde om met sabbatical te gaan, niet zal terugkeren in een operationele rol bij het bedrijf. Hij blijft echter wel lid van de raad van bestuur.

Op het gebied van cashflow/schulden management kocht Okta $142 miljoen aan converteerbare notities terug die in 2025 vervallen en nog eens $242 miljoen van notities die in 2026 vervallen. Dit resulteerde in een winst van $42 miljoen bij vroegtijdige aflossing van de schuld.

  1. Converteerbare notities: Dit zijn schuldbewijzen die, naast het terugbetalen van een vast rentepercentage aan de houder, de optie hebben om te worden omgezet in aandelen van het uitgevende bedrijf tegen bepaalde voorwaarden. In dit geval had Okta dergelijke notities uitgegeven die in 2025 en 2026 zouden vervallen, wat betekent dat ze op die datums zouden moeten terugbetalen.

  2. Terugkoop van notities: Okta besloot om een deel van deze schuldbewijzen vroegtijdig terug te kopen. Ze kochten $142 miljoen aan notities die in 2025 zouden vervallen en nog eens $242 miljoen van notities die in 2026 zouden vervallen. Dit betekent dat ze die schulden hebben afgelost voordat ze daadwerkelijk opeisbaar werden.

  3. Winst bij vroegtijdige aflossing van de schuld: Door deze notities vroegtijdig terug te kopen, heeft Okta een financieel voordeel behaald. Dit kan zijn omdat de marktwaarde van de notities op het moment van terugkoop lager was dan hun nominale waarde of omdat er bepaalde voorwaarden in de oorspronkelijke overeenkomst waren die Okta toestonden om ze terug te kopen tegen een gereduceerd bedrag. Dit financiële voordeel of de besparing door de vroegtijdige aflossing bedroeg $42 miljoen.

In essentie heeft Okta een strategische zet gedaan in hun cashflow/schuldmanagement door een deel van hun schulden vroegtijdig af te lossen, wat resulteerde in aanzienlijke besparingen voor het bedrijf.

Een van de opvallende hoogtepunten uit het rapport was dat Okta zijn voetafdruk blijft vergroten in het domein van identiteitsbeheer voor AI-softwarebedrijven. Ze blijven zaken winnen van prominente AI-bedrijven zoals OpenAI, Recurrency.ai, C3.ai, Scale AI, Relational AI, en People.ai.

Tot slot, hoewel de cijfers positief zijn, blijft het management van Okta voorzichtig met betrekking tot de nabije toekomst. De groei wordt meer gedreven door bestaande zaken dan door nieuwe klanten. Het is duidelijk dat Okta solide prestaties levert in een markt die steeds meer belang hecht aan cyberbeveiliging en identiteitsbeheer.

Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Commenti

Impossibile caricare i commenti
Si è verificato un problema tecnico. Prova a riconnetterti o ad aggiornare la pagina.

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!