top of page

Crypto schokgolf: LiteBit stopt ermee en stuurt klanten naar wankelende Bitvavo

In het kort:

  • Na een decennium sluit Litebit, het Nederlandse crypto-beleggingsplatform, zijn deuren.

  • De toegenomen kosten van regulering en toenemende concurrentie worden genoemd als redenen voor de sluiting.

  • Bitvavo, de grootste cryptobeurs in Nederland, neemt het klantenbestand over.

  • Bitvavo, een Nederlandse crypto-beurs, wacht nog steeds op de teruggave van €280 miljoen uit de failliete boedel van de Amerikaanse zakenpartner Genesis.

  • De strijd om de boedel is steeds heviger geworden, en de kans op terugbetaling lijkt te verkleinen door nieuwe tegenslagen en het opduiken van concurrerende schuldeisers.

Het is het einde van een tijdperk in de wereld van cryptocurrency in Nederland. Na tien jaar in bedrijf heeft Litebit aangekondigd de deuren te sluiten. De crypto broker zal de komende maanden geleidelijk de activiteiten afbouwen, waardoor klanten tijd hebben om hun tegoeden op te nemen of te verplaatsen naar een ander platform. Bitvavo, de grootste cryptobeurs van Nederland, zal de klanten van Litebit overnemen.


Op de eigen website van Litebit worden verschillende redenen gegeven voor de sluiting. Onder andere de stijgende kosten van regulering en het verwachte verlies van inkomsten door toenemende concurrentie zijn redenen voor de beëindiging van de diensten. Litebit legt ook uit dat er geen gelijk speelveld is op wereldwijde schaal, waardoor het lastiger wordt om concurrerend te blijven.


"De veiligheid van klantentegoeden is altijd onze topprioriteit geweest en we willen zorgen voor een soepele en snelle overdracht voor onze klanten." - Arthur van Lier, COO van Litebit

Maar er is een sprankje hoop voor Litebit klanten. Ze hebben namelijk de mogelijkheid om over te stappen naar Bitvavo. Met andere woorden, Bitvavo heeft het klantenbestand van Litebit gekocht. Deze voorgenomen 'samenwerking' moet nog wel worden goedgekeurd door de relevante toezichthouders, maar klanten zullen op de hoogte worden gesteld zodra de samenwerking rond is.


Voor degenen die niet willen overstappen naar Bitvavo, is er de mogelijkheid om hun tegoeden via Litebit op te nemen of te verkopen. Arthur van Lier, COO van Litebit, heeft gegarandeerd dat alle tegoeden beschikbaar zullen zijn voor klanten.


Het is dus zeker een tijd van verandering voor de Nederlandse crypto-wereld.Bitvavo


In het licht van recente gebeurtenissen, is het belangrijk om op te merken dat Bitvavo, de grootste crypto-beurs van Nederland, zelf ook in een lastige situatie zit. Ze wachten nog steeds op een aanzienlijk bedrag van €280 miljoen, dat moet worden teruggevorderd uit de boedel van hun failliete Amerikaanse zakenpartner, Genesis. Dit lijkt een strijd te worden die alleen maar intenser wordt.

Vorig jaar werd Bitvavo geconfronteerd met een enorm probleem: ze hadden voor €280 miljoen aan crypto's van klanten uitgeleend aan Genesis. Toen Genesis tot ieders verrassing op 16 november 2022 failliet ging, kwam Bitvavo in de problemen. Ondanks beloften dat het geld terug zou komen, lijkt het steeds moeilijker om deze belofte na te komen.

De situatie wordt gecompliceerd door het feit dat het moederbedrijf van Genesis, de Digital Currency Group (DCG), ook worstelt om haar verplichtingen na te komen. Barry Gilbert, CEO van DCG, moest eerder terugkomen op zijn bewering dat het faillissement van Genesis geen impact zou hebben op zijn bedrijf. Hoewel hij later beweerde dat DCG liquide genoeg was en werkte aan een terugbetalingsregeling, plaatste DCG onlangs een oproep op hun website voor nieuwe investeerders 'om onze verplichtingen aan Genesis te herfinancieren'. Dit is verontrustend nieuws voor Genesis' schuldeisers, waaronder Bitvavo.

Alsof dit allemaal nog niet genoeg was, heeft de curator van de failliete cryptobeurs FTX een claim van $3,9 miljard ingediend bij Genesis. Deze claim is bedoeld om geld terug te halen uit de boedel en terug te geven aan de 'echte' slachtoffers van dit crypto-domino-effect: de particuliere beleggers. Deze claim kan mogelijk ten koste gaan van andere schuldeisers, waaronder Bitvavo.

En dan is er nog de kwestie van Mark Nuvelstijn, CEO van Bitvavo. Hij lijkt mogelijk miljoenen euro's van zijn persoonlijk vermogen te hebben verloren omdat hij deze had belegd bij de zogenaamde 'Financieele Tovenaar' Max R. Bitvavo verzekert echter dat dit geen invloed heeft op de garanties die door de Bitvavo-eigenaren zijn gegeven. Ze beschouwen het als een privékwestie en benadrukken dat Mark in deze context meer een slachtoffer is dan iets anders.


Lees ook: Bitvavo CEO opgelicht: miljoenen in rook op door sinistere 'Financieele Tovenaar' Max R

Samenvattend, de situatie rond Bitvavo en Genesis is op zijn zachtst gezegd verwarrend en frustrerend voor alle betrokken partijen. We kunnen alleen maar hopen op snelle duidelijkheid en gerechtigheid voor degenen die recht hebben op hun geld.


Goed om te zien dat influencer, deze keer het licht werpen op de LiteBit en Bitvavo situatie, hun volgers informeren en financiële bewustwording vergroten. Dat betekent dat ons werk zijn vruchten afwerpt!

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page