top of page

Blackrock duidelijke winnaar na eerste week van Bitcoin ETF, grens $1 miljard gepasseerd

In het kort:

  • BlackRock's iShares Bitcoin Trust (IBIT) heeft in slechts vijf dagen meer dan $1 miljard aan bitcoin verworven na de start van de handel op 11 januari 2024.

  • Hoewel Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) nog steeds de markt domineert, wijst marktgegevens op uitstroom van geld uit hun spot bitcoin ETF naar alternatieven van BlackRock, Fidelity en anderen.

  • Retailinvesteerders hebben een bescheiden interesse in spot bitcoin ETF's, mogelijk omdat niet alle makelaars toegang bieden tot het product.


In de razendsnel evoluerende wereld van cryptocurrency en blockchain-activa is er een nieuwe speler die indrukwekkende stappen zet. BlackRock's iShares Bitcoin Trust (IBIT) heeft in slechts vijf dagen na de lancering op 11 januari 2024 meer dan $1 miljard aan bitcoin verworven. Deze opmerkelijke prestatie markeert een cruciaal moment voor de acceptatie van exchange-traded funds (ETF's) in de wereld van digitale valuta's.


Grayscale's Dominantie

Ondanks de opmerkelijke prestatie van IBIT blijft Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) nog steeds de markt grotendeels domineren. Deze dominantie kan grotendeels worden toegeschreven aan GBTC's voormalige status als trust, voordat het werd omgezet in een ETF. Beleggers vertrouwden op GBTC als een van de weinige beschikbare opties om indirect in bitcoin te investeren.


Alternatieven Winnaars

Toch hebben alternatieven zoals BlackRock's IBIT en de Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund (FBTC) snel aan populariteit gewonnen. Beide ETF's kregen goedkeuring van de U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) en hebben zich bewezen als aantrekkelijke opties voor investeerders die GBTC verlaten.


Rachel Aguirre, hoofd van Amerikaanse iShares-producten bij BlackRock, benadrukte dat IBIT investeringen aantrekt vanuit verschillende hoeken, waaronder retailbeleggers en zelfgeleide investeerders. Deze brede acceptatie duidt op de groeiende interesse in cryptocurrency-ETF's, zelfs onder individuele beleggers.Bescheiden Interesse van Retailinvesteerders

Desondanks blijft de interesse van retailinvesteerders bescheiden, en dit zou deels kunnen worden toegeschreven aan beperkte toegang tot spot bitcoin ETF's bij sommige makelaars. Vanguard, bijvoorbeeld, biedt deze producten niet aan aan hun cliënten. Dit beperkte aanbod kan de groei van de markt enigszins belemmeren.


Analisten zijn echter optimistisch over de toekomst van spot bitcoin ETF's. Ze voorspellen dat de markt de komende jaren zou kunnen groeien tot een omvang van $100 miljard. Bovendien kunnen deze nieuwe producten de deur openen voor maar liefst $300 miljard aan nieuw kapitaal om de bitcoinmarkt binnen te stromen. De potentie lijkt dan wel enorm, maar de volatiliteit van de cryptomarkt blijft een uitdaging voor beleggers.


Conclusie

In de wereld van cryptocurrency-ETF's lijkt BlackRock's IBIT snel terrein te winnen. De prestatie van $1 miljard aan activa binnen slechts vijf dagen na de lancering illustreert de groeiende acceptatie van digitale activa en het vertrouwen van investeerders in dit nieuwe financiële instrument. Terwijl Grayscale Bitcoin Trust op dit moment nog steeds de koning van de markt is, is de opkomst van alternatieven een teken dat de cryptocurrency-ETF-markt fors in beweging is.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!