top of page

Amazon schiet omhoog na goede kwartaalcijfers

In het kort:

  • De aandelen van Amazon schieten omhoog nadat het bedrijf beter dan verwachte omzet en winsten voor het tweede kwartaal rapporteerde.

  • Belangrijk was dat de Amazon Web Services (AWS) afdeling van het bedrijf een betere groei liet zien dan verwacht in het kwartaal.

  • Analisten verwachten nog steeds dat de guidance van AWS de bepalende factor zal zijn in de reactie van de markt op de kwartaalresultaten van Amazon.

Amazon zorgt voor een aangename verrassing met een stijging van meer dan 5% in de aandelenkoers. De reden? Het bedrijf rapporteert beter da verwachte omzet en winsten voor het tweede kwartaal, en bovendien was de guidance voor het derde kwartaal beter dan de verwachtingen van Wall Street.


Vooral de prestaties van Amazon Web Services (AWS), de cloud computing tak van het bedrijf, trokken de aandacht. AWS liet een groei zien in het kwartaal die hoger was dan analisten hadden voorspeld.


Voor het tweede kwartaal hadden analisten een omzet verwacht van $131,2 miljard, een stijging van 8% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Daarnaast voorspelden analisten een winst van 35 cent per aandeel, een verbetering ten opzichte van het verlies van 20 cent een jaar eerder.


Het bedrijf verslaat beide voorspellingen en rapporteert een omzet van $134,4 miljard (2,2% boven de verwachting) en een winst per aandeel van $0.65 (maar liefst 85% boven de verwachting). Beleggers zijn hier vanzelfsprekend erg van gecharmeerd.


Een opmerkelijk punt was de prestatie van AWS. Hoewel de groei in recente kwartalen was vertraagd, door klanten die hun cloud-uitgaven minimaliseerden, toonde het tweede kwartaal een omzet van $21,7 miljard, een stijging van ruim 10% ten opzichte van een jaar eerder.


Analisten houden hun echter nog wel hun adem in voor de toekomstige groei van AWS. Zoals Mark Mahaney, analist bij Evercore ISI, in een note schreef: "De sterke resultaten van de cloud businesses bij zowel Microsoft als Meta Platforms hebben dit kwartaal voor AWS grotendeels veilig gesteld." Mahaney benadrukte daarbij ook dat de belangrijkste vraag zou zijn wat het management zou zeggen over de toekomstige vooruitzichten voor AWS.


Brad Erickson, analist bij RBC, behield ook een positieve kijk op Amazon en zei dat hij verwachtte dat het bedrijf commentaar zou geven op de resultaten van AWS in juli. Dit zou kunnen dienen als een soort graadmeter voor de rest van het volgende kwartaal.


Ondertussen denkt Erickson dat het grootste deel van de vragen tijdens de conference call van Amazon zal gaan over de generatieve AI-strategie van het bedrijf. Hoewel Erickson niet verwacht dat er gedetailleerde begeleiding zal zijn over het Gen AI-bedrijf van het bedrijf, zegt hij dat dit een positief teken zou zijn als het wel gebeurt.


Met sterke resultaten voor het tweede kwartaal en optimistische vooruitzichten voor de toekomst, blijft Amazon een dominante kracht in de tech-wereld. Voor nu is het afwachten op de conference call en meer informatie daarover kun je volgen op De Belegger.

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!