top of page

Alles wat je moet weten over Spotify’s Kwartaalcijfers in Q2

Drie punten van overweging:

  • Spotify-aandelen daalden na een zwakkere dan verwachte prognose en gemiste omzetanalyses in Q2 2023.

  • De omzet steeg met 11% op jaarbasis, maar bleef achter bij de verwachtingen van analisten. Het bedrijf rapporteerde een nettoverlies van 302 miljoen euro.

  • Spotify voert prijsverhogingen door, maar verwacht dat deze een minimale impact hebben op de totale omzet van het bedrijf in het derde kwartaal.


Terwijl de zon opkomt op een nieuwe handelsdag, weerspiegelen de aandelen van Spotify een somber beeld. In het tweede kwartaal van 2023 behaalde de muziekstreaminggigant niet de verwachte resultaten, resulterend in een daling van het aandeel. We duiken dieper in de cijfers om te begrijpen wat er werkelijk gebeurd is.


De omzet van Spotify steeg met 11% op jaarbasis, stijgend van 2,86 miljard euro naar 3,18 miljard euro. Hoewel op het eerste gezicht dit een reden tot vieren lijkt, ligt de duivel in de details. Analisten hadden hogere verwachtingen 3,21 miljard euro om precies te zijn. Een kleine misschien, maar genoeg om de alarmbellen te laten rinkelen.


Echter, het bedrijf kijkt niet alleen naar een omzet teleurstelling. Het rapporteerde een nettoverlies van 302 miljoen euro, een flinke toename ten opzichte van het verlies van 125 miljoen euro in hetzelfde kwartaal van het vorige jaar. Is dit het teken van een bedrijf dat worstelt om winstgevend te zijn in een uiterst concurrerende markt?


Toch is niet alles duister. Spotify heeft een sterke gebruikersgroei laten zien, met 551 miljoen maandelijks actieve gebruikers voor het kwartaal, een stijging van 27% jaar op jaar. Ook het aantal betalende abonnees steeg met 17% ten opzichte van een jaar geleden tot 220 miljoen. Het bedrijf blijft investeren in reclame, met een jaarlijkse groei van 12% in advertentie-inkomsten en een heropleving van podcastreclame-inkomsten tot meer dan 30% jaar op jaar.


Echter, in een verrassende draai kondigde Spotify plannen aan om de prijs van zijn Premium-abonnementen te verhogen met maximaal $2, wat voor sommige plannen neerkomt op een stijging van 20%. In deze tijden van economische onzekerheid kan een dergelijke prijsverhoging de consumenten afschrikken. Echter, Spotify beweert dat deze prijsverhogingen slechts een "minimale impact" zullen hebben op de totale omzet in het derde kwartaal.


Hoewel Spotify's resultaten gemengd zijn, is het belangrijk te herinneren dat economische tijden veranderlijk zijn en het vermogen van een bedrijf om zich aan te passen cruciaal is. De komende maanden zullen cruciaal zijn om te zien of Spotify's strategie vruchten zal afwerpen. Voor nu, laten we de muziek blijven spelen.