4 Waterstofaandelen: een bubbel of investeren in de toekomst?
Bijgewerkt op: 31 aug. 2023
In het kort:
Grote waterstofbedrijven laten nog gemengde financiële resultaten zien in 2023, met indrukwekkende omzetgroei maar aanhoudende verliezen.
Uitdagingen zoals hoge R&D-kosten en de kosten van groene waterstof blijven een belemmering vormen voor de winstgevendheid.
Ondanks deze uitdagingen blijft waterstof een cruciale speler in de wereldwijde energietransitie, met groeikansen voor investeerders in groene energie.
Terwijl veel aandelen in de groene energiesector indrukwekkende stijgingen laten zien, is dit voor veel waterstofbedrijven nog niet het geval. Neem bijvoorbeeld de recente tweede kwartaalcijfers van deze leidende waterstofaandelen. De meeste waren uitstekend, maar toch blijven de koersen achter.
Plug Power Inc. (NASDAQ: PLUG): Het bedrijf rapporteerde een indrukwekkende omzetgroei van 72% op jaarbasis, maar leed nog steeds verlies met een EPS van -$0,40.
Bloom Energy Corp. (NYSE: BE): Hoewel de omzet met 23,8% op jaarbasis steeg, miste Bloom Energy de verwachtingen met een EPS van -$0,17.
FuelCell Energy Inc. (NASDAQ: FCEL): FuelCell Energy zag zijn omzet meer dan verdubbelen op jaarbasis, maar rapporteerde nog steeds een EPS van -$0,09.
Ballard Power Systems Inc. (NASDAQ: BLDP): Hoewel de omzet daalde, presteerde Ballard Power Systems beter dan verwacht met een EPS van -$0,10.
Na een succesvol jaar in 2022, gesteund door de Biden-regering, blijven de aandelen van waterstofbedrijven dit jaar echter achter. Beleggers zijn kritisch naar de fundamenten van deze bedrijven aangezien ze gemengde resultaten laten zien in het tweede kwartaal van 2023. Ondanks een sterke groei van de omzet blijven de bedrijven namelijk niet winstgevend.
Hoe komt dit en is het een kans voor beleggers om vroeg te investeren in een groene toekomst of is het beter om te wachten tot er winst gemaakt wordt?
Uitdagingen voor waterstofbedrijven
Waterstofbedrijven staan voor verschillende uitdagingen en beleggers zijn vooral bang dat de winstgevendheid zal beïnvloeden. Ten eerste hebben deze bedrijven te maken met hoge kosten voor onderzoek en ontwikkeling, aangezien ze moeten blijven innoveren om hun technologieën te verbeteren. Deze sector is ook nog relatief jong en volop in ontwikkeling, wat extra investeringen vereist. Daarnaast zijn er hoge kosten verbonden aan het opschalen van de productie, terwijl de winstmarges nog relatief laag zijn.
Een andere uitdaging is de economische realiteit van groene waterstof, de voorkeur van de meeste overheden. Groene waterstof, geproduceerd door elektrolyse van water met behulp van hernieuwbare energie, kost momenteel ongeveer $5 per kilogram, terwijl grijze waterstof, geproduceerd uit aardgas, slechts $1,50 per kilogram kost. Op dit moment wordt 99% van de waterstofproductie in de VS gewonnen uit fossiele brandstoffen, waarvan 95% uit aardgas. Het verlagen van de productiekosten van groene waterstof vereist een aanzienlijke schaalvergroting van hernieuwbare elektriciteit, wat een uitdaging op zichzelf is.
De toekomst van waterstof
Ondanks deze uitdagingen blijven experts en regeringen wereldwijd waterstof omarmen als een sleutelelement van de energietransitie. Westerse regeringen presenteren waterstof dan ook als dé groene brandstof van de toekomst.
Zodra groene waterstof meer beschikbaar zal zijn, is de verwachting dat waterstof meer gebruikt zal worden als groene energiebron. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan zwaar vrachtvervoer, waar nog grote kansen liggen om te verduurzamen.
In september 2022 kondigde het Amerikaanse ministerie van Energie aan dat het $7 miljard gaat investeren in ten minste een half dozijn waterstof "hubs" die waterstof zullen produceren. In juni 2023 kondigde de regering-Biden het doel aan om tegen 2050 maar liefst 50 miljoen metrische ton groene waterstof te produceren, voldoende om ongeveer 10% van de broeikasgasemissies van het land te verminderen.
Kansen en groei voor de toekomst
Hoewel waterstofbedrijven momenteel tegen obstakels aanlopen, is de toekomst van waterstof veelbelovend. Deze sector zal naar verwachting blijven groeien naarmate er meer investeringen worden gedaan in groene waterstofproductie en het gebruik ervan in diverse sectoren, waaronder zwaar transport en industrie. Waterstof wordt gezien als een essentieel onderdeel van de wereldwijde inspanningen om schone energie toegankelijk en efficiënt te maken waar elektrificatie niet mogelijk is. Hoewel er nog uitdagingen zijn lijken de kansen voor groei in deze sector zeker aanwezig.
Voor een portfolio in groene energie zijn waterstof aandelen dan ook een goede toevoeging, wel is het gezien het risico belangrijk goed onderzoek te doen. Terwijl de markt voor waterstof groeit blijkt dat namelijk nog niet gelijk op te gaan met de winstgevendheid van de bedrijven in deze sector.
Investeren in de ontwikkeling van waterstof
Er zijn veel verschillende opties om te investeren in waterstof. Zo investeren grote bedrijven als Air Liquide en Shell veel in de productie en distributie van waterstof.
Maar ook Toyota en Hyundai investeren in waterstof om met de waterstofauto een alternatief met grotere actieradius en kortere tanktijd te bieden op elektrische personenauto´s. Of en wanneer dit gaat lukken op grote schaal is nog de vraag, aangezien het laadnetwerk voor waterstof nog klein is en de kosten hoog.
Verder zijn er bedrijven als Plug Power, FuelCell Energy, Bloom Energy en Ballard Power Systems die zich volledig richten op de opwekking, verwerking en opslag van waterstof. Deze bedrijven zijn nog niet rendabel maar zouden in de toekomst kunnen profiteren en een belangrijke rol gaan spelen in de groeiende waterstof economie.
Tot slot zijn er ook waterstof ETF´s, zoals VanEck Hydrogen Economy en L&G Hydrogen Economy, veel van de bovenstaande aandelen zijn onderdeel van deze ETF´s.
Wil je meer lezen?
Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.
留言