top of page

Waarom beleggers vandaag op deze belangrijke cijfers letten

In het kort:

  • De voorlopige PMI-cijfers van de eurozone wijzen op een voortzetting van economische expansie met een verwachte samengestelde index van 50,6 in april.

  • De dienstensector vertoont verbetering, aangedreven door een stijging naar 51,5, wat helpt bij de terugkeer naar groei sinds mei 2023.

  • Goldman Sachs voorspelt een positieve impact op Europese bedrijfswinsten door verbeterde economische indicatoren, ondanks verwachte dalingen in winst per aandeel (WPA) voor het eerste kwartaal.


De eurozone staat op het punt van de publicatie van belangrijke voorlopige inkoopmanagersindex (PMI) cijfers, die een cruciale indicator vormen voor de economische gezondheid van Europa. De verwachtingen zijn positief, aangezien er verwacht wordt dat we na een periode van stagnatie weer sterkere economische groei kunnen gaan zien.


Voor vandaag staan er belangrijke economische publicaties op het programma in Europa, met speciale aandacht voor de Flash Purchasing Managers' Index (PMI) data van de eurozone en het Verenigd Koninkrijk. Deze gegevens zijn cruciaal voor het beoordelen van de economische activiteit en zullen waarschijnlijk een aanzienlijke impact hebben op de financiële markten.


De dienstensector en industriële productie

In april is de verwachte samengestelde PMI voor de eurozone 50,6, wat duidt op een uitbreiding van de economische activiteit. Deze cijfers zijn met name interessant omdat ze een stijging laten zien ten opzichte van voorgaande maanden, met een opmerkelijke bijdrage van de dienstensector die naar verwachting zal groeien naar 51,5. Deze positieve ontwikkeling markeert een keerpunt, aangezien de economie voor het eerst sinds mei 2023 weer groeit, voornamelijk aangedreven door de dienstensector.


De verbetering in de PMI-cijfers komt op een moment dat het kwartaalcijferseizoen begint, en biedt beleggers waardevolle inzichten in wat we kunnen verwachten. Volgens analyses van Goldman Sachs hebben Europese bedrijven nog niet volledig geprofiteerd van deze economische opleving. Er wordt een daling van 15% in de winst per aandeel verwacht voor het eerste kwartaal op jaarbasis, maar de verbeterde economische achtergrond kan ruimte bieden voor een positievere verwachting van bedrijven en een mogelijke opwaartse bijstelling van de winstverwachtingen voor 2024.


De PMI-cijfers zijn ook van groot belang voor het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). De data van maart suggereren een afname van de inflatiedruk, wat door de ECB toegejuicht zal worden. Deze trend kan de ECB meer ruimte geven om de rentetarieven te verlagen, zoals aangekondigd in hun aprilbijeenkomst, met verdere verlagingen voorspeld door Goldman Sachs en Nomura later in het jaar. Dit heeft potentieel significante implicaties voor zowel de kapitaalmarkten als de bredere economie.



Cijfers uit Duitsland en Frankrijk

Na tien maanden van krimp heeft de Duitse privésector in april weer groei laten zien, wat wijst op een langzaam herstel van de grootste economie van Europa. De positieve verandering werd voornamelijk gedreven door een opleving in de dienstensector, volgens recente bedrijfsenquêtes van S&P Global. Deze sectoren ervoeren een beter dan verwachte uitbreiding, dankzij een toename in vraag. De productiesector blijft echter wel krimpen, zij het in een langzamer tempo dan de maand ervoor.


Volgens Cyrus de la Rubia, hoofdeconoom bij Hamburg Commercial Bank, was de recessie hoofdzakelijk geconcentreerd in de productiesector, terwijl de bredere economie een volledige neergang ternauwernood heeft vermeden. "De dienstensector kan als een katalysator voor de gehele economie dienen," voegde hij eraan toe. Na krimp in het laatste kwartaal van vorig jaar, was er een algemene verwachting dat Duitsland een milde recessie zou doormaken gedurende de winter.


Echter, de Bundesbank gaf recentelijk aan dat de output mogelijk licht is gegroeid in de eerste drie maanden van dit jaar, dankzij een toename in industriële productie, export en bouwactiviteiten, waardoor het land een recessie kon ontlopen. De la Rubia bevestigde deze visie, en suggereerde dat een Nowcast model wijst op een economische expansie van 0.1% in het eerste kwartaal en 0.2% in het tweede kwartaal. De publicatie van deze gegevens had direct invloed op de financiële markten; Duitse staatsobligaties daalden en de geldmarkten verminderden de inzet op renteverlagingen. De twee-jaarsrente, die gevoelig is voor veranderingen in het monetaire beleid, steeg tot 2.99%.


De algehele prestaties in Frankrijk waren eveneens beter, waar de economische activiteit stabiel bleef na tien maanden van krimp. Deze ontwikkeling werd ook aangedreven door de dienstensector, waar de toenemende vraag resulteerde in de eerste uitbreiding in bijna een jaar. Nieuwe orders in de Franse fabrieken daalden echter in het sterkste tempo sinds januari, wat de kloof tussen de fabrikanten en dienstverlenende bedrijven vergrootte. "De Franse dienstensector is het werkpaard van de economie," zei Norman Liebke, econoom bij Hamburg Commercial Bank. Hij voegde toe dat hoewel de productieoutput in Frankrijk onderdrukt blijft, er verwacht wordt dat deze snel het pad van de dienstensector zal volgen.


De economische opleving in Duitsland en Frankrijk gaat gepaard met een toename van de prijsdruk, wat tot bezorgdheid kan leiden bij de beleidsmakers van de Europese Centrale Bank (ECB). Zij staan namelijk naar eigen zeggen op het punt om in juni de rente te verlagen als de economische data het toelaat. Vooral in de dienstensector zijn de prijsstijgingen voelbaar, waar hogere lonen een belangrijke factor vormen. Deze situatie zou de ECB kunnen dwingen om hun plannen voor monetaire versoepeling te heroverwegen, gezien het risico dat hogere lonen de inflatie verder aanwakkeren.


Terwijl de PMI-data van de eurozone, die later op dinsdag worden verwacht, een iets sterkere expansie zullen aangeven, en de cijfers uit het VK en de VS naar verwachting aanhoudende groei zullen tonen, bieden de vroege indicatoren uit Duitsland en Frankrijk voor nu belangrijke inzichten in de economische trend en het mogelijke keerpunt waar we nu in zitten. Deze gegevens zijn essentieel voor beleidsmakers en wij als beleggers, die de gezondheid van de Europese economie nauwlettend in de gaten houden.


De aanstaande PMI-cijfers voor de eurozone bieden potentieel voor voortdurende economische groei. Deze gegevens zullen niet alleen helpen bij het vormgeven van het toekomstige monetaire beleid maar bieden ook cruciale inzichten voor beleggers die navigeren door het huidige kwartaalcijferseizoen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page