top of page

Raisin 2023 Review: Hoge Spaarrente uit Alle EU Landen

Bijgewerkt op: 16 jan.

Zet je schrap terwijl we duiken in het onbekende land van de financiële technologie. We hebben het over Raisin, het spaarplatform dat Nederlandse spaarders naar Europa brengt, op een zoektocht naar de hoogste rentes. Is het het zonovergoten spaarparadijs waar we allemaal op hopen, of eerder een donkere jungle van financiële risico's?

Raisin sprong in 2013 op de financiële karavaan en reed sindsdien razendsnel naar de top van Europa's FinTech-elite. Met een oogverblindende €46 miljard aan spaargeld en meer dan 800.000 klanten verspreid over het continent, lijkt Raisin een legitieme aanbieder. En het aanbieden van online toegang tot spaarrekeningen van banken in heel Europa lijkt een briljante manier om de lage rentes die we in Nederland gewend zijn te omzeilen.

Maar, wacht even. Laten we niet te snel op deze Eurotrein springen. Er zijn natuurlijk nadelen. Stel je voor dat je aan het sparen bent bij een buitenlandse bank en er opeens belastingproblemen opduiken. Bronbelasting kan namelijk een pittig probleem zijn en kan je met belastingverplichtingen in het buitenland achterlaten. Gelukkig heeft Raisin een oplossing hiervoor, ze helpen je met de nodige documentatie om deze belastingen te verminderen. Aan de positieve kant, de rentes kunnen verleidelijk hoog zijn. Maar laten we wel wezen, er is altijd een risico als het gaat om hoge rentes. Ze kunnen fluctueren, dus er is een kans dat je op een dag wakker wordt en die hoge rente is gedaald tot een droevig laag niveau.

Nu vraag je je misschien af: is mijn geld veilig bij Raisin? Nou, volgens hun uitspraken is het veilig. Ze werken met EU-banken en elke bank is gedekt tot €100.000 per klant per bank. Dat klinkt geruststellend, maar laten we eerlijk zijn, financiële instellingen kunnen falen, en dat is iets wat je in gedachten moet houden.Voordelen van Raisin

  1. Toegang tot hogere rentes: Doordat Raisin toegang biedt tot spaarproducten uit de hele EU, kunnen spaarders profiteren van hogere rentes dan die beschikbaar zijn op hun nationale markten. Dit is vooral aantrekkelijk in een tijd waarin de rentes op spaarrekeningen historisch laag zijn.

  2. Diversificatie: Het platform stelt gebruikers in staat hun spaargeld te spreiden over verschillende producten, banken en landen, wat helpt om het risico te verminderen.

  3. Veiligheid: Alle spaarproducten op Raisin zijn gedekt door de respectieve nationale depositogarantiestelsels tot € 100.000 per klant per bank, waardoor het risico op verlies van spaargeld wordt beperkt.

  4. Gebruiksgemak: Raisin biedt een centrale online omgeving waar gebruikers al hun spaarproducten kunnen beheren. Dit maakt het proces van het openen en beheren van verschillende spaarrekeningen eenvoudiger.


Nadelen van Raisin

  1. Bronbelasting: Als je spaart bij een buitenlandse bank via Raisin, kan je te maken krijgen met bronbelasting. Dit is een belasting die door sommige landen wordt geheven op de rente die je verdient. Hoewel je deze belasting vaak kunt verminderen of zelfs vermijden door een formulier in te vullen, is dit een extra stap die je moet nemen.

  2. Risico's van buitenlandse banken: Hoewel de depositogarantiestelsels een zekere mate van bescherming bieden, zijn er nog steeds risico's verbonden aan het sparen bij buitenlandse banken, zoals valutarisico's en het risico dat de bank failliet gaat.

  3. Inflexibiliteit van deposito's: De hoogste rentes op Raisin zijn meestal beschikbaar op deposito's, die een vaste looptijd hebben. Dit betekent dat je je geld voor een bepaalde periode vastlegt en gedurende die tijd geen toegang hebt tot je geld.


Dus, na deze emotionele rit van ups en downs, wat is het eindoordeel over Raisin? Nou, we zijn sceptisch maar ook positief. Aan de ene kant kunnen de voordelen enorm zijn: hoge rentes, toegang tot verschillende Europese spaarproducten, en een gebruiksvriendelijke interface. Maar aan de andere kant moeten we de mogelijkheid van belastingproblemen en het inherente risico van het werken met buitenlandse banken onder ogen zien. Het is duidelijk dat Raisin een interessante kans biedt voor avontuurlijke spaarders, maar we raden aan om je ogen open te houden voor mogelijke hobbels op de weg.

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..