top of page

Kan Netflix de verwachtingen waarmaken tijdens kwartaalcijfers?

Zoals je misschien al weet, staat Netflix (NFLX) in de schijnwerpers van de aankomende cijferseizoen en rapporteert op 18 april de resultaten van het eerste kwartaal. Met de sterke prestaties van het aandeel dit jaar, vraag je je misschien af of het tijd is om de streaming gigant onder de loep te nemen.

De verwachting voor de EPS van Netflix in Q1 is $2,87 per aandeel gemiddeld maar ook analisten die $2,81 verwachten.. wat een daling van 20% zou zijn ten opzichte van $3,53 in dezelfde periode vorig jaar. De omzet wordt geschat op een stijging van 4% tot $8,18 miljard, vergeleken met $7,87 miljard in Q1 2022.


De daling van Netflix's winst wordt toegeschreven aan de lancering van hun betaalde deel-service, waardoor betalende abonnees een "extra lid" aan hun profiel kunnen toevoegen. Netflix hoopt dat deze aanpak het delen van wachtwoorden tussen niet-betalende leden vermindert en op lange termijn weer bijdraagt aan de winst en omzet.

Abonneegroei

Ondanks de mogelijkheid dat de winstverwachtingen niet worden gehaald, kan het aandeel Netflix grotendeels profiteren van een stijging van het aantal abonnees. Hiermee toont het bedrijf aan dat het in staat is om leden te behouden en verder te groeien.

De prestaties van Netflix na de kwartaalrapporten hangen vaak af van de abonneegroei, meer dan van de winst- en omzetresultaten. Dit is vooral relevant nu het bedrijf te maken heeft met toenemende concurrentie van Youtube, Disney, Comcast, Apple & Roku.

Het goede nieuws voor investeerders is dat Netflix naar verwachting tot 3,71 miljoen abonnees heeft toegevoegd in Q1. Dit in tegenstelling tot het verlies van 200.000 abonnees in dezelfde periode vorig jaar, wat het eerste kwartaalverlies van leden in meer dan een decennium was.

Prestaties & Waardering

Het aandeel Netflix is dit jaar met 15% gestegen, vergelijkbaar met de Nasdaq en de prestaties van belangrijkste streaming-concurrent Disney, en beter dan de S&P 500's 8%. Het aandeel van Netflix is nu $337 waard en wordt verhandeld tegen 30,9X de toekomstige winst. Dit is aanzienlijk lager dan de hoogste waardering van 513,4X in het afgelopen decennium en 71% onder het gemiddelde van 106X.

Vooruitzichten

De winst van Netflix wordt verwacht met 12% te stijgen dit jaar en nog eens 26% in 2024. ondanks dat het dit kwartaal gedaald zal zijn ten opzichte van vorig jaar. Het is goed om op te merken dat de winstverwachtingen de afgelopen 30 dagen iets gedaald zijn. Wat betreft de omzet wordt verwacht dat deze in 2023 met 8% zal stijgen en in 2024 nog eens met 11% tot $38,06 miljard.


Conclusie
In aanloop naar het Q1 rapport heeft het aandeel Netflix enorm hoge verwachtingen. Hoewel de recente daling in winstverwachtingen enigszins zorgwekkend is, wordt er nog steeds verwacht dat Netflix de komende jaren een sterke jaarlijkse groei in omzet en winst zal realiseren.

Dat gezegd hebbende, zullen de resultaten van het eerste kwartaal moeten bevestigen dat Netflix in staat is om zijn abonnees uit te breiden, ondanks de toenemende concurrentie van Disney en anderen.

Vorig kwartaal rapporteerde Netflix veel hogere abonneecijfers dan verwacht. Dit kwartaal wordt verwacht dat de winst van het streamingbedrijf met meer dan 20% zal dalen ten opzichte van vorig jaar.

Na aanvraag bij Rabi Safi zegt hij het volgende erover: "De abonneecijfers van Netflix blijven het belangrijkste aandachtspunt tijdens de resultaten van het eerste kwartaal - een jaar nadat het bedrijf voor het eerst in een decennium een verlies in abonneecijfers rapporteerde. Hoewel Netflix de verwachtingen voor het aantal abonnees in het vierde kwartaal overtrof en het aandeel herstelde, blijft dit een belangrijke graadmeter voor de streamingindustrie. Beleggers zullen ook nauwlettend kijken naar het aantal abonnees dat de door advertenties ondersteunde laag heeft gewonnen, die eind vorig jaar werd geïntroduceerd als een goedkopere optie om meer klanten te trekken. Bovendien begon Netflix zijn aanpak van het delen van wachtwoorden te intensiveren in bepaalde markten zoals Canada en Spanje. Wall Street zal kijken hoe die markten hebben gepresteerd in reactie hierop, vooral omdat Netflix initiatieven zal blijven uitrollen om het delen van wachtwoorden in zijn hele klantenbestand te beperken."

Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Nu abonneren
1 opmerking

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..