top of page

Dit is waarom Philips aandelen flink stijgen

Wat is er gebeurd?

De aandelen van de Nederlandse medische apparatuurmaker Royal Philips stegen maandag in de vroege handel met meer dan 14% nadat het bedrijf de kwartaalcijfers bekendmaakte. Het aandeel is dit jaar meer dan 44% gestegen, maar de afgelopen 12 maanden meer dan 19% gedaald.


Wat nu?

Het aandeel van Philips bleef achter vanwege zorgen over de terugroepactie van defecte beademingsapparaten en slaapapneumaskers die door zijn dochteronderneming Philips Respironics werden gemaakt, en rechtszaken die daarmee verband hielden. Het bedrijf wist echter maandag enkele beleggers gerust te stellen toen het meer details bekendmaakte over zijn plannen voor de terugroepacties en beter dan verwachte resultaten.


Het zorgbedrijf rapporteerde een omzet van 4,2 miljard euro ($4,6 miljard), een stijging van 6% ten opzichte van vorig jaar. De aangepaste winst voor rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie (EBITDA) bedroeg 359 miljoen euro ($398 miljoen), een stijging van 47,7% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, en overtrof de analistenverwachtingen van 226 miljoen euro ($250 miljoen).


Het bedrijf heeft de broekriem aangehaald door ontslagen en andere kostenbesparende maatregelen, en dat lijkt effect te hebben. Philips zei dat het 5.400 banen heeft geschrapt en in totaal 10.000 ontslagen plant.


Dus?

Philips is nog niet uit de problemen, maar heeft in ieder geval een weg om eruit te komen. Het Amerikaanse ministerie van Justitie onderzoekt nog steeds de terugroepacties, en er kunnen nog meer rechtszaken op komst zijn. Het bedrijf zei dat het volgend jaar weer winstgevend wil worden, maar heeft dit jaar tot nu toe 655 miljoen euro ($738 miljoen) verloren. Bedrijfs-CEO Roy Jakobs zei echter dat het herstructureringsplan op schema ligt en dat de problemen met de toeleveringsketen zijn verminderd.Comments


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..