top of page

Dit is er aan de hand op de beurs..

Volgens experts is de beste manier om een beer af te schrikken door heel veel lawaai te maken terwijl je jezelf groter maakt. Zeker, een aandelen rally aan het begin van het jaar - versterkt door woeste winsten in sommige van de beste en meest risicovolle en meest vergeten aandelen - heeft inderdaad de beren laten vluchten en de bulls machtiger doen lijken dan verwacht met ongeveer de helft van de totale verliezen van 2022 nu goedgemaakt.


Hieronder zie je de prestaties van de Amsterdamse, Belgische, Europese & Amerikaanse indices sinds januari 2023.Beste Januari's van de S&P 500

1934 + 15%

1987 + 14%

1975 + 12%

1976 + 12%

2023 + 9%

Een week geleden was de situatie ongeveer zo: Aandelen begonnen de kwartaalcijfers positief en elk cijfer was raak. Meeste bedrijven rapporteerden zeer sterke cijfers waaronder Meta (Facebook). Meta steeg ruim 25% na een geslaagd kwartaal. Ook AMD, Visa, Mastercard, ASML, Tesla, Apple, Microsoft en andere bedrijven hebben cijfers neergezet die een stuk beter waren dan de verwachting. Enkel Alphabet en Amazon stelden teleur. Daarbovenop groeide de Amerikaanse economie met 2.9% en namen de zorgen rondom een recessie af. De FED werd een stuk hoopvoller. Jerome Powell kondigde een disinflatie proces aan en denkt dat we een nieuwe weg zijn ingeslagen. Een weg waar inflatie zakt en "we voorzichtig moeten kijken welke maand wat de data ons vertelt". We zijn dus nog lang niet klaar volgens powell maar "The Disinflation Process has started" zegt hij.Het opvallend sterke banenrapport van vrijdag verhoogde de rente op de markten en veroorzaakte een herziening van sommige speculanten dat de FED later dit jaar de rente zou verlagen.

Ondanks alle gespeculeer en onnodige paniekzaaierij van macro-speculanten, lijkt de wereldwijde economie mega sterk in zijn schoenen te staan. Europa vermijdt voorlopig ook een recessie vanwege de sterke Franse economie. De vraag is hoe de volgende twee kwartalen worden. Er lijkt consensus te zijn nog altijd dat we in het eerste half jaar een recessie zullen zien en in de tweede helft van het jaar een sterke en houdbare economische groei, gepaard met een rally van aandelen zullen zien.


Pessimisten konden het afgelopen jaar steunen op een Fed die de touwtjes strakker hield in een afnemende economie. Aandelen die rentegevoelig waren, zaten in een voortdurende daling - terwijl de beren nu geconfronteerd worden met een Fed die zachtjes naar zijn verwachte eindbestemming van 5% kortetermijnrentes zit. In een economie die sterker is dan gevreesd.


Het is allemaal lastig in evenwicht te bewaren voor centrale banken, het kan in beide richtingen schommelen vanaf hier. Maar het feit is dat inflatie daalt naar een meer gunstige niveau & dat financieel gezonde bedrijven met een goede competitief voordeel herstellen als consequentie daarvan. Er zijn namelijk ook erg veel bedrijven die ver zijn van herstel. Bedrijven in mijn portefeuille zijn bijzonder hard op weg naar een herstel.Dat de pessimisten schrikken is natuurlijk logisch gezien de omstandigheden. Wel zitten we nog altijd in een situatie waar inflatie hoog is, de economische vooruitzichten op de korte termijn relatief slecht & grote geopolitieke spanningen. Niet alleen zien we een escalatie in Rusland waarbij het westen tanks en andere wapens stuurt naar Oekraïne maar ook een spionage ballon van de chinezen die over Amerikaans grondgebied vloog. Noord Korea bemoeit zich inmiddels ook met de oorlog in Oekraïne en zegt dat de NAVO zich hiermee in de strijd mengt.


Het zou niet de eerste keer zijn dat een grootmacht als de NAVO zich focust op één gebied, alle wapens erheen stuurt en alle aandacht geeft aan in dit geval het conflict in oost Europa. Vaak zie je dat een dergelijke focus van een grootmacht, een vacuum creëert waarbij verschillende landen elkaar aanvallen omdat het nu kan. De focus van de Amerikaanse leger & NAVO is nu gericht op Oekraine.


Goed, dat waren mijn gedachten & ik zie jullie bij de volgende column!

Comments


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..