top of page

Dit zijn de belangrijke cijfers van vandaag

In het kort:

  • JPMorgan en andere bankaandelen daalden na gemengde kwartaalcijfers, met een daling van 5,4%, terwijl de bredere S&P 500 en de Dow ook verliezen noteerden.

  • Citigroup rapporteerde beter dan verwachte winstcijfers voor het eerste kwartaal, met een opmerkelijke stijging van 35% in de inkomsten uit investment banking.

  • Wereldwijde olieprijzen stegen naar een nieuw halfjaar hoogtepunt vanwege oplopende geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten, met Brent-olie die $91.25 per vat bereikte.


Vandaag stonden de financiële markten in het teken van het begin van het cijferseizoen, geleid door de grootbanken die vandaag als eerste de cijfers presenteerden. De technologie gefocuste Nasdaq Composite index daalde met ruim 0,9%, terwijl de S&P 500 dik 0,8% verloor. Deze daling kwam nadat de "Magnificent 7" technologieaandelen donderdag nog een opleving hadden getoond, gedreven door AI-gerelateerde aandelen.


In andere marktsegmenten zien we dat edelmetalen, zoals goud, bleven stijgen, waarbij goud boven de $2,400 uitkwam, een nieuw record, en zilver het hoogste niveau bereikte sinds begin 2021. Deze stijgingen worden gedreven door beleggers die veiligheid zoeken te midden van oplopende spanningen in het Midden-Oosten en zorgen over inflatie die hen van Amerikaanse staatsobligaties afhoudt.


Centraal staan vandaag echter de gemengde resultaten van de grootste banken van het Amerika. JPMorgan Chase leed een aanzienlijke terugval van 5,4% in haar aandelenprijs, wat voornamelijk werd toegeschreven aan een dalende netto rente-inkomsten en een voorzichtige vooruitblik van CEO Jamie Dimon.


Ondanks een sterke winstgroei van 6% in het eerste kwartaal, heeft JPMorgan dus te maken met een teleurstellende beursreactie nadat de bank zijn verwachtingen voor de netto rente-inkomsten (NII) voor 2024 niet bijstelde. De winst van het eerste kwartaal, die steeg naar $13,42 miljard, of $4,44 per aandeel, werd voornamelijk gedreven door de overname van First Republic tijdens de regionale bankencrisis vorig jaar. Hoewel de bank een stijging van de omzet meldde van 8% tot $42,55 miljard, mede dankzij hogere rentetarieven en een grotere leningenportefeuille, was de onveranderde NII-richtlijn van ongeveer $90 miljard voor veel beleggers een tegenvaller.


Beleggers hadden gehoopt op een verhoging van de NII-richtlijn met $2 tot $3 miljard, wat voor nu wijst op een meer conservatieve benadering door de bank op dit moment. JPMorgan rapporteerde een voorziening voor kredietverliezen van $1,88 miljard, aanzienlijk lager dan de $2,7 miljard die analisten hadden verwacht. Dit was 17% minder dan een jaar geleden, waarbij de bank enige reserves voor leningverliezen vrijgaf in plaats van ze op te bouwen zoals vorig jaar. Hoewel de totale handelsinkomsten met 5% daalden ten opzichte van het voorgaande jaar, overtroffen de resultaten in vastrentende waarden en aandelen de verwachtingen van analisten met meer dan $100 miljoen, wat uitkomt op respectievelijk $5,3 miljard en $2,7 miljard.


CEO Jamie Dimon beschreef de resultaten van het bedrijf als "sterk" over de hele linie, geholpen door een nog steeds veerkrachtige Amerikaanse economie. Echter, hij uitte ook voorzichtigheid over de toekomst, met een verwijzing naar aanzienlijke onzekere krachten zoals internationale conflicten en inflatoire druk, wat we de laatste weken steeds meer horen. Hoewel JPMorgan effectief heeft genavigeerd door de renteveranderingen sinds de Federal Reserve twee jaar geleden begon met het verhogen van de rente, hebben kleinere banken hun winsten juist zien krimpen.


Citigroup ziet opleving door sterke winstresultaten

In contrast met JPMorgan toonde Citigroup sterke kwartaalcijfers. De bank overtrof de verwachtingen met een winst van $1.58 per aandeel en een indrukwekkende stijging van 35% in inkomsten uit investment banking. Deze resultaten zorgden in eerste instantie voor een positieve impuls waarbij de aandelen van Citigroup 1,6% stegen in de voorbeurshandel. Echter staat het aandeel op het moment van schrijven alweer op een dikke min van -2,68%.


Brent-crude futures voor leveringen in juni bereikten een nieuwe piek van $91.25 per vat, aangedreven door zorgen over de escalatie van militaire conflicten in het Midden-Oosten en spanningen tussen Iran en Israël. Deze onrust in olieproducerende regio's zorgt voor een verhoogde volatiliteit op de wereldwijde oliemarkten.



Wells Fargo stagneert

In het eerste kwartaal rapporteerde Wells Fargo een netto-inkomen van $4,619 miljard, of $1,20 per aandeel, een lichte daling ten opzichte van $4,991 miljard, of $1,23 per aandeel, in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De totale omzet steeg echter licht tot $20,863 miljard, tegenover $20,729 miljard een jaar eerder, wat net iets boven de verwachtingen van analisten lag.


De netto rente-inkomsten daalden naar $12,227 miljard van $13,336 miljard een jaar geleden, voornamelijk als gevolg van lagere saldi van leningen. Dit werd deels gecompenseerd door een stijging van de niet-rentedragende inkomsten naar $8,636 miljard, ondersteund door verbeterde resultaten in de venture capital-activiteiten, hogere investeringsbankvergoedingen, en een stijging van de activabeheer- en handelsinkomsten.


Interessant is te zien dat, ondanks de algemene daling in netto rente-inkomsten, de inkomsten uit creditcards met 6% zijn gestegen, gedreven door hogere leensaldi. Dit wijst op een aanhoudende vraag naar creditcarddiensten, wat een positief teken kan zijn voor toekomstige groeimogelijkheden in consumentenkrediet. Daarentegen daalde de inkomsten uit autoleningen met 23% door compressie van de leenmarges en lagere leenbalansen, wat wijst op voortdurende uitdagingen in dit segment.


Blackrock verrast ook, maar daalt

BlackRock heeft ook zijn kwartaalcijfers gepubliceerd, waaruit blijkt dat het bedrijf de verwachtingen van analisten heeft overtroffen. Met een winst per aandeel (EPS) van $9,81 overtrof BlackRock de consensusverwachting van $9,24 met een ruime $0,57. Dit resultaat is een duidelijke indicator van de robuustheid van BlackRock's bedrijfsmodel, zelfs in fluctuerende marktomstandigheden.


De netto-inkomstenmarge van BlackRock stond op 30,81% en het rendement op eigen vermogen was 14,74%, wat wijst op een efficiënte bedrijfsvoering en een sterke winstgevendheid. Met een omzet van $4,73 miljard voor het kwartaal, een stijging van 11,4% vergeleken met het vorige jaar, blijkt duidelijk dat BlackRock succesvol inspeelt op de groeiende vraag naar zijn financiële producten en diensten. Toch staat ook het aandeel van Blackrock vandaag op -1,48%.


Verschillende marktanalisten hebben hun visies bijgesteld naar aanleiding van de recente prestaties van BlackRock. JPMorgan en Keefe, Bruyette & Woods hebben bijvoorbeeld al hun prijsdoelen voor BlackRock verhoogd, wat het vertrouwen in het bedrijf en zijn groeipotentieel reflecteert. Analisten van UBS Group en TD Cowen hebben ook positieve aanbevelingen gegeven.



Sterk eerste kwartaal, maar zorgen overheersen

De sterke economische groei in het eerste kwartaal van 2024, gestimuleerd door toenemende activiteit in fusies en overnames (M&A) en initiële publieke aanbiedingen (IPO's), heeft de aandelen van grote banken zoals JPMorgan Chase, Wells Fargo, en Bank of America tot nu toe een mooie impuls gegeven. Deze banken hebben niet alleen geprofiteerd van een algemeen sterke economie maar ook van een daling van de schatkistopbrengsten sinds de piek in het vierde kwartaal van 2023, wat heeft bijgedragen aan een verbetering van de waardering van hun eigen langlopende schatkistpapieren.


Ondanks deze positieve signalen blijven er overduidelijk onzekerheden bestaan, met name wat betreft de rentevoeten en de algehele economische gezondheid. De financiële sector heeft geanticipeerd op mogelijke renteverlagingen door de Federal Reserve, wat gunstig zou zijn voor de grootbanken door het economische klimaat te stabiliseren en de kredietmarkt weer toegankelijker te maken. Echter, als de economische data niet voldoen aan de verwachtingen of als de rentevoeten onverwacht stijgen, kunnen banken het moeilijk krijgen. Stabiliteit in rentevoeten blijft dus cruciaal omdat dit de banken in staat stelt hun inkomsten te genereren zonder de volatiliteit van rentevoeten.


Beleggers blijven gefocust op de verklaringen van verschillende Fed-functionarissen die naar verwachting later vandaag zullen spreken, terwijl de algemene marktsentimenten schommelen door de recente economische gegevens en centrale bankbeleid aanpassingen. De onzekerheid over de rentetarieven en de daaruit voortvloeiende invloeden op de financiële markten zullen waarschijnlijk de aandelenhandel blijven beïnvloeden in de aanloop naar verdere economische indicaties. Dus blijkt het overduidelijk dat goede resultaten op dit moment niks hoeven te zeggen, en de ogen voornamelijk op de FED gericht zijn en economische data.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page