top of page

Amerika zet handelsoorlog met China door, de vraag is of het zin heeft

In het kort:

  • President Biden heeft gedreigd met verhoogde tarieven op Chinese importen, als politiek instrument in de aanloop naar de verkiezingen van 2024.

  • Economisten waarschuwen dat tarieven onbedoelde economische gevolgen kunnen hebben, zoals hogere consumentenprijzen en inflatie.

  • Ondanks internationale spanningen en beleidsmaatregelen gericht op binnenlandse consumptie en export, blijven de fundamenten van de Chinese economie sterk.


De recente uitspraken van de Biden-administratie over het verhogen van tarieven op Chinese importen, met name gericht op (duurzame) energieproducten, lijken meer ingegeven door politieke overwegingen dan door een weloverwogen economische strategie. Deze tarieven, die bedoeld zijn als politiek instrument, zouden de Amerikaanse consumenten en importeurs waarschijnlijk zwaarder treffen dan de Chinese exporteurs. Yellen's boodschap aan Beijing deze week was duidelijk: temper de wereldwijde ambities op het gebied van groene energie of sta voor Amerikaanse tarieven op in China geproduceerde EV's en bijbehorende componenten. Gezien de stugge houding van Beijing lijkt het waarschijnlijk dat deze tarieven daadwerkelijk ingevoerd zullen worden.


Economisten zijn van mening dat de dreiging met hogere tarieven vooral bedoeld is om binnenlandse steun te mobiliseren in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2024. De effectiviteit van deze maatregel als economische oplossing voor problemen met China wordt betwijfeld, gezien de potentiële negatieve effecten juist gericht zijn op het Amerikaanse bbp, de consumentenprijzen en inflatie.


Terwijl de VS de druk op China verhoogt met dreigementen van hogere tarieven, heeft China zelf beleidsmaatregelen ingevoerd om de binnenlandse vraag en investeringen in apparatuur en consumentenproducten te stimuleren. Deze beleidsmaatregelen zijn gericht op het versterken van de binnenlandse markt en het verminderen van de afhankelijkheid van externe markten, wat een positief effect kan hebben op de Chinese economische groei.


Analisten verwachten nu dat deze initiatieven van de Chinese overheid een steeds groter effect zullen hebben op de groei, met een jaarlijkse toename van ongeveer 0,5 procentpunt aan het bbp door investeringen in apparatuur alleen al. Dit weerspiegelt de ambitie van China om zijn economie te diversifiëren en te richten op hoogwaardige groei, ondanks de huidige mondiale economische uitdagingen.



Gevolgen van tarieven

De mogelijke invoering van nieuwe tarieven door de VS kan leiden tot kortetermijneffecten op de Amerikaanse economie, zoals een stijging van de consumentenprijzen en inflatie. Het is echter de vraag of deze maatregelen het beoogde effect zullen hebben op het beperken van Chinese exporten, gezien de verschillende manieren waarop Chinese bedrijven dergelijke tarieven kunnen omzeilen.


Bovendien kunnen de gevolgen van dergelijke tarieven contraproductief werken, door de kosten voor Amerikaanse importeurs en consumenten te verhogen zonder een significante impact te hebben op de Chinese exporteurs. Dit roept vragen op over de effectiviteit van tarieven als instrument om economische problemen aan te pakken die dieper geworteld zijn in structurele ongelijkheden binnen de handelsdynamiek tussen de VS en China.


Met de presidentsverkiezingen in het vooruitzicht en de belofte van Donald Trump om tarieven op te leggen mocht hij de verkiezingen winnen, zou het voor de Biden-administratie strategisch zijn om nu actie te ondernemen. Dit zou het thema van Chinese verkopen in de Amerikaanse markt tijdens de verkiezingscampagne kunnen neutraliseren.


Voormalig president Donald Trump staat dus niet voor niets bekend als de "Tariff Man". De plannen van Trump omvatten een 10% algemeen tarief op alle importen, een 60% tarief op Chinese goederen en een 100% tarief op buitenlandse auto's. Deze voorstellen zouden niet alleen een nog heftigere handelsoorlog met China kunnen ontketenen, maar ook met andere landen, met verstrekkende economische gevolgen.


Economen waarschuwen dat de handelsagenda van Trump gaat leiden inflatieverhoging, banenverlies, een afname van de economische groei en een negatieve impact op investeerdersvertrouwen. In het ergste geval zouden deze beleidsmaatregelen zelfs een recessie kunnen veroorzaken. Volgens schattingen van Moody’s zou de implementatie van Trump's tariefvoorstellen de Amerikaanse economie 675.000 banen kunnen kosten, 0.6 procentpunt van het BBP kunnen afschrapen en de werkloosheidsgraad met 0.4 procentpunt kunnen verhogen.



De directe impact van hogere tarieven zou waarschijnlijk resulteren in een toename van de inflatie met ongeveer 0.7 procentpunt binnen een jaar na implementatie. Dit zou de kosten voor levensonderhoud voor Amerikaanse gezinnen verder verhogen, op een moment dat de inflatie al een zorgpunt is. De inflatie, die recentelijk is afgekoeld van een piek van 9.1% in juni 2022, blijft namelijk hardnekkig hoog in Amerika.


De toenemende spanningen tussen de VS en China rond handel en tarieven benadrukken de complexiteit van de wereldwijde economische relaties. Terwijl politieke leiders tarieven gebruiken als gereedschap voor binnenlandse politieke winst, zijn de economische gevolgen vaak breder en complexer dan op het eerste gezicht lijkt. Het blijft van belang dat beleidsmakers zich richten op duurzame economische strategieën die niet alleen de binnenlandse industrie beschermen, maar ook de wereldwijde economische stabiliteit kunnen bevorderen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page