top of page

Belangrijke factoren die een daling van de beurs kunnen veroorzaken

In het kort:

  • In een enquête van de International Association of Credit Portfolio Managers toont aan dat een meerderheid van de ondervraagden een stijging in corporate defaults verwacht in Noord-Amerika (51%) en Europa (57%).

  • De Amerikaanse aandelenmarkt heeft een opmerkelijke groei doorgemaakt, met de S&P 500, Nasdaq en Dow Jones die respectievelijk met 28%, 30% en 23% zijn gestegen sinds eind oktober 2023, ondanks de uitdagingen zoals hoge inflatie en consumentenangst.

  • Factoren die we in dit artikel gaan bespreken suggereren een mogelijke marktcorrectie in 2024.


Recent onderzoek van de International Association of Credit Portfolio Managers (IACPM) benadrukken een zorgwekkend perspectief voor de wereldwijde kredietmarkt in 2024. Uit een enquête onder portfolio- en vermogensbeheerders van meer dan 135 financiële instellingen in meer dan 30 landen blijkt dat een meerderheid een toename in corporate defaults verwacht, met 51% in Noord-Amerika en 57% in Europa.


Dit pessimisme wordt deels getemperd door een onverwachte veerkracht onder consumenten, gedreven door lage werkloosheidscijfers en betaalbare hypotheektarieven. Toch vreest 37% van de respondenten dat Europa dit jaar een recessie zal ingaan, een sentiment dat overigens niet in dezelfde mate wordt gedeeld voor Noord-Amerika, waar slechts 25% een recessie verwacht.


De Amerikaanse aandelenmarkt

Ondanks uitdagingen zoals hoge inflatie en een complex politiek en geopolitiek landschap, hebben de Amerikaanse aandelenmarkten een mega groei doorgemaakt sinds eind oktober 2023. De S&P 500, Nasdaq en Dow Jones zagen stijgingen van respectievelijk 28%, 30%, en 23%.


Echter zijn factoren zoals de brede overwaardering van de markt op dit moment, de afhankelijkheid van de prestaties van grote technologiebedrijven, en stijgende consumentenschulden wel punten die kunnen suggereren dat deze groei mogelijk niet houdbaar is. Voeg hierbij de aanhoudende inflatie en een exponentieel stijgende nationale schuld in de VS, en de risico's op een eventuele marktcorrectie in 2024 worden duidelijk.


Eerder heb ik al eens de Buffet indicator aangehaald voor het beoordelen van een mogelijke overwaardering van de markt. De Buffett Indicator, ook bekend als de Buffett Index of Buffett Ratio, is een maatstaf die het totale marktkapitaal van de Verenigde Staten afzet tegen het bruto binnenlands product (BBP). Met een huidige ratio van 187%, wat neerkomt op ongeveer 50% boven de historische trendlijn, of het gemiddelde, signaleert deze indicator een aanzienlijke overwaardering van de Amerikaanse aandelenmarkt ten opzichte van de omvang van de Amerikaanse economie.


De Buffett Indicator wordt berekend door de totale marktwaarde van de VS (gemeten door de Wilshire 5000 index) te delen door het BBP. Deze ratio fluctueert in de loop van de tijd, waarbij de marktwaarde volatiel kan zijn, terwijl het BBP gestaag groeit.


Warren Buffett heeft deze ratio omschreven als waarschijnlijk de beste enkele maatstaf waaruit in een keer blijkt in hoeverre de markt overgewaardeerd is, hoewel hij later heeft aangegeven terughoudend te zijn om enige enkele maatstaf te onderschrijven als volledig omvattend of consistent over tijd. Uiteraard is er altijd discussie over indicatoren als deze, echter is het wel een extra punt waaruit wederom zou kunnen blijken dat de aandelenmarkt oververhit begint te raken.


De Buffet indicator door de jaren heen:


CPI cijfers en rentetarieven

De recente publicatie van het maart Consumer Price Index (CPI)-rapport heeft de zorgen over een mogelijke beurscrash nieuw leven ingeblazen. Volgens het rapport is de inflatie verder gestegen, waarbij de CPI maand-op-maand met 0,4% en jaar-op-jaar met 3,5% in maart toenam, een versnelling ten opzichte van de jaarlijkse prijsstijging van 3,2% in februari. Deze cijfers kwamen ook iets hoger uit dan de 0,3% toename die economen eerder hadden voorspeld, waardoor de zorgen over de financiële markten alleen maar toenemen.


Aanhoudende hoge rentetarieven op de loer?

De toegenomen inflatie en het uitblijven van verlagingen van de rentetarieven vormen een somber vooruitzicht voor de beurs. Verwachtingen op dit moment suggereren dat de Federal Reserve de rentetarieven dit jaar waarschijnlijk met minder dan 75 basispunten zal verlagen.


De kracht van de arbeidsmarkt en de recente stijgingen in inflatie geven de centrale bank de ruimte om geduldig te zijn. Dit betekent dat als de Fed de rentetarieven in juni niet verlaagt, de mogelijkheid op verlagingen waarschijnlijk uitblijft tot september, omdat er tussen de vergaderingen van juni en juli weinig gegevens worden vrijgegeven die de berekeningen van de Fed kunnen veranderen.



De invloed van hoge rentetarieven

Hoge rentetarieven vormen een last voor de financiering en bedrijfswinsten, wat op zijn beurt weer druk zet op de markten, en dus beleggers. Wall Street heeft een afkeer van hoge rentetarieven, en de verwachting dat deze voorlopig niet zullen dalen, voegt een extra laag van onzekerheid toe aan een al complexe situatie in de wereldeconomie op dit moment. De reactie van de Federal Reserve op de laatste CPI-gegevens blijft onzeker, maar het uitblijven van renteverlagingen zou veel beleggers voorzichtig kunnen maken in hun benadering van de markten.


Terwijl de economische en financiële markten van 2024 zullen moeten gaan navigeren door een mijnenveld van uitdagingen, waaronder kredietzorgen, inflatiedruk, en politieke onzekerheid, blijft de veerkracht van markten en consumenten een zilveren randje. Toch suggereren de onderliggende risico's een voorzichtigheid bij beleggers, met een focus op langetermijnstrategieën boven markttiming. In deze tijden van onzekerheid is het in ieder geval duidelijk dat het cruciaal voor ons als beleggers is om geïnformeerd te blijven.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page