top of page

Google opent de wachtlijst voor ChatGPT concurrent

Bijgewerkt op: 27 mrt. 2023

Google heeft onlangs zijn nieuwe AI-chatbot-tool Bard beschikbaar gesteld voor een beperkte groep testers. Bard is een concurrent van ChatGPT, de populaire chatbot die door OpenAI is ontwikkeld en door Microsoft als een kroon gedragen. In deze column leg ik uit wat Bard is, hoe je toegang kunt krijgen en wat je ermee kunt doen.


Wat is Bard?


Bard is een chatbot die gebruik maakt van LaMDA (Language Model for Dialogue Applications), een technologie die Google twee jaar geleden introduceerde. LaMDA is gebaseerd op het Transformer-neuraal netwerk dat Google in 2017 presenteerde en dat ook de basis vormt voor veel andere generatieve AI-toepassingen, zoals ChatGPT's GPT-3 taalmodel.


Bard kan conversaties simuleren met een mens en gebruikt een combinatie van natuurlijke taalverwerking en machine learning om realistische en nuttige antwoorden te geven op vragen die je hem stelt. Bard kan ook informatie van het web gebruiken om zijn antwoorden te onderbouwen of te verrijken.


Bard kan bijvoorbeeld helpen bij het schrijven van essayschetsen, het organiseren van een diner met een vriend of het genereren van lunchsuggesties op basis van de inhoud van je koelkast. Je kunt ook Bard raadplegen om meer te weten te komen over uiteenlopende onderwerpen, zoals de laatste ontdekkingen van de James Webb Space Telescope of de beste voetballers van dit moment.


Hoe krijg je toegang tot Bard?


Bard is nog niet beschikbaar voor het grote publiek, maar Google heeft aangekondigd dat het de tool binnenkort breder zal uitrollen. Voorlopig kun je je aanmelden voor een wachtlijst om toegang te krijgen tot Bard. Je moet wel in de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk wonen en in het Engels chatten.


Google zegt dat Bard nog een "vroeg experiment" is en dat het feedback wil verzamelen van gebruikers om de kwaliteit, veiligheid en betrouwbaarheid van de chatbot te verbeteren. Google heeft ook gezegd dat het "doordacht" grootschalige taalmodellen wil toevoegen aan zijn zoekfunctie en andere apps in de toekomst.


Wat zijn de voordelen en nadelen van Bard?


Bard kan een nuttige assistent zijn voor verschillende taken en doeleinden, zowel persoonlijk als professioneel. Het kan ook een bron zijn voor creativiteit en nieuwsgierigheid, waardoor je nieuwe dingen kunt leren of ontdekken.


Bard heeft echter ook zijn beperkingen en uitdagingen. Zoals elke AI-chatbot kan Bard fouten maken of onjuiste informatie geven. Dat bleek al tijdens de eerste demonstratie van Bard op 6 februari 2023, toen hij een verkeerd antwoord gaf op een vraag over de James Webb Space Telescope.


Bovendien kan Bard ethische of sociale problemen opleveren als hij wordt misbruikt of gemanipuleerd door kwaadwillende gebruikers. Daarom was Google huiverig om Bard te presenteren terwijl het al een tijdje goed genoeg is om te gebruiken.


Verschil tussen ChatGPT en BARD


ChatGPT en Bard zijn twee verschillende modellen voor het genereren van tekst. ChatGPT is gebaseerd op GPT-3, een krachtig neuraal netwerk dat getraind is op miljarden woorden uit het internet. ChatGPT kan natuurlijke en vloeiende gesprekken voeren in verschillende talen, maar heeft soms moeite met feiten en logica. Bard is gebaseerd op BART, een model dat getraind is op zowel encoderen als decoderen van tekst. Bard kan niet alleen chatten, maar ook samenvatten, vertalen en andere taken uitvoeren die om begrip vragen. Bard is beter in het leveren van informatieve en coherente teksten, maar kan minder creatief of vermakelijk zijn dan ChatGPT.


Conclusie


Google Bard is een spannende ontwikkeling op het gebied van AI-chatbots die veel potentieel heeft om mensen te helpen bij verschillende taken en doeleinden. Microsoft was slim om als eerste met OpenAI, chatgpt te lanceren. Dit geeft ze een voordeel dat GPTs model nu door 100 miljoen mensen wordt getest en verbeterd. Chatgpt biedt een boeiende en gepersonaliseerde ervaring voor de gebruikers, die er vertrouwd mee raken. De vraag is of Google Bard aanslaat bij de menigte aangezien mensen een band hebben opgebouwd met chat gpt inmiddels! Google Bard moet zich bewijzen als een waardige concurrent van chatgpt, die al veel populariteit en loyaliteit heeft gewonnen.


Als je geïnteresseerd bent in het uitproberen van Bard, kun je je aanmelden voor de wachtlijst op bard.google.com.