top of page

Google ontslaat 28 medewerkers per direct na protesten "Project Nimbus"

In het kort:

  • Ontslag van Google Medewerkers: Google heeft 28 werknemers ontslagen die betrokken waren bij een sit-in protest tegen de banden van het bedrijf met de Israëlische regering. Het protest richtte zich op het $1,2 miljard "Project Nimbus" contract.

  • Acties tijdens het Protest: Medewerkers bezetten kantoren en verstoorden de dagelijkse gang van zaken, wat leidde tot hun ontslag volgens het beleid van Google tegen dergelijk gedrag.

  • Project Nimbus Controverse: Het contract met de Israëlische regering is controversieel omdat het door critici wordt gezien als medeplichtigheid aan de acties van Israël tegen Palestijnen, wat verder tot interne en externe kritiek leidde.


Google heeft recentelijk 28 van haar werknemers ontslagen na hun deelname aan een 10 uur durende sit-in in de kantoren in New York en Sunnyvale, Californië. De medewerkers protesteerden tegen de zakelijke banden van Google met de Israëlische regering via het $1,2 miljard "Project Nimbus" contract, waarbij Google Cloud en Amazon Web Services cloud-computer- en kunstmatige intelligentiediensten leveren aan de Israëlische regering en militairen. Dit protest werd als bijzonder disruptief beschouwd door het management van Google, waarbij Chris Rackow, vicepresident van wereldwijde beveiliging, het gedrag van de medewerkers als onacceptabel bestempelde.


Het ontslag van de medewerkers volgde op een intern onderzoek waarbij werd vastgesteld dat zij kantoorruimtes overnamen, eigendommen beschadigden en het werk van andere werknemers fysiek belemmerden. Dit gedrag werd gezien als een duidelijke schending van meerdere bedrijfspolicies, waaronder de gedragscode en beleid rondom intimidatie, discriminatie, vergelding, gedragsnormen en werkplekzorgen.


De ontslagen medewerkers waren gelieerd aan een groep genaamd 'No Tech For Apartheid', die kritisch is over hoe Google omgaat met het Israël-Hamas conflict. Zij en andere critici binnen het bedrijf hebben hun bezorgdheid geuit dat de technologie die aan Israël wordt geleverd, gebruikt zou kunnen worden tegen Palestijnen in Gaza. Dit incident benadrukt de voortdurende ethische en politieke debatten over de betrokkenheid van technologiebedrijven bij internationale conflicten en mensenrechtenkwesties.

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page