top of page

Het ECB rente-dilemma uitgelegd, een beslissend moment voor de beurs?

In het kort:

  • De Europese Centrale Bank (ECB) houdt deze week een bijeenkomst te midden van dalende inflatie en een licht economisch herstel.

  • Marktverwachtingen voor een renteverlaging zijn verschoven naar juni, ondanks dat de inflatie in februari minder sterk daalde dan verwacht.

  • De ECB wordt geconfronteerd met druk om te wachten met renteverlagingen vanwege aanhoudende prijsdrukken.


De Europese Centrale Bank (ECB) staat deze week opnieuw in de schijnwerpers, waarbij iedereen zich afvraagt of Christine Lagarde de economische teugels zal vieren door de rente te verlagen.


Het economische klimaat in Europa lijkt op een kruispunt te staan: enerzijds wijst een dalende inflatie en een licht herstel van de economische activiteit op de mogelijkheid van een versoepeling, terwijl aan de andere kant de hardnekkige diensteninflatie en aanhoudende prijsdrukken een voorzichtige benadering eisen. In dit artikel zal ik de complexiteit van dit besluit uitleggen, en gaan we kijken we kunnen gaan verwachten van de ECB.


De dans rond de inflatie

Inflatie is de grote boeman van de economie geweest, maar recente cijfers laten een vertraging zien tot 2,6% in februari. Toch is de diensteninflatie, een graadmeter voor binnenlandse economische activiteit, sterk gebleven op 3,9%. Dit heeft sommigen binnen de ECB gesterkt in hun standpunt dat renteverlagingen op de korte termijn niet passend zijn. Immers, waarom het gevecht tegen inflatie opgeven net nu de eindstreep in zicht lijkt?



Ondanks de algehele daling van de inflatie, blijft de prijsstijging van diensten, van kappersbeurten tot restaurantbezoeken, dus onverminderd hoog. Dit is een doorn in het oog van de ECB, omdat het een indicatie is van binnenlandse vraag en potentieel duurzame inflatoire druk. Deze "kleverige" inflatie geeft aan dat de economische activiteit veerkrachtiger is dan men zou verwachten in een periode van monetair verstrakken. Het is deze dynamiek die de ECB tot voorzichtigheid maant. Immers, een te snelle versoepeling kan het delicate proces van inflatiebestrijding ondermijnen en de economie oververhitten.


Een andere belangrijke factor in het rentebeleid zijn de lonen. Duitsland, de economische motor van Europa, heeft te maken met stakingen die wijzen op stijgende looneisen. Hoewel dit goed nieuws is voor werknemers, verhoogt het de nervositeit bij de ECB over mogelijke aanhoudende inflatiedruk. Met een arbeidsmarkt die sterker is dan verwacht en een werkloosheid op een historisch laagtepunt van 6,4%, lijkt de ECB vastbesloten haar tijd te nemen alvorens de rente te verlagen.


Juni in plaats van maart?

Eerder leken de markten ervan overtuigd dat maart "het moment" zou zijn voor een renteverlaging. Die verwachtingen zijn nu verschoven naar juni, mede door de recente Amerikaanse inflatiegegevens en een meer afwachtende houding van de Amerikaanse Federal Reserve. Dit internationale perspectief, samen met de wens van de ECB om geen overhaaste bewegingen te maken, plaatst juni in de schijnwerpers als het nieuwe moment voor mogelijke actie.


Terwijl de ECB haar besluit weegt, houdt men ook besluiten van Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, en beleidsvergaderingen van andere centrale banken, zoals de Bank of Canada, scherp in de gaten. Daarnaast is de jaarlijkse bijeenkomst van het Chinese Nationaal Volkscongres, waar belangrijke economische maatregelen worden verwacht, en economische data uit grote economieën, waaronder de Amerikaanse non-farm payroll en de Chinese Consumentenprijsindex, van cruciaal belang voor het globale marktsentiment.



Toekomstige projecties en geduldige beleidsvorming

Enerzijds is er het duidelijke signaal dat de inflatie afneemt, wat ruimte zou bieden voor een versoepeling van het beleid. Anderzijds waarschuwen de diensteninflatie en de sterke arbeidsmarkt voor overhaaste beslissingen.Terwijl sommigen roepen om een snelle verlaging van de rente om de economie te stimuleren, lijkt de ECB vastbesloten zich niet te haasten. De volgende reeks projecties, die deze week worden gepresenteerd, zal wellicht meer licht werpen op de toekomstige beleidsrichting. Maar met de schaduw van een te trage reactie op de inflatie stijgingen in 2022, is het waarschijnlijk dat de ECB haar tijd zal nemen, geduldig wachtend op meer data alvorens het rentewapen te hanteren.


Terwijl sommige signalen op dit moment wijzen op een mogelijke versoepeling in juni, blijven de risico's van een te snelle actie duidelijk aanwezig. De komende maanden zullen cruciaal zijn in het bepalen van de volgende stappen van de ECB, terwijl ze navigeert tussen de dualiteit van inflatiecontrole en economisch herstel.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page