top of page

De Top 8 Banken met de Hoogste Spaarrentes in Europa

Sparen bij Europese Banken: Risico's en Beloningen

  • Met stijgende spaarrentes in Europa kan het aantrekkelijk zijn om bij buitenlandse banken te sparen.

  • Ondanks hogere rentes, zijn er ook risico's verbonden aan sparen bij Europese banken buiten Nederland.

  • Voor- en nadelen van sparen bij buitenlandse banken worden in deze column besproken.


Zoals men wel eens zegt: "Europa is een prachtige smeltkroes van culturen, waarvan elke individuele identiteit beschermd en gewaardeerd moet worden." Maar vandaag gaan we het hebben over iets anders dat kan smelten, of in ieder geval groeien in die Europese smeltkroes: je spaargeld. Jullie vroegen er dagelijks om en dus dit artikel!



Onlangs kwam naar voren dat steeds meer Nederlanders bij Europese banken sparen, en niet alleen bij Nederlandse banken. Dankzij de stijgende spaarrentes in Europa wordt het steeds aantrekkelijker om je spaargeld daar onder te brengen omdat je in sommige gevallen zelfs 4% rente kan ontvangen. Maar is het wel zo'n goed idee om je geld op deze manier te beschermen tegen de stijgende inflatie?


Laten we bij het begin beginnen. Bij banken als Rabobank, ING, ABN AMRO en KNAB krijg je momenteel slechts 0,25% tot max 1% rente per jaar op een vrij opneembare spaarrekening. In vergelijking met andere Europese banken lijkt dit mager: de spaarrente kan daar oplopen tot wel 1,30% voor een vergelijkbare spaarrekening. Maar wat betekent dit echt?


Allereerst, laten we het hebben over het depositogarantiestelsel. Dit is een systeem dat ervoor zorgt dat spaarders en kleine bedrijven hun geld (tot €100.000) terugkrijgen van het land waar de failliete bank is gevestigd. Simpel gezegd, als de bank failliet gaat, krijg je binnen 20 werkdagen je geld terug, gegarandeerd door de overheid van het land.


Maar zoals het oude gezegde gaat: "Niet alles dat glinstert is goud." Hoewel de hogere rentes aantrekkelijk zijn, kleven er ook risico's aan sparen bij een buitenlandse bank. Bijvoorbeeld, wat als de bank failliet gaat? Hoewel het depositogarantiestelsel een vangnet biedt, moet het betreffende land dit geld nog steeds ophoesten voor de spaarders, wat kan resulteren in mogelijke complicaties als dat land diep in de problemen zit.


Ook moet er rekening gehouden worden met valuta risico's. Je krijgt je spaargeld altijd in lokale valuta uitbetaald en in de tussentijd kan de waarde van die munt zakken, waardoor je uiteindelijk minder terugkrijgt in euro’s dan je had ingelegd.



Maar laten we ook niet vergeten de voordelen te benadrukken. Naast de hogere rente, biedt het sparen bij een buitenlandse bank ook de mogelijkheid om je risico te spreiden, door niet al je eieren in één mandje te leggen.


Bij deze wil ik duidelijk maken dat de keuze om te sparen bij een buitenlandse bank grotendeels afhangt van je persoonlijke situatie en risicobereidheid. Het is cruciaal om je bewust te zijn van de mogelijke risico's, maar ook de voordelen van dergelijke financiële beslissingen te erkennen.


Een ander aspect om te overwegen is het gemak. Hoewel de meeste Europese banken online diensten aanbieden, kan de klantenservice en ondersteuning variëren, vooral als er taalbarrières zijn. Het is ook verstandig om te overwegen hoe gemakkelijk het is om geld op te nemen of over te maken naar je lokale bankrekening, en of er extra kosten zijn verbonden aan deze transacties.


Bovendien, hoewel de meeste Europese landen solide economieën hebben, kunnen politieke en economische instabiliteit in sommige regio's een risico vormen voor je spaargeld. Dit kan leiden tot een faillissement van de bank of een vermindering van de spaarrente. Het is daarom belangrijk om op de hoogte te blijven van de economische situatie in het land waar je overweegt te sparen.


8 Europese banken met een hoge spaarrente:

  1. Banco BAI Europa (Portugal, BBB+): Deze bank biedt een rendement van 3,75% per jaar op spaargeld voor een periode van 1 jaar.

  2. Fjord Bank (Litouwen, A+): Deze bank biedt een rendement van 3,70% per jaar op spaargeld voor een periode van 1 jaar.

  3. Haitong Bank, S.A., Sucursal en España (Portugal, BBB+): Deze bank biedt een rendement van 3,65% per jaar op spaargeld voor een periode van 1 jaar.

  4. Coop Pank (Estland, AA-): Deze bank, die geen bronbelasting heeft, biedt een rendement van 3,60% per jaar op spaargeld voor een periode van 1 jaar.

  5. Inbank (Estland, AA-): Deze bank, die geen bronbelasting heeft, biedt een rendement van 3,60% per jaar op spaargeld voor een periode van 1 jaar.

  6. Orange Bank (Frankrijk, AA): Deze bank biedt een rendement van 3,55% per jaar op spaargeld voor een periode van 1 jaar.

  7. Rietumu Bank (Letland, A+): Deze bank biedt een rendement van 3,55% per jaar op spaargeld voor een periode van 1 jaar.

  8. Banca Progetto (Italië, BBB): Deze bank, die geen bronbelasting heeft, biedt een rendement van 3,55% per jaar op spaargeld voor een periode van 1 jaar.


Kortom, sparen bij buitenlandse banken kan voordelen bieden zoals hogere rentetarieven en risicospreiding. Echter, het brengt ook potentieel grotere risico's met zich mee, zoals politieke en economische instabiliteit, valuta risico's, en mogelijke complicaties rond het depositogarantiestelsel. Een grondige evaluatie van zowel de risico's als de beloningen is essentieel voordat je besluit om je spaargeld over de grens te plaatsen.


Één manier om te zorgen dat je weet hoeveel risico je loopt is kijken naar de kredietbeoordeling. Kredietbeoordelingen zijn een maatstaf voor het kredietrisico dat een entiteit zoals een bedrijf, een overheid of een financiële instelling met zich meebrengt. Ze worden doorgaans uitgegeven door kredietbeoordelingsbureaus zoals Standard & Poor's, Moody's en Fitch Ratings. Deze beoordelingen worden gebruikt door investeerders, analisten en regelgevers om de financiële gezondheid en het risicoprofiel van de entiteit te beoordelen.


Hier zijn enkele algemene beoordelingen en hun betekenissen:

  1. AAA/Aaa (S&P/Moody's): Dit is de hoogste rating en geeft aan dat de uitgever van het schuldinstrument een uitzonderlijk laag kredietrisico heeft. Dit betekent dat er een zeer lage kans is dat de uitgever in gebreke blijft.

  2. AA/Aa (S&P/Moody's): Dit is de tweede hoogste rating en geeft aan dat de uitgever van het schuldinstrument een zeer laag kredietrisico heeft.

  3. A/A (S&P/Moody's): Dit geeft aan dat de uitgever van het schuldinstrument een laag kredietrisico heeft.

  4. BBB/Baa (S&P/Moody's): Dit geeft aan dat de uitgever van het schuldinstrument een gemiddeld tot laag kredietrisico heeft. Dit wordt vaak beschouwd als de laagste 'investment-grade' rating.

  5. BB/Ba (S&P/Moody's): Dit geeft aan dat de uitgever van het schuldinstrument een gemiddeld tot hoog kredietrisico heeft. Dit wordt vaak beschouwd als de hoogste 'speculative' of 'junk' rating.

  6. B/B (S&P/Moody's): Dit geeft aan dat de uitgever van het schuldinstrument een hoog kredietrisico heeft.

  7. CCC/Caa (S&P/Moody's): Dit geeft aan dat de uitgever van het schuldinstrument een zeer hoog kredietrisico heeft.

  8. CC/Ca (S&P/Moody's): Dit geeft aan dat de uitgever van het schuldinstrument een extreem hoog kredietrisico heeft.

  9. C/C (S&P/Moody's): Dit geeft aan dat de uitgever van het schuldinstrument een zeer hoge kans op een wanbetaling heeft.

  10. D (S&P/Moody's): Dit geeft aan dat de uitgever van het schuldinstrument in gebreke is gebleven.

De '+' en '-' symbolen naast de ratings zoals AA- of BBB+ geven een hogere of lagere positie aan binnen dezelfde ratingcategorie.


Zoals altijd, zou ik je aanraden om professioneel financieel advies in te winnen voordat je enorm grote beslissingen neemt met je vermogen. Een financieel adviseur kan je helpen de juiste balans te vinden tussen rendement en risico, afgestemd op jouw persoonlijke situatie en doelen.


Dus hoewel de Europese smeltkroes een aantrekkelijke bestemming kan zijn voor je spaargeld, is het altijd verstandig om je huiswerk te doen voordat je je geld laat smelten, of liever, groeien in deze pot.


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page