top of page

Top 8 Ratios die iedere Belegger moet kennen

Bijgewerkt op: 13 mrt. 2023


Verhoudingen & Ratio's


Verhoudingen (ratio's) zijn, net als vele andere formules bij beleggen, een mogelijkheid om een belegger in staat te stellen om verschillende bedrijven te vergelijken met behulp van één eenvoudige berekening. Er zijn bijvoorbeeld duizenden bedrijven en het doorspitten van hun jaarrekening zou honderden uren in beslag nemen. Maar door te filteren op bijvoorbeeld "koers/winst-verhouding" kan een belegger snel bepalen of hij/zij verder wilt kijken.


Vergelijken met Concurrenten/Industrie genoten


Staar je niet blind op bijvoorbeeld alleen de koers / winstverhouding. Amazon heeft een PE-ratio (price-earnings) van 151 en Coca Cola 22. Hieruit kan je opmaken dat je veel betaalt voor Amazon of juist weinig voor Coca-Cola maar is dat ook zo? Gelukkig is er een vergelijkbaar bedrijf van Coca-Cola, PepsiCo, die een koers/winstverhouding heeft van 28. Het moederbedrijf van Google, Alphabet heeft een verhouding van 30. ING heeft een koers/winstverhouding van 5 en ABN AMRO 6.


Appels met appels vergelijken. Als je een bedrijf gaat analyseren vergelijk het altijd met een concurrent. Sommige bedrijven of sectoren zijn veel 'duurder' dan anderen. De gemiddelde historische koers / winstverhouding van de S&P500 is 15! Momenteel is de koers / winstverhouding 28 in de S&P500.


Historische P/E ratio van S&P 500 - https://www.multpl.com/s-p-500-pe-ratio

Ratio's & Datapunten


Er zijn zoveel verhoudingen waar je naar kan kijken. We bespreken de meest bekende. In toekomstige blogpost kunnen we dieper ingaan op andere datapunten. Je kan het altijd met de community bespreken als je een specifieke vraag hebt over een datapunt van een bedrijf.


Beurswaarde (Market Cap)


De beurswaarde van een bedrijf, ook wel marktkapitalisatie of beurskapitalisatie genoemd, is de totale waarde van de aandelen van een bedrijf volgens de beurskoers. Beurswaarde valt uit te rekenen door het aantal uitstaande aandelen te vermenigvuldigen met de beurskoers.


Koers / winstverhouding (PE-ratio)


Als bedrijven nog geen winst maken kan je hier niet naar kijken. Mocht dat wel zo zijn zegt het nog vrij weinig als een bedrijf hard aan het groeien is. Voor bijvoorbeeld Shopify betaal je 1000 keer de winst. Bij stabiele bedrijven, veelal dividend bedrijven, kan je wel goed kijken naar de koers / winstverhouding.


Winst per aandeel (EPS)


Hoeveel winst wordt er gemaakt per aandeel? Om dit te berekenen wordt de totale winst gedeeld door het aantal uitstaande aandelen. Waar ik dan vooral naar kijk is of de winst per aandeel elk jaar stijgt.


Dividend & Percentage (Yield)


Hoeveel dividend keert het bedrijf uit per aandeel. Als we dat delen door de huidige koers dan weten we hoeveel proce